11 september2015 NOV Nieuwsbrief nummer 9/2015
 
   
 
       
       
   

De nieuwsbriefredactie was deze week op bezoek bij de AquaHortus in Leiden. Een fantastisch mooie show waar de NOV aan meedoet en die maar liefst drie weken duurt. En er is meer te genieten dit najaar, zoals de jubileumshow van Kring Noord-Oost Brabant op 19 september en de Najaars Orchideeëndag op 3 oktober in Utrecht.
Tot slot, voor wie nog geen NOV-lid is: word nu lid voor 2016 en ontvang het prachtige tijdschrift ‘Orchideeën’ voor de rest van 2015 helemaal gratis!

 
   
 
   

AquaHortus Leiden

Tweehonderd grote aquaria en terraria en nog honderdvijftig kleinere bakken kun je tot 27 september bewonderen in de Hortus botanicus Leiden, waar de Leidse Aquarium en Terrarium Vereniging ‘De Natuurvriend’ haar 17e lustrumtentoonstelling houdt. Eén van die vitrines is gevuld met orchideeën want de NOV doet ook mee aan dit evenement.

Lees meer

 

 
   
 
   

Tafelkeuring in Twello

Op zaterdag 12 september houdt de Keurings Commissie Orchideeën een trainingsdag in de kassen van Van Brummelen Bloemen in Twello. Aansluitend is er van 12.30 tot 14.00 uur een tafelkeuring waarin je je mooiste orchideeën kan laten keuren. Voor en na die tijd kunnen bezoekers de kas en verkoopruimte bezichtigen. Van Brummelen heeft voor deze gelegenheid extra mooie en aparte orchideeën aangeschaft. Verder is er dan in Twello de ‘Klompenweek’ met allerlei activiteiten in het dorp. Adres: Van Brummelen Bloemen, Voordersteeg 8, 7391 TL Twello.

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   

Jubileumshow Kring Noord-Oost Brabant

We schrijven 1965. In een café in Oss zijn enkele enthousiaste orchideeënliefhebbers bijeen. Ze besluiten wat vaker bijeen te komen om kennis uit te wisselen over hun hobby. Zo begon Kring Noord-Oost Brabant. Nu, vijftig jaar later, viert de Kring zijn jubileum met een orchideeënshow op zaterdag 19 september in Best.

Lees meer

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   

Najaars Orchideeëndag

Op zaterdag 3 oktober 2015 wordt in de Botanische Tuinen in Utrecht de ‘Najaars Orchideeëndag’ gehouden. Deze dag biedt een uitgelezen gelegenheid om je collega-hobbyisten te ontmoeten, je overtollige planten te verkopen of nieuwe planten te kopen. Kortom een vrijmarkt voor orchideeënhobbyisten. Neem ook je mooiste bloeiende planten mee, want de Keurings Commissie Orchideeën (KCO) verricht weer haar fameuze tafelkeuringen.

Lees meer

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   

Route van de Orchidee in de 9 straatjes

Buiten viel langdurig een druilerige regen, maar op de diverse locaties waarlangs de Route van de Orchidee voerde in de 9 straatjes van Amsterdam was het figuurlijk zonnig, tropisch en exotisch. Voor het tweede achtereenvolgende jaar werd op de eerste donderdag van september de Internationale Dag van de Orchidee gevierd. Het werd een inspirerende route langs diverse locaties in het bekende winkelgebied van de hoofdstad.

Lees meer

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   

Vlaamse Orchitheek online

Tot slot de vaste rubriek van Bert van Zuylen, de man achter de boekenbeurs. Bert heeft dankzij zijn goede contacten in Vlaanderen weer een pareltje orchideeënkennis gevonden, online, in het Nederlands. Wie dacht dat alleen de NOV een orchitheek heeft op haar website, de Orchideeën Vereniging Vlaanderen heeft die ook, met grotendeels andere soorten! Kijk op www.pnporchids.be en dan via de button ‘Orchideeën’ naar de button ‘Orchiteek’.

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   

Evenementen

Komend najaar valt er weer veel te genieten aan orchideeënshows, in eigen land en in de landen om ons heen. Noteer ook alvast de Algemene Leden Vergadering van de NOV in je agenda, 28 november.

Lees meer

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
         
   
       
   
       
    terug naar nieuwsbrief overzicht   naar NOV- website  
           
 
  Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging NOV 2015