7 april 2020
NOV Nieuwsbrief nummer3/2020

Het is zo’n prachtig voorjaar, toch is het devies: blijf zoveel mogelijk thuis. Kringbijeenkomsten, ruilbeurzen, shows, ze zijn allemaal afgelast. Het is even niet anders. Wel ontstaan er steeds meer digitale initiatieven, bijvoorbeeld via Facebook. Zorg goed voor jezelf, blijf gezond, zorg goed voor elkaar, zorg goed voor je planten!Art Vogel overleden

Hij was al enige tijd ernstig ziek, Art Vogel, oud-hortulanus van de Hortus Leiden. In augustus 2019 mocht Orchideeën een interview met hem plaatsen. Sindsdien heeft Art onder meer nog een boek weten te maken. Dat boek is hier te bestellen. Op donderdag 26 maart 2020 is Art overleden, zeventig jaar oud.
Veel NOV-leden hebben Art gekend, van zijn enthousiaste lezingen bij kringen. Van zijn rondleidingen in de Hortus Leiden. Van zijn mooie artikelen in ons blad. In het juni-nummer van Orchideeën zullen we hem gedenken. Indien gewenst kun je hier de rouwkaart inzienOrchideeën 2/2020 komt eraan

Het samenstellen van een blad zoals Orchideeën is een klus die prima thuis kan gebeuren, zowel voor de redactie als voor onze vormgever, Gijsje van Bakel. Maar na 1 april, toen de drukproef door de redactie werd goedgekeurd, moeten de drukker en daarna de postbezorgers aan de slag. We hopen dat ze erin slagen het blad rond 18 april bij je te bezorgen. In België en andere landen zal dat iets later zijn.

Je ontvangt dan een afwisselend voorjaarsnummer, zie de inhoudsopgave. En lees alvast het artikel over een van de oudste kringen van de NOV: Kring Haarlem.
 

Keukenhof biedt virtuele rondleiding

Er was zoveel werk in gestoken, duizenden bloembollen waren geplant in wat wel wordt genoemd ‘de internationale etalage van de Nederlandse sierteelt’. Maar de Keukenhof, inclusief de orchideeënshow in het Beatrix Paviljoen, gaat dit jaar niet open. Bekijk in plaats daarvan enkele virtuele rondleidingen door het park. Vergeet niet het geluid aan te zetten bij de filmpjes. Met dank aan Nel van der Meer voor deze tip!

 

Bletilla’s houden niet van late nachtvorst

In Orchideeën 2/2020 staat een leuk artikel van Bert van Zuijlen over bletilla’s, heel makkelijke Aziatische tuinorchideeën in de kleuren paars, wit en geel. Te koop in elk tuincentrum. In aanvulling daarop nog een tip. De bekendste soort, Bletilla striata, is perfect winterhard – zolang ze onder de grond zitten. Maar zodra de scheuten boven de grond zijn gekomen – en dat was in dit warme voorjaar al begin maart – zijn ze wél gevoelig voor late nachtvorst. Afdekken dus! Maar hoe doe je dat zonder die tere scheuten te knakken?


Vroeger in het tijdschrift, nu in de nieuwsbrief


Muurkas ter overname

Wegens verhuizing biedt Frans Blom zijn muurkas ter overname aan, inclusief tafel, verwarming met gaskachel en bevochtiging. De kas heeft een schuifdeur. Het vloeroppervlak is 3 x 3 meter, het hoogste punt is 2,40 m en het laagste punt is 2,00 m. Zijwanden en dak zijn van polycarbonaat 16 mm, twee kamers. De prijs is in overleg, wel zelf demonteren en vervoeren. Informatie bij Frans Blom,
telefoon 06 22 83 54 70 

 

Onze adverteerders

De NOV Nieuwsbrief is er om jou actuele informatie te geven over evenementen en andere bijzondere ontwikkelingen in de orchideeënwereld. Dus ook betrouwbare adressen waar je orchideeën kunt kopen. Bijgaande kwekers zijn zulke betrouwbare adressen. Zij ondersteunen met hun advertentie de NOV Nieuwsbrief. Dankzij hen blijft de NOV Nieuwsbrief gratis voor leden en niet-leden van de NOV.


Onze hoofdsponsors

terug naar nieuwsbrief overzicht

Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging
Deel je passie met andere orchideeënliefhebbers
NOV 2020