27 maart 2021
NOV Nieuwsbrief nummer 3/2021

Opvallend veel boekennieuws dit keer. Toeval? Of zijn we allemaal leunstoeltoerist geworden? Wat ook opvalt in het nieuws: veel aanstormend jong talent. En dat is een belofte voor de toekomst! Lees er meer over in deze nieuwsbrief.De Orchideeën Hoeve opnieuw ‘Leukste uitje van Flevoland’

De Orchideeën Hoeve, sponsor van ons tijdschrift Orchideeën, is voor de tiende keer op rij verkozen tot het ‘Leukste uitje van Flevoland’. De gouden award werd op 4 februari door de ANWB uitgereikt tijdens een online-bijeenkomst. Het junglepark in Luttelgeest scoort, naast heel veel stemmen, een 8,8 als eindcijfer en daarmee goud.
Met deze prijs op zak kijkt de Orchideeën Hoeve vol vertrouwen uit naar het moment dat het park weer open mag voor bezoekers. “Het is een bizarre tijd vol uitdagingen. Wij zijn ontroerd door alle lovende reacties uit het verkiezingsrapport en de prachtige cijfers die we hebben mogen ontvangen. Een echte opsteker voor onze medewerkers die zich ongekend hebben ingezet in dit moeilijke jaar”, aldus mede-eigenaar Jeroen Maarssen.Bladrozet bijenorchis, industrieterrein Laagraven, Nieuwegein, 6 maart 2021 –
foto: Gab van Winkel

Bladrozetten in het vroege voorjaar

Wilde orchideeën in Nederland en Vlaanderen kun je – nu, in het vroege voorjaar – in twee groepen verdelen: soorten die pas in april-mei boven de grond komen, zoals de rietorchis, en soorten die als bladrozet overwinteren en dus nu al te vinden zijn. Die laatste groep is veelal van mediterrane oorsprong. Daar is de winter hun groeiseizoen omdat er dan regen valt. Diverse van zulke soorten zijn, vaak al wat langer geleden, soms pas in de laatste jaren, naar het noorden gekomen.
Twee zusterverenigingen, de Nederlandse Werkgroep Europese Orchideeën en de Vlaamse Studiegroep Europese en Mediterrane Orchideeën hebben een handig gidsje uitgebracht om die bladrozetten te kunnen determineren. Ook dank aan Nel van der Meer die ons tipte over dit artikel over de bladrozet van de aapjesorchis.Canadese studenten bouwen energieloze kas

Energiezuinige kassen, daarmee zijn we een flink eind gevorderd, zeker ook in Nederland. Maar een kas die helemaal geen energie nodig heeft? Drie studenten van de Université de Sherbrooke in Canada zijn daarin geslaagd. Hun kas is niet aangesloten op het net (off-grid heet dat in het Engels) en kan een gezin van vier voeden.
De kas meet 3 x 6 meter en is gemaakt van lokaal geproduceerd cederhout, met een grote glazen wand op het zuiden. ‘Doordat de wanden supergoed geïsoleerd zijn, blijft alle zonnewarmte in de kas,’ vertellen de studenten. Bovendien heeft de kas zonnepanelen die elektriciteit opwekken. Die is nodig voor de luchtcirculatie. Afgelopen winter werd de kas getest. De studenten willen in de loop van dit jaar hun volledige ontwerp op internet zetten. Met dank aan Dirk Bruyninckx voor deze tip.

 

Boekje over ontdekking hyacintorchis

Over de ontdekking van de oorspronkelijk mediterrane hyacintorchis, Himantoglossum robertianum in de duinen bij Noordwijk hebben we geschreven in NOV Nieuwbrief 5/2020. Botanisch illustrator Esmée Winkel kreeg de unieke kans het eerstgevonden exemplaar op aquarel vast te leggen. Zij is verbonden aan Naturalis Biodiversity Center in Leiden. Gepubliceerd is nu een fantastisch leuk boekje van haar hand over deze ontdekking.
Haar boekje is rijk geïllustreerd. Ook prachtig opgemaakt. Maar wat mij vooral opviel: de tekst van Esmée. Je bent er letterlijk bij als zij die eerste gevonden nieuwe orchidee mag komen schilderen, in dikke winterjas in maart 2020, hoe ze de plant opmeet en alle details, hoe ze haar verf kiest.

 

Fotoboek over orchideeën in Roemenië

Roemenië. Niet echt een orchideeënland? Jazeker wel! Van de Karpaten tot de Donaudelta, dit land telt ruim zeventig soorten orchideeën. Plus de nodige ondersoorten en natuurhybriden. Roemenië ligt in Zuidoost-Europa en heeft bergen tot ruim 2500 m hoogte. Daardoor ligt het land op een kruispunt van ‘gewone’ Europese orchideeën, alpiene soorten en mediterrane soorten.
De eerste auteur, Nora De Angelli, heeft moleculaire biologie gestudeerd in Boekarest en Rotterdam, en werkte daarna in Londen. Zij is nu bezig aan een promotieonderzoek in Boekarest. Met haar vader, Dan Anghelescu, heeft zij een fantastisch fotoboek gemaakt over de orchideeënrijkdom van hun land.

 

 

Meer boekennieuws

Wie zich echt in orchideeën wil verdiepen, graast niet alleen het internet af maar leest ook boeken! Steeds meer boeken zijn compleet als pdf beschikbaar op internet. Dat geldt bijvoorbeeld voor publicaties uit Mexico, Icones Orchidacearum (in het Engels) en het tijdschrift Orquídea (Méx.) (deels Spaans, veelal Engels). Op deze website vind je bijvoorbeeld het (Engelstalige) boek Laelias of Mexico, het beste boek over Mexicaanse laelia’s ooit gemaakt. Even naar onderen scrollen, gratis te downloaden!
Ook interessant is de website van Rik Neirynck. Hij bespreekt daar - in vier talen waaronder Nederlands - vele boeken die in de afgelopen jaren (en eeuwen) zijn uitgekomen.

 
Onze adverteerders

De NOV Nieuwsbrief is er om jou actuele informatie te geven over evenementen en andere bijzondere ontwikkelingen in de orchideeënwereld. Dus ook betrouwbare adressen waar je orchideeën kunt kopen. Bijgaande kwekers zijn zulke betrouwbare adressen. Zij ondersteunen met hun advertentie de NOV Nieuwsbrief. Dankzij hen blijft de NOV Nieuwsbrief gratis voor leden en niet-leden van de NOV.
 

 

 
Onze hoofdsponsors

terug naar nieuwsbrief overzicht

Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging
Deel je passie met andere orchideeënliefhebbers
NOV 2021