verdrogen spat

Vragen en berichten algemeen Orchideeën

verdrogen spat

Berichtdoor andré g » ma maart 18, 2013 8:03 pm

Beste specialisten ,

mijn Cattleya vormde eindelijk een mooie spat .Nu is hij helaas op drie dagen tijd bruin geworden. Ik heb de spat nu geopend , vanbinnen onderan waar de bloem moet komen is er alleen een bruin nat stompje.Weten jullie hier raad mee? De orchidee staat op de vensterbank en krijgt nooit water op de bladeren.
andré g
 
Berichten: 74
Geregistreerd: ma jun 14, 2010 9:11 pm
Woonplaats: HOUTHALEN

Re: verdrogen spat

Berichtdoor Chanelleke » ma maart 18, 2013 9:56 pm

Hoi Andre,

Stond de Cattleya misschien te koud,zeker nu in ze weer aan de groei en bloei gaan mogen ze best wel lekker warm,en in de zon staan.
Die van mij staan nu bijna tegen het raam,waar lekker de zon op schijnt vanaf 11.00 uur tot zo een uur of half 4 in de middag.
Dit kan nu nog omdat het nog geen hoog zomer is dus nog niet te warm,en tot op heden groeien de spats goed,er zijn er zelfs al open, en de bloemstengel met knop is bijna te zien nu.
Cattleya heeft heel veel licht en warmte nodig, en het liefst nu wat zon
Je krijgt vast nog wel meer reactie´s van andere forumleden die je ook verder kunnen helpen

Succes Chanelleke
Chanelleke
 

Re: verdrogen spat

Berichtdoor andré g » ma maart 18, 2013 10:59 pm

Dag Chanelleke,

stond aan het raam (oosten ) en in de woonkamer. Trouwens , ik krijg geen enkele catt. in bloei. Vanda's die er ook staan doen het wel goed.
andré g
 
Berichten: 74
Geregistreerd: ma jun 14, 2010 9:11 pm
Woonplaats: HOUTHALEN

Re: verdrogen spat

Berichtdoor Chris F » di maart 19, 2013 6:03 pm

Hallo André,

Uit wat je schrijft meen ik te mogen opmaken dat dit de eerste keer is dat je Cattleya een spat heeft aangemaakt. Nu is het bij Cattleya's (botanen en hybriden) zo dat uit de eerste spat niet altijd bloemen komen; het is eerder een indicatie dat de plant bijna bloeibaar is en bij goede kweek kun je op de volgende bulb wel bloemen verwachten.

Vraag: waren er behalve dat natte bruine stompje ook beginnende bloemknoppen in de spat? Dat kan er op duiden de plant heeft blootgestaan aan temperatuurschommelingen, waardoor er condens kan ontstaan binnenin de spat met rot als gevolg. Sommige planten zijn hier gevoeliger voor dan andere en je kunt dit euvel soms vermijden door de spat in een vroeg stadium aan de bovenkant open te knippen of de bovenste helft te verwijderen. Overigens denk ik niet dat je Cattleya's gebrek aan licht hebben als ze samen met de Vanda's staan.

Tot slot, nu we het toch over spatten hebben, zie ook mijn eerdere post van 4 juni 2005:

http://www.nov-orchidee.nl/bb/viewtopic.php?f=1&t=3073&p=30877&hilit=spat#p30877
Chris F
 
Berichten: 1266
Geregistreerd: za jun 04, 2005 6:02 pm
Woonplaats: Aruba

Re: verdrogen spat

Berichtdoor andré g » di maart 19, 2013 8:17 pm

Dag Chris ,

cattleya bloeide vorig jaar al toen ik hem kocht op de show in Alden Biesen. ( van iemand uit Taiwan).Er waren nu nog geen bloemknoppen te zien , alleen bruin stompje in bruine spat.Temperatuursverschillen zijn hier miniem daar de planten in de huiskamer staan (alleen dag en nacht verschil). Trouwens de wortels lijken me ook in orde.Ik denk dat ik hem toch ga overpotten in een terracotta pot (niet meer in plastic). Alle raad is welkom.
andré g
 
Berichten: 74
Geregistreerd: ma jun 14, 2010 9:11 pm
Woonplaats: HOUTHALEN

Re: verdrogen spat

Berichtdoor Bindi » za maart 23, 2013 11:29 am

Hoi André,

Hoe ziet de Cattleya er zelf uit? Heeft hij geen rare vlekken op de bladeren. misschien kan je eens een foto plaatsen van de hele plant.
Ik zelf heb zomer en winter een ventilator draaien. Sinds ik dat doe hebben de planten geen rare vlekken meer gehad.

Ik begrijp dat het nogal frustrerend voor je is, als je zo je best doet en er gebeurt maar niets. Zo heb ik die plant die al jaren niet wilde bloeien bij mijn zoon op de kast gezet en daarna totaal vergeten water te geven. Hij heeft daar een halfjaar gestaan zonder water. Tot mijn zoon tegen mij zei: jo mam die plant doet het wel goed hé. En ik: hu welke plant? Hij was dus gewoon doorgegaan met groeien, en dat zonder water... Ik heb hem uit medelijden toch maar weer voor het raam gezet en na veel eten en drinken is hij gaan bloeien. En hij bloeit nog steeds. Dus het moraal van dit verhaal: je moet soms gemeen tegen ze zijn :evil:

Groetjes, Bindi
Bindi
 
Berichten: 707
Geregistreerd: ma jul 30, 2012 6:41 pm

Re: verdrogen spat

Berichtdoor andré g » za maart 23, 2013 4:40 pm

Dag Bindi ,

plant is ok , niets aan te zien. Trouwens , ik kocht enkele weken geleden bij de opendeurdag bij Lucke nog ééntje met spat , maar die doet ook niets .In de spat lijkt er geen bloem te komen .Plant zelf is gezond .
andré g
 
Berichten: 74
Geregistreerd: ma jun 14, 2010 9:11 pm
Woonplaats: HOUTHALEN

Re: verdrogen spat

Berichtdoor Bindi » za maart 23, 2013 10:31 pm

Hoi André,

Dat hoeft op zich niets te betekenen. Ik heb een Rhyncolaelia Glauca pas gekocht met een spat maar die doet ook (nog) niets. En mijn Cattleya Tenebrosa heeft al vanaf november vorig jaar een spat en bloeit, als het goed is, in juni of juli...
Het kan dus in dit geval een kwestie van geduld zijn :)
Wat betreft de verdroogde spat denk ik dat Chris gelijk heeft. Misschien is er iets gebeurd wat je is ontgaan. Zelfs een open keuken waar met koken een hoop vocht vanaf komt met vervolgens een flink koude nacht kan al funest zijn.

Het is soms een frustrerende hobby. Ikzelf heb ook lang moeten zoeken en proberen om uit te vinden wat in mijn situatie goed werkte. Misschien kun je een dagboek aanleggen waarin je opschrijft wat je veranderd hebt, dan een hoop geduld en kijken wat er gebeurt. Werkt het niet dan kun je weer iets anders aanpassen.

Groetjes, Bindi
Bindi
 
Berichten: 707
Geregistreerd: ma jul 30, 2012 6:41 pm


Keer terug naar Orchideeën Algemeen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten