ie heeft tips voor specialisatie?????

Vragen en berichten algemeen Orchideeën

ie heeft tips voor specialisatie?????

Berichtdoor KoenV95 » zo jul 29, 2012 4:22 pm

hallo allemaal,

Nu ik al enige jaren met orchideeen bezig ben, merk ik dat het niet allemaal zo lekker gaat als bij anderen op dit forum.
Ik heb sinds enkele jaren een erg groot orchidarium voor mijn planten, maar dit gaat niet zoals gepland.

Op zich doen de planten het wel aardig, maar volgensmij heb ik teveel verschilende verzorgingswijzen in een enkele ruimte onder willen brengen. Hierdoor doen de planten het niet zoals ze het moeten doen(in mij ogen).

Mede door deze reden en een tweede hobby(sinds een jaar houd ik me ook beig met horlogemaken) is mijn enthousiastme voor de orchideeenhobby wat minder geworden. Ook door de eindexmens heb ik het afgelopen halfjaar weinig tijd voor de orchideeen gehad.

Nu denk ik er al langer over om te gaan specialiseren in bepaalde geslachten orchideeen en ook de minder bijzondere hybrides uit tuincentra er uit te gaan gooien.
Dan kan ik zorgen voor een wat specifieker klimaat in mij kamerkas en word het vo mij weer wat euek omdt ik dt een beetje een beraapld doel voor ogen heb.

Dan zal ik nu uitleggen wat de mogelijkheden met mijn kamerkasje.


De temperatuur is constant en slingert rond de 21 graden, ook snachts.
De verlichting bestaatuit 4 flinke tl buisen, maar de lichtsterkte is volgensmij gelijk aan schaduw in het regenwoud.
de luchtvochgheid kan ik laten varieren tussen de 50 en 90 procent
Verder kan ik ervor zorgen dat er meerdere malen per dg geneveld worden door en vernevelaar en een schakelklok.

ik zat zelf te denken aan bepaalde dendrobium soorten. voor pleurothallis achtigen likkt het me te warm. voor cattleya achtigen heb ik veel te weinig licht.

ik hoop dat jullie me wat verder op weg kunn ehelep en wat kunne adviseren. Op zich ben ik ook blij met een advies welke klimaat ik na kan bootsten uit welk werelddeel.

Alvast bedankt!

Groeten,
Koen

P.s. Ik ben nu op vakantie, dus als ik over een weekje weer thuis ben, ga ik eens aan de slag om mijn kasje eens te reorganiseren. Mogelijk heb ik dus wat planten over waar ik vanaf wil, maar dat zie ik dan wel weer. Ik kan in ieder geval op de NOV dag wat planten voor een nieuwe start gaan aanschaffen.
KoenV95
 
Berichten: 472
Geregistreerd: zo sep 27, 2009 11:11 am
Woonplaats: Tilburg

Re: ie heeft tips voor specialisatie?????

Berichtdoor mariekea » ma jul 30, 2012 11:23 am

Hai koen,
Op de website orchideenforum.de staan ontzettend veel topics over kamervitrines. De duitsers doen daar veel meer aan dan wij. En wat de slechte groeibetreft, de afstand plant tlbuis maakt nogal wat uit. Op amerikaanse websites en in amerikaanse boeken staat vaak de aanbevolen afstand per soort genoemd. De meeste orchis doen het ook beter bij verschil tussen dag en nachttemp. Heb je er wel ventilatie in? Plaats eens een foto, kunnen we zien waar het over gaat.
Gr marieke nu uit noorwegen
mariekea
 
Berichten: 217
Geregistreerd: di jun 22, 2010 9:29 pm
Woonplaats: doetinchem

Re: ie heeft tips voor specialisatie?????

Berichtdoor wolter » di jul 31, 2012 7:51 pm

Hoi Koen,

Misschien moet je je eerst eens afvragen welke orchideeen je echt mooi vindt. Je zou bv Phalaenopsis ( schaduw en warm) of Pleurothallis/Masdevallia( koel/schaduw) of Cattleya en aanverwanten( veel licht, gematigd) kunnen kweken. Je bepaald zelf je keuze. Als je eruit bent wat je wil kweken, kun je daar het klimaat van je kamervitrine op aanpassen.
Vergeet niet dat Dendrobium een erg groot geslacht is met veel variatie in klimaat. Bovendien hebben de meeste Dendrobiums wel lagere nachttemp. nodig dan 21 gr, tenzij je echt warme Dendr. gaat kweken, maar dan moet de dagtemp weer wat omhoog.
Ik zelf ben me ook wat meer aan t specialiseren. Meer op Midden/Zuid Amerika. En dan meer gematigd. Daar binnen is nog ontzettend veel keus.
Het probleem is, dat er zo veel mooie Orchideeen zijn en je eigenlijk wel alles wilt kweken. Dat gaat echter niet en bovendien had ik op een gegeven moment zoveel planten dat het gebrek aan tijd mij op brak. Dus een aantal planten weg gedaan.
Nu heb ik minder planten en hebben ze meer ruimte en licht en heb ik meer tijd voor elke individuele plant.


Succes,
Wolter
wolter
 


Keer terug naar Orchideeën Algemeen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron