9 februari 2020
NOV Nieuwsbrief nummer 1/2020

Komend voorjaar kun je als orchideeënliefhebber je hart ophalen, zoveel evenementen. Reserveer vast 21 maart in je agenda voor de Voorjaars Orchideeëndag van de NOV in Helmond. En 3 april voor de eerste lustrum-excursie in de Hortus Leiden. Meer evenementen op de NOV-website.Deel van aquarel van Esmée Winkel, Brassavola nodosa

Lustrum-excursie: geef je op!

In aanloop naar het 90-jarig jubileum van de NOV, in 2021, komen er lustrum-excursies. De eerste gaat naar de Hortus Leiden, op vrijdag 3 april 2020.
10:00 inloop met koffie en thee
10:30 opening door NOV-voorzitter Rob Hendriks
10:40 lezing Norbert Peeters ‘Darwin en de bijenorchis’
11:15 lezing Rogier van Vugt ‘Onderzoek aan de orchideeëncollectie’
12:00 gezamenlijke lunch
13:00 rondleiding ‘achter de schermen’ door Rogier van Vugt
14:15 bezoek aan de expositie in de oude UB met Esmée Winkel (zie ook bericht hiernaast)
15:15 tijd om zelf verder door de Hortus (of door Leiden) te dwalen.
De lustrum-excursies zijn exclusief toegankelijk voor NOV-leden en partnerleden. De kosten zijn € 16,- per persoon, inclusief koffie, thee, lunch en entree. Belangrijk: er is beperkt plaats, dus geef je snel op.Ingang van de oude UB, foto Esmée Winkel

Expositie Hortus Leiden

Vanaf 6 maart presenteert de Hortus botanicus Leiden ‘Bijzondere orchideeën in de Oude UB’, een expositie over zijn unieke orchideeëncollectie. Een aanrader voor de orchideeën- én kunstliefhebber. Ontdek meer over het onderzoek van internationale wetenschappers, over de rol van illustraties daarbij, de bijenorchis-collectie en tropische orchideeënsoorten.
De bijzondere verhalen worden verteld aan de hand van aquarellen, tekeningen, schetsen, foto’s en ander materiaal, waaronder prijswinnende kunstwerken van wetenschappelijk illustrator Esmée Winkel.
Bovendien bloeit de bijenorchis-collectie dan in de Bollenkas in de Hortus. De expositie is te zien van 6 maart tot en met 29 april, gratis te bezoeken in de Oude Universiteitsbibliotheek Leiden, Rapenburg 70, schuin tegenover de Hortus. Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur.

 

Orchideeën 1/2020 komt eraan

Het februarinummer van Orchideeën zal rond 20 februari bij je in de bus vallen, tenminste in Nederland. Daarbuiten wat later. Dit nummer is meteen al een extra dikke special van 32 pagina’s, over orchideeën van ‘beneden de evenaar’, oftewel het zuidelijk halfrond, waar het nu zomer is. Aan bod komen onder andere Zuid-Afrika, Australië en Chili. Bijzonder: het is voor het eerst dat Orchideeën over Chili rapporteert. En de voorplaat? Nee, dat is geen bizarre plastic bloem uit een fabriek, maar een echte bloem, van Chloraea disoides uit Chili. Foto: José Luis Inostroza. Bekijk dit artikel alvast via de knop ‘Lees meer’ hieronder en geniet van het nieuwe bladerbare format.Keuring kring Utrecht

In Orchideeën 6/2019 verscheen een leuk artikel over Kring Utrecht, een van de oudste kringen van de NOV. Daarin kon je lezen dat deze kring altijd een American Party houdt tijdens de december-bijeenkomst. Alle kringleden nemen wat te eten mee. Heel gezellig en druk bezocht - een aanrader voor andere kringen!
Zo ook afgelopen december 2019. Naast lekker eten namen de leden ook hun mooiste orchideeën mee. En dit keer was de KCO erbij om die te keuren en te bespreken. Welke planten haalden goud en waarom?Eijgenraam gaat sluiten

De bekende Cattleya-kwekerij Eijgenraam gaat sluiten, laat eigenaar Hans Eijgenraam ons weten.
‘Maar om de orchideeënvrienden niet zomaar gedag te zeggen, dachten wij nog één keer de kwekerij open te stellen. Op zaterdag 14 en zondag 15 maart 2020, van 10:00 tot 16:00 uur, verwelkomen wij u graag aan de Hoefslag 19 in Pijnacker. Om het interessant te maken doen we de aanbieding 6 halen, 5 betalen.’
De kwekerij begon in 1995, eerst met mini-cymbidium, en specialiseerde zich later in compacte cattleya’s. Heel wat NOV-kringen zijn er op excursie geweest. Dit is de laatste kans het bedrijf te zien!


Online boek over Dracula

Nee, dit gaat niet over Graaf Dracula uit Transsylvanië. Er is een orchideeëngeslacht Dracula (‘klein draakje’) met zo’n 135 soorten uit Midden- en Zuid-Amerika, verwant aan Masdevallia. Bizarre bloemen vaak, met daardoor toch namen als Dracula vampira - het bloed kruipt waar het niet gaan kan…?
Er is een prachtig online boek over het geslacht Dracula gemaakt door Herman ter Borch, met medewerking van Amerikaanse specialisten als Carlyle Luer (in november 2019 overleden) en Stig Dalstrom. Het boek is Engelstalig, maar in heel toegankelijk Engels. Veel foto’s, daarnaast steeds een link naar de tekening van de soort en andere informatie. Bekijk het eens!

Onze hoofdsponsors

terug naar nieuwsbrief overzicht

Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging
Deel je passie met andere orchideeënliefhebbers
NOV 2020