februari 2018
NOV Nieuwsbrief nummer 2/2018

 

Met de lente in aantocht schieten de orchideeënshows als krokussen de grond uit, waaronder een heel fraaie in Nederland, niet ver van de Belgische grens. Meer daarover, plus over Facebook en een leuk filmpje, in deze nieuwsbrief.

Orchideeënshow Brabant Zuid Oost

De kring Brabant Zuid Oost organiseert van 2 t/m 4 maart 2018 in tuincentrum ‘de Biezen’ in Beek en Donk voor de veertiende keer een internationale show. Enkele zuidelijke kringen van de Nederlandse Orchideeën Vereniging en de regio Antwerpen van de Orchideeën Vereniging Vlaanderen doen daaraan mee. Bovendien doen vier kwekers, Akerne, Tropiscape Orchids, Lucke en Botanische Orchideeën mee. Er is een stand van ImageCreation by light, met prachtige foto’s van orchideeën geprint op een metalen ondergrond. Eerdere shows van Brabant Zuid Oost waren steeds zeer de moeite waard, dus pak die kans en kom even langs!

Lees meer

 

NOV op Facebook

Wist je dat de NOV een eigen Facebook-pagina heeft? Zo’n 650 mensen zijn actief lid van deze Facebook-groep en dat aantal groeit hard. Heb je een vraag over orchideeën, dan krijg je binnen 24 uur een reactie waar je wat mee kan. Je kunt foto's tonen en trots zijn op je resultaten. En je kunt hulp vragen, bijvoorbeeld als iets niet goed gaat of als je twijfels hebt over de naam van jouw plant. Iedereen mag lid worden. Dat doe je door hieronder de Facebook-groep aan te klikken en dan op de knop ‘lid worden’ te klikken. Meestal heb je dan binnen een dag toegang tot de groep. Natuurlijk moet je wel lid zijn (of worden) van Facebook om op NOV Facebook te komen!

Lees meer

 

Waarom een Ophrys bijenorchis heet

Het duurt nog even voor ze bloeien, maar onderstaand filmpje is zó grappig dat we je dat niet willen onthouden. Ophrys-soorten komen vooral veel voor in zuidelijk Europa, maar ook Nederland en BelgiĆ« kennen een paar soorten. Ze worden bestoven door bijen, hommels en andere insecten, maar alleen door de mannetjes van die insecten. Waarom? Niet om nectar te verzamelen, oh nee, de beloning is nog veel zoeter: seks...! De bloem imiteert een vrouwtjesbij, niet alleen qua uiterlijk maar inclusief haar seksferomonen, geurstoffen waar een mannetjesbij helemaal gek van wordt. Gaat dat zien! Met dank aan Rob Hendriks voor deze tip.

Lees meer

 

Evenementen

Een enorme lijst evenementen, dit voorjaar, in Nederland en België en verder in Europa. Organiseer je ook een evenement, mail naar nieuwsbrief@nov-orchidee.nl en geef het door!

Lees meer

 

terug naar nieuwsbrief overzicht

Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging
Deel je passie met andere orchideeënliefhebbers
NOV 2019