1 mei 2021
NOV Nieuwsbrief nummer 4/2021

Het is volop voorjaar, altijd een heerlijke tijd, ook voor orchideeën! Bovendien krijgen steeds meer mensen de gelegenheid zich te laten vaccineren tegen corona. Dit najaar weer evenementen?Orchideeën 2/2021 komt eraan!

Het tweede nummer van Orchideeën in jubileumjaar 2021 zal rond 6 mei bij de NOV-leden in de bus vallen. Buiten Nederland iets later. In de serie over de NOV-kringen stelt dit keer Noord-Holland-Noord zich voor met een heel mooi artikel. Deze kring werd opgericht in 1966 en is daarmee een van de oudste kringen van de NOV. En wat een kweekkennis zit er in die kring!
Daarna twee artikelen over geurende Phalaenopsis. De firma Floricultura, sponsor van ons tijdschrift, heeft ingezet op de veredeling van geurende Phalaenopsis. Best wel een gok, veredelen op geur is niet simpel. Maar het is ze gelukt!NOV-website verhuisd

Deze week is de website van de NOV en van de kringen verhuisd naar een andere hosting provider - het bedrijf dat de ruimte voor onze website(s) ter beschikking stelt. We hebben dat gedaan omdat we voor een lagere prijs een betere prestatie konden krijgen. Niet alleen is de NOV voordeliger uit, ook de kringen die van de NOV-webruimte gebruikmaken zijn iets voordeliger uit. De beschikbaarheid is geen moment in gevaar geweest, niemand zal ‘t waarschijnlijk gemerkt hebben, anders dan dat de snelheid van beeldopbouw is toegenomen.Dendrobium nobile succes geprolongeerd

In de nieuwsbrief van september 2020 deed ik verslag van mijn ervaring met een Dendrobium nobile hybride. Uitgebreid heb ik beschreven hoe ik deze plant in bloei heb gekregen na jaren van keikies produceren. Omdat ik van mening was (en ben) dat de gevolgde methode de juiste is, heb ik ook dit bloeiseizoen die methode gevolgd. Dus: ‘In oktober nat en koud, in november droog en koud tot dat de bloemen zichtbaar gevormd worden’. Het laatste stadium, (begin van de bloemen) is ongeveer eind januari – begin februari, waarbij begonnen kan worden met een beetje water geven.
Gerard de Puit

Gesponsord bericht

Chambre d’Hôtes L’Orchidée sauvage

Wie een beetje Frans spreekt, weet dat L’Orchidée sauvage betekent: ‘de wilde orchidee’. Een prachtige naam voor de Chambre d’Hôtes (bed & breakfast) in Noordoost Frankrijk die door een Nederlands stel, Lucie en Gerrit Berenschot-van Aafst wordt gerund. Op eigen grond, een heuvel vlakbij hun huis, groeien al diverse wilde orchideeën. En in de omgeving nog veel meer soorten.
‘Natuurlijk is het lastig te voorspellen, gezien corona, of je bij ons terecht kan als de orchideeën straks, in mei-juni, bloeien,’ zegt Lucie. ‘Maar als dat kan, dan zorgen wij voor een heerlijk verblijf en voor een gids die je naar de plekken brengt met de bijzondere soorten.’

Boekbespreking

Kleine orchideeëngids voor boven de grote rivieren

Soms glipt een boek er tussendoor, valt het niet op in de berg boeken die elk jaar verschijnen. Dat is ook met dit boekje gebeurd - en dat is jammer. Want ondanks het briefkaartformaat en het geringe aantal pagina's is dit een hartstikke leuk boekje voor elke liefhebber van orchideeën. Het boekje staat vol met prima kleurenfoto's, en met goede beschrijvingen van de plant en de habitat waar ie groeit. Het is plezierig om door te bladeren en straalt kwaliteit uit. De harde kaft zorgt ervoor dat je het boekje mee kunt nemen in je jaszak.
Bert van Zuijlen

Boekbespreking

Tweede druk van The Odontoglossum Story

Als er een orchideeënboek uitkomt, verschijnt er meestal één uitgave - en dat is het dan. Bij The Odontoglossum Story is dat anders: uitgeverij Koeltz besloot om een verbeterde tweede druk te maken. Die is nu beschikbaar: iets dikker papier, steviger ingebonden, leest fijner.
Een boekbespreking vind je in Orchideeën 1/2021, pagina 12. Hoe je ook denkt over de status van het geslacht Odontoglossum – zelfstandig of onderdeel van Oncidium – feit is dat deze groep orchideeën zowel in de natuur als in de cultuur enorm belangrijk waren en zijn. Beide aspecten, natuur en cultuur, komen in dit monumentale boek rijk geïllustreerd tot uiting. Een aanrader!

 
Onze adverteerders

De NOV Nieuwsbrief is er om jou actuele informatie te geven over evenementen en andere bijzondere ontwikkelingen in de orchideeënwereld. Dus ook betrouwbare adressen waar je orchideeën kunt kopen. Bijgaande kwekers zijn zulke betrouwbare adressen. Zij ondersteunen met hun advertentie de NOV Nieuwsbrief. Dankzij hen blijft de NOV Nieuwsbrief gratis voor leden en niet-leden van de NOV.
 

 

 
Onze hoofdsponsors

terug naar nieuwsbrief overzicht

Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging
Deel je passie met andere orchideeënliefhebbers
NOV 2021