7 mei 2019
NOV Nieuwsbrief nummer 4/2019

Het was genieten met de vele orchideeënshows van afgelopen maand. Voor wie niet alles kon bezoeken, geven we hier een terugblik. En voor wie er wel was: geniet er met deze nieuwsbrief gewoon nog een keer van! Overigens, ook de komende maand mei zijn er nog enkele leuke evenementen.


Orchideeënweekend 6-7 april

Voor het eerst (?) in de NOV-geschiedenis: een heel weekend gewijd aan orchideeën, met op de zaterdag een vrijmarkt en op de zondag een symposium. De naam van dat symposium was OrchideeZA. Hierin staat ‘ZA’ voor ‘Zuid-Amerika’ waar zo veel prachtige orchideeën vandaan komen. Het was de tweede editie van het succesvolle OrchideeZA symposium dat voorjaar 2018 plaats vond in De Meern, nabij Utrecht. Dit keer was de locatie Helmond. Diverse sprekers op het symposium namen die zondag ook planten mee ter verkoop, dus het aanbod van planten verschilde op de beide dagen.


Ruilbeurs Oosterbeek 20 april

Al jaren een begrip bij de kenners, de sympathieke ruilbeurs van kring Arnhem in Lebret, Oosterbeek. Dit jaar vond hij plaats op 20 april. Liefhebbers en kleine bedrijven bieden op deze beurs hun planten aan tegen schappelijke prijzen. Altijd zijn daar soorten bij die je elders zelden tegenkomt. Ook verrichtte de KCO weer een tafelkeuring. En vooral: even bijpraten met collega-liefhebbers uit het hele land onder het genot van een uitstekend kopje koffie van de barista van Lebret.Orchilim 20-22 april

Hét grote evenement van dit voorjaar was natuurlijk Orchilim, waar iedereen in België en Nederland naar uitkeek. Op een nieuwe locatie: de ZLDR Luchtfabriek. Een bijzonder stuk industriële geschiedenis werd hier door de gemeente Heusden-Zolder fraai gerestaureerd. Enorme compressoren in de luchtfabriek zorgden er ooit voor dat de mijnwerkers, die de steenkolen (‘het zwarte goud’) uit de diepte haalden, van frisse lucht werden voorzien. En nu, rondom al die ‘harde’ techniek, stond daar de ‘zachtheid’ van duizenden orchideeën. Een contrast waar je stil van werd.

Plantenmarkt in de Hortus Leiden 11 mei

Kom genieten van de Hortus botanicus Leiden in voorjaarstooi tijdens de jaarlijkse plantenmarkt. Bekende en nieuwe kwekers en verenigingen tonen je hun mooiste aanbod onder de monumentale Hortusbomen. Bonsai’s, vleeseters, hosta’s, bloembollen, bijenplanten, zaden… Met meer dan veertig kramen is de plantenmarkt het ultieme uitje voor Moederdag.
Maar wie denkt dat je er alleen voor planten terechtkunt, heeft het mis. Ook voor plant-gerelateerde zaken als persoonlijk tuinadvies, groene cadeaus, kruiden en botanische kunst ben je hier op de goede plek. En met kaschef Rogier van Vugt maak je een orchidee aan een kokedama, een hangplant op een bolletje mos volgens Japanse traditie.

Nieuwe veldgids over Europese orchideeën

Over orchideeën in Europa en aangrenzende gebieden rond de Middellandse zee bestaan er diverse goeie boeken en veldgidsen. Voor de liefhebber is er echter een probleem: elke auteur houdt er zijn eigen naamgeving op na – splitters en lumpers. Kew Gardens brengt binnenkort een veldgids uit die uitgaat van de World Checklist of Selected Plant Families. Het boek is geschreven door Rolf Kühn, Henrik Ærenlund Pedersen en Phillip Cribb, die alle drie hun sporen in de orchideeënwereld verdiend hebben. De veldgids verschijnt 20 mei en is nu al te bestellen bij Kew Publishing en (iets goedkoper) bij Summerfield Books

Evenementen

De grote evenementen in Nederland en België van dit voorjaar zijn voorbij, maar je hebt nog even om naar de speciale tentoonstellingen te gaan in Teylers Museum of de Keukenhof. En op zaterdag 11 mei naar de plantenmarkt in de Hortus Leiden! Ook zijn er enkele open dagen van bekende kwekers in Nederland, België en Duitsland die we van harte aanbevelen. Organiseer je ook een evenement, mail naar nieuwsbrief@nov-orchidee.nl en geef het door!

Advertenties

De NOV Nieuwsbrief is er om jou actuele informatie te geven over evenementen en andere bijzondere ontwikkelingen in de orchideeënwereld. Dus ook betrouwbare adressen waar je orchideeën kunt kopen. Bijgaande kwekers zijn zulke betrouwbare adressen. Zij ondersteunen met hun advertentie de NOV Nieuwsbrief. Dankzij hen blijft de NOV Nieuwsbrief gratis voor leden en niet-leden van de NOV.Onze hoofdsponsors

terug naar nieuwsbrief overzicht

Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging
Deel je passie met andere orchideeënliefhebbers
NOV 2019