18 juni 2015 NOV Nieuwsbrief nummer 6/2015
 
   
 
       
       
   
Met dit heerlijke zomerweer groeien onze orchideeën als kool, kwestie van flink water geven en goed bemesten ook. Veel werk dus! En dan is er ook nog deze bomvolle NOV Nieuwsbrief… Veel leeswerk dus, maar hopelijk ook veel leesplezier!

 
   
 
   

Klaas Schoone Memorial Award

Op 10 juni werd voor de tweede maal de Klaas Schoone Memorial Award uitgereikt, een prijs voor personen of organisaties die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de orchideeënwereld. De prijs is een hommage aan Klaas Schoone, één van de oprichters van Floricultura, die zeven jaar geleden overleed op 64-jarige leeftijd. Winnaar dit keer was Burkhard Holm, oprichter van Holm Orchideen in Duitsland.

Lees meer

 

 
   
 
   

‘Orchideeën’ 3/2015

NOV-leden zullen eind juni hun lijfblad weer in de bus krijgen. Primeur daarin is een uniek artikel over de aardorchideeën van Argentinië. Verder over de duizenden orchideeën op Vlieland, kweektips voor Paphiopedilum, Phalaenopsis, Stanhopea en Cattleya, en een leuk verhaal over vijftig jaar Kring Utrecht.
Ben je nog geen NOV-lid? Of wil je iemand een lidmaatschap cadeau doen? Profiteer dan nog snel van de kortingsactie en meld je aan vóór 1 juli: dit hele jaar NOV-lid voor twintig euro – een korting van 33%. Je ontvangt zes keer ‘Orchideeën’ want de eerdere nummers worden nagestuurd.

aanmelden NOV-lid

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   

Jane Goodall in Hortus Leiden

In ‘Orchideeën’ 6/2014 mochten we melden dat een nieuwe soort Dendrobium door de Hortus botanicus Leiden was vernoemd naar Jane Goodall. Op 21 mei was Jane Goodall in Leiden voor een meet & greet met de naar haar vernoemde orchidee en vijftig genodigden. Jane Goodall is een van de meest invloedrijke vrouwen ter wereld op het gebied van natuurbescherming. Voor haar onderzoek leefde zij jaren tussen de chimpansees, deed baanbrekende ontdekkingen en besteedt nu al haar tijd en energie aan het redden van onze bedreigde planeet.

Lees meer

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   

Ruilbeurs Kring Arnhem

Afgelopen 16 mei hield Kring Arnhem zijn jaarlijkse ruilbeurs. Ook dit keer was het evenement goed bezocht en waren er bijzondere planten te koop - zeker voor wie op tijd kwam… Ook hield de Keurings Commissie Orchideeën (KCO) een tafelkeuring.
Zoals haast altijd, vind je op zo’n tafelkeuring ook planten waarvan de naam onbekend of onzeker is. Dit keer een Epidendrum sp. van Ger Rommelaars. Beetje klein voor een Epidendrum? De redactie van de NOV Nieuwsbrief ging weer op speurtocht…

Lees meer

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   

Orchideeën op Campus Wageningen

Wageningen Universiteit mag zich graag de ‘groenste universiteit’ van Nederland noemen, omdat Wageningse wetenschappers en studenten zich inzetten voor gezonde voeding, duurzame landbouw, natuur en milieu. Weinig mensen weten dat op de Campus van Wageningen Universiteit maar liefst vijf soorten wilde orchideeën groeien. De groenste universiteit is daarmee ook de orchideeënrijkste universiteit van Nederland – tenminste, op het gebied van inheemse orchideeën.

Lees meer

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   

Aardewerken drainbuizen te koop

In de vorige NOV Nieuwsbrief, van mei 2015, stond een interessante tip om orchideeën te kweken op aardewerken buisjes met regenwater erin. Een grotere variant, waar meer en grotere planten op kunnen, is … de ouderwetse stenen drainbuis. Natuurlijk moet je die aan de onderkant nog wel dichtmaken. Er is moeilijk aan te komen, zulke drainbuizen, maar Franck van der Valk heeft er bij toeval zo’n veertig ontdekt op een oud stuk land en ze met de hand uitgegraven. Hij vraagt er € 2,50 per stuk voor. Mail naar fevandervalk@planet.nl of bel hem op 06-13265584. Zolang de voorraad strekt.

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   

Orchideeën van Nicaragua online

De boekenrubriek in de NOV Nieuwsbrief danken we aan Bert van Zuylen, de ‘boekenman’ van de NOV, zie zijn Boekenbeurs. Dit keer heeft Bert voor ons een online boek uitgezocht over Nicaragua, een van de orchideeënrijkste landen van Latijns Amerika. Na een korte inleiding volgt al op pagina 7 een opsomming van de soorten die in dit land voorkomen. Die lijst is maar liefst achttien pagina’s lang! Vanaf pagina 25 worden de soorten beschreven, en dat deel loopt door tot pagina 124. Het leukste gedeelte van het boek begint op pagina 170, daar komen de kleurenfoto’s en verspreidingskaartjes.
Klik op deze link en je vind het boek onderaan links in de lijst publicaties. Klik op de paarse Cattleya, het downloaden kan eventjes duren.

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   
Evenementen 2015

Na de vele orchideeënshows van afgelopen voorjaar wordt het in de zomer even rustig, maar komend najaar is er al weer het nodige te genieten, waaronder de AquaHortus in Leiden, een aquarium- en terrariumtentoonstelling waar de NOV gevraagd is aan mee te doen. En nog net vóór de zomer: de bijeenkomst van de Werkgroep Masdevallia, zaterdag 20 juni in Utrecht.

Lees verder

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
         
   
       
   
       
    terug naar nieuwsbrief overzicht   naar NOV- website  
           
 
  Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging NOV 2015