17 oktober 2015 NOV Nieuwsbrief nummer 10/2015
 
   
 
       
       
   

Wie was er niet op 3 oktober, op die druk bezochte Orchideeëndag in Utrecht? In deze nieuwsbrief een verslag daarvan, waaronder de keuring door de KCO. Daarnaast natuurlijk nog veel méér nieuws.

 
   
 
   

Najaars Orchideeëndag

Ooit heette het de NOV-dag, maar om te benadrukken dat alle orchideeënliefhebbers welkom zijn, is de naam vorig jaar veranderd in Orchideeëndag. En orchideeënliefhebbers kwamen er op 3 oktober, in groten getale. Er waren méér verkoopstands dan ooit: “Vijfendertig om precies te zijn, wéér meer dan vorig jaar,” vertelt Dirk de Haan, die de organisatie van de dag coördineerde. Ook de Keurings Commissie Orchideeën (KCO) had het druk, met de keuring van vele prachtige planten.

Lees meer

 

 
   
 
   

Explosie van Herfstschroeforchissen

Eén van de allerzeldzaamste Nederlandse orchideeën is de Herfstschroeforchis, Spiranthes spiralis. Hij groeit nog op één plek in Zuid Limburg, de Berghofweide nabij Wylre, en op enkele plekken langs de kust. Een nieuwe groeiplaats is het onbewoonde eiland Hompelvoet in het Grevelingenmeer, op de grens van Zuid Holland en Zeeland. De eerste Herfstschroeforchissen werden daar ontdekt in 2004. Dit najaar bloeiden er 45.000 exemplaren!

Lees meer

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   

‘Orchideeën’ 5/2015 komt eraan

Het oktobernummer van ‘Orchideeën’ zal eind deze maand bij NOV-leden in de bus vallen. In dat nummer enkele artikelen over de invloed van de herfst, met zijn koele nachten, op onze orchideeën en enkele artikelen over orchideeën in een kamervitrine. Klik hier voor een greep uit de inhoud.
Overigens, voor wie nog geen NOV-lid is: word nu lid voor 2016 en ontvang dit oktobernummer en het decembernummer van ‘Orchideeën’ in 2015 helemaal gratis!

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   

Hart van Brabant 35 jaar

Diverse NOV-kringen vierden eerder dit jaar al een jubileum. Eind oktober doet de kring Hart van Brabant dat, en jazeker, mét orchideeënshow. Op zaterdag 31 oktober vanaf 10:00 uur en op zondag 1 november vanaf 12:00 uur is iedereen welkom op de show in tuincentrum Intratuin, Stappegoorweg 229, 5022 DE Tilburg.
Tijdens de show kan ieder zijn of haar stem uitbrengen op de mooiste orchidee van de show. Wie gestemd heeft op de winnende orchidee, maakt kans op een prijs. De uitreiking van die prijs is op zondag 1 november om 16:00 uur.

Lees meer op: www.kringhartvanbrabant.nl

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   

Mexicaans boek over Laelia’s online

Deze rubriek in de NOV Nieuwsbrief is het geesteskind van Bert van Zuylen, de man achter de Boekenbeurs. Maar wat nou zo leuk is: dit idee vindt spontaan navolging! Pim Beirens, liefhebber van Mexicaanse Laelia’s, vond hét boek over Mexicaanse Laelia’s op internet. Het boek ‘Laelias of Mexico’ stamt uit 1997 en is alleen nog antiquarisch tegen belachelijke prijzen verkrijgbaar. Maar uitgever Herbario AMO stelt het nu digitaal beschikbaar. Een unieke schat aan kennis, gebaseerd op waarnemingen uit de natuur (dus niet alleen boekenkennis), over de grote variatie aan Laelia’s in Mexico.

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   
Evenementen 2015

Komende twee maanden valt er weer veel te genieten aan orchideeënshows, in eigen land en in de landen om ons heen. Noteer ook alvast de Algemene Leden Vergadering van de NOV in je agenda, 28 november.

Lees verder

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
         
   
       
   
       
    terug naar nieuwsbrief overzicht   naar NOV- website  
           
 
  Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging NOV 2015