15 mei 2015   NOV Nieuwsbrief nummer 5/2015
 
   
 
       
       
   

De NOV Nieuwsbrief zit in een vernieuwd jasje, met een mooie Phalaenopsis bovenaan, net als op de NOV-poster, en een mooiere indeling van de foto’s bij de artikelen. Ook deze NOV Nieuwsbrief staat weer boordevol nieuws!

 
   
 
    Keuring op Voorjaars Orchideeëndag

Op zaterdag 18 april organiseerde de NOV weer haar Voorjaars Orchideeëndag in Luttelgeest. We waren te gast bij de Orchideeën Hoeve, sponsor van ons blad ‘Orchideeën’. Er waren diverse verkopers van bijzondere en zeldzame orchideeënsoorten en zaailingen. Ook organiseerde de Keurings Commissie Orchideeën (KCO) weer een keuring. Wie pakte de hoofdprijs…?

Lees verder

   
   
 
   

Kasloos maar niet kansloos

Nieuwsbrieflezer en NOV-lid Pim Beirens stuurde ons een inspirerende bijdrage.
“Als huiskamerkweker ben ik kasloos - en daarom dus kansloos om orchideeën te houden die een hoge luchtvochtigheid nodig hebben. Althans dat dacht ik, gezien mijn blokjes kurk met dode plantjes. Totdat ik het probleem anders definieerde…”

Lees meer

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   

Orchideeënreis naar Sumatra

KCO-keurmeester en NOV-lid Henk Brugman hoopt eind augustus een tocht te organiseren naar zuid- en midden-Sumatra. Hij en zijn vrouw komen al vele jaren in Indonesië. Sumatra is hun favoriete eiland omdat er nog zoveel pure natuur is. Bovendien kennen zij daar een prima gids en een betrouwbaar reisbureau. De reis kan ‘op maat’ voor de deelnemers worden gemaakt en er kunnen nog enkele mensen mee!

Lees meer

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   

Hortus Leiden 425 jaar

De Hortus botanicus Leiden is gesticht in 1590 en is daarmee de oudste botanische tuin in West-Europa. Als je zó oud bent, ga je niet elke vijf jaar een lustrum vieren. Dan vier je elke 25 jaar een feestje zodat elke generatie plantenliefhebbers iets heeft om naar uit te zien. Dit keer heeft de Hortus Leiden een alleraardigst boekje uitgegeven over de geschiedenis van de tuin, en daarmee ook over de geschiedenis van de botanie als geheel. Een mooi overzicht, gratis voor elke bezoeker. Er is een uitgebreid, aantrekkelijk jubileumprogramma.

Lees meer: www.hortusleiden.nl

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   

Aprilnummer van ‘Orchideeën’

NOV-leden ontvingen rond 15 april nummer 2/2015 van hun favoriete blad, met weer een gevarieerd aanbod van artikelen. Een paar voorbeelden: orchideeën kweken in huis, bijenorchissen in de tuin, tips voor verpotten en tips voor het ‘uit de fles halen’ van zaailingen. Het hoofdartikel uit het blad ging dit keer over de Orchideeën Hoeve.
Je vindt de inhoudsopgave en het hoofdartikel altijd op de NOV-website: klik op de kaft van het tijdschrift, dan wijst de weg zich vanzelf.
Wel NOV-lid maar geen blad gekregen? Mail even naar de NOV-ledenadministratie.

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   

Orchideeënshow Sézanne 2015

Na het succes in 2011 en 2013 wordt er dit jaar van 30 mei t/m 7 juni weer een geweldige show met in Nederland gekweekte orchideeën gehouden in de Franse stad Sézanne. De Nederlandse ambassadeur in Frankrijk, de heer Ed Kronenburg, verricht de officiële opening in de markthal van Sézanne op vrijdag 29 mei om 20.00 uur. Tijdens deze opening zal er een nieuwe orchidee gedoopt worden door ambassadeur Kronenburg en de burgemeester van Sézanne, Philippe Bonnotte.

Lees verder

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   

Orchideeënboeken online

Deze nieuwe rubriek in de NOV Nieuwsbrief danken we aan Bert van Zuylen, de ‘boekenman’ van de NOV, zie zijn Boekenbeurs. Voor Bert hoeft een boek niet uit papier te bestaan, megabytes zijn ook goed. Want ja, steeds meer boeken, ook orchideeënboeken, zijn online te vinden. Meestal legaal, aangeboden door de uitgever, bv een universiteit of botanische tuin. Soms is de herkomst twijfelachtig, zulke boeken slaan we over.
We beginnen met een leuk Nederlandstalig reisverslag naar Costa Rica, 45 pagina’s dik met heel veel foto’s van Patrick Mannens: Orchideeën in Costa Rica: Reisverhaal Costa Rica

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   

Evenementen 2015

In voorjaar 2015 waren er veel orchideeënshows. Ook de komende paar maanden en na de zomervakantie valt er weer veel te genieten op orchideeëngebied in Nederland, België en andere landen in onze buurt.

Lees verder

 

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
         
   
       
   
       
    terug naar nieuwsbrief overzicht   naar NOV- website  
           
 
  Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging NOV 2015