9 januari 2021
NOV Nieuwsbrief nummer 1/2021

Ook de derde ronde van de online NOV-fotowedstrijd heeft weer fraaie foto’s opgeleverd. Je kunt nu gaan stemmen. Lees er meer over in deze nieuwsbrief.Nu stemmen voor de derde ronde NOV-fotowedstrijd

Twintig foto’s zijn er deze ronde ingezonden. Wat opvalt: de kwaliteit van de foto’s ligt dit keer hoger dan ooit! Dat maakt het stemmen misschien niet makkelijk. Maar des te meer reden om mee te doen en je stem te laten horen! Dat kan tot en met vrijdag 15 januari 2021. Leden en niet-leden kunnen stemmen, ieder één keer. Welke foto gaat er dit keer winnen?
Mogen we nog een tip geven? Het is een fotowedstrijd, geen plantenkeuring. Het gaat dus niet om de grootste of de meest rijkbloeiende orchidee. Het gaat ook niet per se om jouw favoriete soort, of om de foto van een vriendje. Het gaat om de foto die de betreffende orchidee het mooist tot zijn recht laat komen. Een foto waarvan je zegt: ‘wow!’ We wensen je hierbij veel wijsheid toe!
Gastrodia agnicellus – foto: Rick Burian, Kew

Lelijkste orchidee ter wereld

Aan het eind van het jaar maakt Kew Gardens in Londen traditiegetrouw bekend welke nieuwe plantensoorten er in dat jaar werden ontdekt door wetenschappers van Kew en hun partners in andere landen. Wetenschappelijk gezien was hun meest bijzondere ontdekking van 2020 een nieuwe soort vetplant uit Namibië. Die is zo apart dat ie een nieuwe, geheel eigen plantenfamilie kreeg toebedeeld – een familie die dus nu één soort omvat.
Maar in de vele berichten in de media wint toch weer een orchidee, zij het dit keer eentje die het label kreeg: the ugliest orchid in the world. De nieuwe soort werd ontdekt op Madagaskar, tussen de dorre bladeren op de oerwoudbodem. Deze orchidee parasiteert op schimmels in de grond, maakt geen groene bladeren, alleen eens per jaar bloemen. En zijn ze mooi? ‘Zijn moeder vindt vast van wel,’ zegt ontdekker Johan Hermans van Kew Gardens.
Met dank aan Pim Beirens voor deze tip.Boekje over ontdekking hyacintorchis

Over de ontdekking van de oorspronkelijk mediterrane hyacintorchis, Himantoglossum (Barlia) robertianum in de duinen bij Noordwijk hebben we geschreven in Orchideeën 5/2020. Ook kon je bij dat artikel zien hoe snel deze orchidee zich de laatste decennia noordwaarts verspreid heeft.
Botanisch illustrator Esmée Winkel kreeg de unieke kans het eerstgevonden exemplaar op aquarel vast te leggen. Zij is verbonden aan Naturalis Biodiversity Center in Leiden. In de maak is nu een boekje van haar hand over deze ontdekking, 64 pagina’s dik, dat op 1 maart 2021 gepubliceerd zal worden door de KNNV. Reserveer je exemplaar alvast hier!

Onze hoofdsponsors

terug naar nieuwsbrief overzicht

Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging
Deel je passie met andere orchideeënliefhebbers
NOV 2021