22 december2015 NOV Nieuwsbrief nummer 12/2015
 
   
 
       
       
   

2015 is een jaar geworden met twaalf rijk gevulde NOV Nieuwsbrieven! Dat succes danken we mede aan onze lezers en aan NOV-Kringen die nieuws, tips en evenementen doorgaven. Kortom, een nieuwsbrief die kon ontluiken door en voor de lezers! Daarom is ‘ontluiken’ het thema geworden van onze Kerstgroet (geluid aanzetten).

 
   
 
   

Orchideeënkeuring Kring Oost-Nederland

Op 21 november hield de Kring Oost-Nederland een bescheiden interne orchideeënshow. De te keuren planten werden gekeurd door drie keurmeesters van de KeuringsCommissie Orchideeën (KCO). Uit de totale show werden veertien planten gekeurd met resultaten variërend van 9,2 tot 6,8 punten.

Lees meer

 

 
   
 
   

Terugblik op algemene ledenvergadering NOV

De NOV hield haar algemene ledenvergadering op zaterdag 28 november in de Botanische Tuinen Utrecht. Het gevoel na deze goed bezochte vergadering was: de Nederlandse Orchideeën Vereniging ligt weer op koers. De begroting voor 2016: sluitend. Het NOV-bestuur: weer compleet. Als nieuwe secretaris werd benoemd: Herman ter Borch. Als nieuwe penningmeester werd benoemd: Nel van der Meer. Drie werkgroepen gaan aan de slag: voor structuur en statuten, voor viering lustrum (85 jaar!) in 2016, en voor fondsenwerving.
Na de vergadering hield Martien Stiphout een boeiende lezing over Paphiopedilum. Venusschoentjes zijn prachtige orchideeën met een breed verspreidingsgebied, waardoor ieder wel soorten kan vinden die je thuis kan kweken.

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   

Winterse gezelligheid in de Orchideeën Hoeve

Wie in december op zoek is naar de echte ouderwetse, gezellige en warme kerstsfeer, kan zijn hart ophalen in de Orchideeën Hoeve. Tot 26 december is de Orchideeën Hoeve omgetoverd in een magische kerstbeleving voor jong en oud. Volg de met duizenden kaarsen verlichte route door de tuinen, bezoek de gezellige kerstmarkt, laat je creatieve geest los tijdens demonstraties en workshops, kruip tegen je geliefden aan in het sfeervolle serre-restaurant of zing uit volle borst mee met de live kerstmuziek.

Lees meer

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   

Licht meten in donkere dagen

We weten allemaal het verschil tussen orchideeën kweken in de zomer en in de winter. Het belangrijkste verschil is het licht. In de zomer krijgen onze planten, als we niet schermen, veel te veel licht en in de winter veel te weinig. Maar hoeveel krijgen ze en wat hebben ze nodig? Onze ogen zijn daarbij geen betrouwbare graadmeter. Wie een smartphone heeft kan in de App Store diverse app’s vinden die je smartphone geschikt maakt om licht te meten.

Lees meer

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   

NOV-bibliotheek naar de Hortus Leiden

Vóór het internet-tijdperk waren boeken dé bron van informatie, ook voor orchideeënliefhebbers. De NOV-bibliotheek was dan ook populair onder de NOV-leden. Maar het gebruik ervan nam de laatste jaren af, je zou kunnen zeggen: de bibliotheek had zijn taak volbracht. En de vraag was dus: wat te doen met die zorgvuldig opgebouwde collectie?

Lees meer

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   
Vacatures bij Kew Gardens

André Schuiteman, werkzaam bij de Royal Botanic Gardens, Kew, Engeland, maakte ons opmerkzaam op twee vacatures bij Kew voor pas gepromoveerde wetenschappers die onderzoek willen gaan doen aan orchideeën. Deadline voor sollicitaties is 10 januari 2016.

Lees verder

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   
Evenementen 2015

Ook komend jaar zijn er veel orchideeënshows, in eigen land en in de landen om ons heen. We hebben de mooiste op een rijtje gezet.

Lees verder

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
         
   
       
   
       
    terug naar nieuwsbrief overzicht   naar NOV- website  
           
 
  Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging NOV 2015