Zo maak ik een voedings bodem.

Vragen van kas tot groeilampen

Zo maak ik een voedings bodem.

Berichtdoor jannechie » zo maart 16, 2014 5:15 pm

Hierbij een kort maak uitleg hoe ik een voedingsbodem maak voor het zaaien cq replaten van Europese orchideeën. Het aller eerst bepaal ik welke voedings bodem ik nodig heb. BM1 voor het zaaien van Dactyloriza, orchis, pleione enz. BM2 voor het zaaien van Cypripedium. Of een bodem om te replaten.

Ik ga er vanuit dat ik een liter medium maak. Een paar uur voor dat ik een bodem ga maken zet ik de flowkast aan. Dit is een steriele werkruimte. Deze reinig ik daarna goed met 95% alcohol of met waterstofperoxide.

Ik neem de voedingsbodem (meestal in poedervorm) en meng deze met een liter water. Dit gaat in een oude pan. Ik breng het mengsel al roerend aan de kook. Als het aan de kook is laat ik het door koken tot dat het schuimen van het mengsel voor bij is. Nu gaat het mengsel in hakpotten. Dit zijn grote potten waar groente ed in heeft gezeten. Deze potten zet ik dan in een hoge drukpan(snelkookpan).
Vanaf het moment dat de pan op druk is laat ik hem 45 minuten koken. Ik steriliseer de bodem nu.
In tussen heb ik een streng met steriele plastic kuipjes in de flowkast los gemaakt. Men moet uitkijken dat men niet de binnen kant met de vingers aan raakt. Of boven de kuipjes komen.
Na de 45 minuten zet ik de hogedrukpan in de flowkast en laat voorzichtig de druk er af. Haal de deksel van de pan en zet de potten met voedingsbodem in de flowkast weg.
Is de bodem iets wat afgekoeld giet ik deze een halve centimeter in de kuipjes en doe de deksels er op. Na ca twee weken ga ik deze kuipjes gebruiken voor het zaaien of replaten. Je kan dan zien of er schimmels in zijn gekomen of niet.

De kuipjes kun je kopen via een aantal leden van de VOV en bij Rob houwing. Ook bij hen kun je voor een voedings bodem terecht.

Ik hoop dat ik jullie een beetje heb uitgelegd hoe ik een voedings bodem maak.

Groetjes en suc6

Jan
jannechie
 
Berichten: 25
Geregistreerd: za aug 17, 2013 3:31 pm
Woonplaats: Nijmegen

Re: Zo maak ik een voedings bodem.

Berichtdoor Chris F » ma maart 17, 2014 1:35 am

Jan,

Bedankt voor het delen van jouw werkwijze. Helder. Ik gebruik ook een hogedruk pan en een laminar flowkast. En ook HAK-potten! :lol:

Drie vragen/opmerkingen:

1. Waarom gebruik je 95% alcohol (geketoneerd hoop ik)? Uit onderzoeken is immers gebleken dat 70% net zo effectief is (en goedkoper).
2. Waarom laat je 45 min doorkoken? Als de pan eenmaal op druk is (1-1,2 bar overdruk), is 25 min voldoende. Ook minder kans op ontleding van mediumbestanddelen.
3. Maak jij een ontluchtingsgat in het deksel van jouw potten?

Ten aanzien van punt 3. : ik heb ontdekt dat ontluchten de kans op vroege sterfte van de protocormen drastisch doet afnemen. Sindsdien hebben zowel al mijn zaai- als replateflessen een soort ontluchtingsventiel.

Gr.

Chris
Chris F
 
Berichten: 1265
Geregistreerd: za jun 04, 2005 6:02 pm
Woonplaats: Aruba


Keer terug naar Techniek

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron