24 augustus 2015 NOV Nieuwsbrief nummer 8/2015
 
   
 
       
       
   

Nog tien nachtjes slapen en dan start in Leiden de AquaHortus. Een evenement waar de NOV aan meedoet en dat maar liefst drie weken duurt. Lees er meer over in deze NOV Nieuwsbrief.
Onlangs mocht de NOV Nieuwbrief zijn vijfhonderdste lezer inschrijven! Ken je iemand met belangstelling voor orchideeën? Stuur de NOV Nieuwsbrief gerust door!

 
   
 
   

AquaHortus Leiden

Meer dan tweehonderd aquaria en terraria kun je van 5 tot 27 september bewonderen in de Hortus botanicus Leiden, waar de Leidse Aquarium en Terrarium Vereniging ‘De Natuurvriend’ haar 17e lustrumtentoonstelling houdt. Eén van die vitrines zal gevuld zijn met orchideeën want de NOV doet ook mee aan dit evenement. Een vooruitblik en oproep.

Lees meer

 

 
   
 
   

Nieuwe orchidee ontdekt in Nederland

Afgelopen zomer is een nieuwe orchideeënsoort ontdekt in Nederland, om precies te zijn op Schiermonnikoog. Dit meldt Hans Dekker bij de lancering van zijn nieuwste boek ‘Orchideeën in Noord-Nederland’ (Van Gorcum, 2015). Het gaat om de Purperrode orchis, Dactylorhiza purpurella, die tot nu toe alleen gevonden werd langs de kust van de Britse Eilanden, Zuid-Noorwegen, Zuid-Zweden en Denemarken in vergelijkbare natuurgebieden als op Schiermonnikoog: vochtige duinvalleien en duingraslanden.

Lees meer

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   

Reuzenzonnedauw ontdekt via Facebook

Ook buiten Nederland worden regelmatig nieuwe plantensoorten ontdekt, meestal door expedities diep in de wildernis. Een nieuwe reuzenzonnedauw, Drosera magnifica, is echter ontdekt door … een foto op Facebook. De vleesetende plant, die anderhalve meter groot kan worden, groeit maar op één plek: de Pico do Padre Ângelo in het zuidoosten van Brazilië (foto: Phytotaxa).

Lees meer

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   

Oproep uit het NOV-bestuur

Als jonge ambitieuze ploeg wil het NOV-bestuur een aantal leuke, maar ook noodzakelijke activiteiten voor de vereniging op touw zetten. Dat kunnen we niet alleen, daar willen we graag ook de kringen en de leden bij betrekken. Een oproep daartoe in ‘Orchideeën’ leverde enkele reacties op, maar nog niet genoeg. Daarom een update van die oproep in de NOV Nieuwsbrief.

Lees meer

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   

Orchids of Peru online

Opnieuw heeft Bert van Zuylen, de man achter de boekenbeurs voor ons het internet afgestruind voor een mooi orchideeënboek dat online – veilig en legaal – beschikbaar is.
Dit keer heeft Bert een prachtige set oude boeken over de orchideeën van Peru uitgekozen, geschreven door de Amerikaanse botanicus Charles Schweinfurth tussen 1958 en 1961. Verwacht geen kleurenfoto’s, wel mooie pentekeningen. En ook, heel handig, een determineersleutel per geslacht, uitgebreide plantbeschrijving en gegevens over de vindplaats. Klik hier voor de boeken.

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   

Evenementen

Komend najaar valt er weer veel te genieten aan orchideeënshows, in eigen land en in de landen om ons heen. Bovendien vieren twee Brabantse orchideeënkringen een jubileum!

Lees meer

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
         
   
       
   
       
    terug naar nieuwsbrief overzicht   naar NOV- website  
           
 
  Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging NOV 2015