5 juni 2020
NOV Nieuwsbrief nummer 5/2020

In de huidige tijd, met zoveel verdriet en onzekerheid, is er gelukkig ook goed nieuws te melden. Maar liefst negen nieuws items in deze NOV Nieuwsbrief.Himantoglossum robertianum, duinen bij Noordwijk,
15 maart 2020 - foto: Rogier van Vugt

Nieuwe orchidee in Nederland ontdekt

Himantoglossum (synoniem: Barlia) robertianum had wel al een Nederlandse naam, de hyacintorchis, maar gold als een ‘typisch mediterrane’ orchidee. Tot 11 maart dit jaar. In de duinen bij Noordwijk werden zes exemplaren op drie verschillende groeiplaatsen ontdekt. Het is vrijwel zeker dat dit een natuurlijke introductie is: orchideeënzaad is immers stoffijn en kan grote afstanden overbruggen. Door klimaatverandering worden onze winters milder en begint het voorjaar steeds vroeger.
Botanisch tekenaar Esmée Winkel werd meteen gevraagd om deze unieke vondst te vereeuwigen in aquarel. Het resultaat hopen we in het augustusnummer van Orchideeën te mogen laten zien. Je vindt hier alvast meer informatie over de vondst.Soldaatje, Orchis militaris, ontdekt op de Campus Wageningen - foto Joost Riksen

Nieuwe orchidee op Wageningse campus ontdekt

De natuurtuin op de campus van Wageningen University & Research stond al vele jaren bekend om zijn wilde orchideeën. Lange tijd stond de teller op vijf soorten. In 2017 werd hondskruid, Anacamptis pyramidalis, ontdekt. Dit jaar is een zevende soort ontdekt: het soldaatje, Orchis militaris. Een soort die we kennen uit Zuid-Limburg en enkele plekken in de duinen.
NOV-lid Joost Riksen meldde zijn ontdekking aan de NOV Nieuwsbrief: “Ik werk op de campus, ik maak graag even een rondje door de tuin. Pas later zag ik dat iemand anders hem twee dagen eerder had aangemeld bij waarneming.nl.”
De natuurtuin op de Wageningse campus is vrij toegankelijk. Ga er eens heen als je in de buurt bent of woont.

 


Orchideeën 3/2020 eert Art Vogel

Veel NOV-leden zullen Art Vogel hebben gekend, van zijn lezingen bij kringen, van zijn excursies in de Hortus Leiden of van zijn plantenkeuringen voor de Vaste KeuringsCommissie (VKC) tot 2005. Art overleed 26 maart 2020. Het komende nummer van Orchideeën eert hem. Je zult het tijdschrift rond 20-25 juni ontvangen, buiten Nederland wat later.
Art had belangstelling voor álle planten, van Cycas-palmen, succulenten, bromelia’s en vleesetende planten tot orchideeën en nog veel meer. Die brede blik op het hele plantenrijk vind je terug in deze ‘Art Vogel special. Immers, in de natuur groeien orchideeën samen met allerlei andere planten. En veel orchideeënliefhebbers hebben in hun verzameling ook zulke andere planten.

Gesponsord bericht

Orchideeën Hoeve weer open

Vanwege de coronacrisis heeft de Orchideeën Hoeve ruim twee maanden haar poorten moeten sluiten. Nu mogen ze weer open. Het park heeft uitgebreide maatregelen genomen om ‘corona proof’ te zijn. Zo is er een maximum aantal bezoekers en moet je online je ticket reserveren. Maar, dan heb je het park ook bijna voor jezelf…!
“Wie hier twee, drie jaar geleden voor het laatst was, zal verrast worden door de diverse nieuwe attracties in het park,” vertelt Thomas Maarssen, mede-eigenaar van de Orchideeën Hoeve. “Het maki-rijk met zijn sierlijke ringstaartmaki’s, de snelle stokstaartjes met in hun gezelschap de rustige reuzenschildpadden, en onze wollige alpaca’s. Allemaal goeie redenen, naast de orchideeënjungle natuurlijk, ons gauw weer te bezoeken!”

Gesponsord bericht

Oliemeulen geeft korting aan NOV-leden

Dierenpark De Oliemeulen in Tilburg is weer open! Je treft er een grote collectie reptielen, amfibieën en andere bijzondere dieren aan. Dagelijks geven verzorgers uitleg over de dieren. Het park is gebouwd rondom een prachtige 17e-eeuwse oliemolen. Het is gedeeltelijk overdekt en dus het hele jaar te bezoeken. Een leuk dagje uit voor jong en oud naar ‘het vreemdste dierenpark van Nederland’.
Zowel De Oliemeulen als de NOV zijn geboeid door alles wat leeft, groeit en bloeit. Daarom geeft De Oliemeulen aan elk NOV-lid plus drie personen in haar of zijn gezelschap dit hele jaar een korting van 15% op de entreeprijs op vertoon van de NOV-ledenpas 2020. Let op: reserveer je kaartje via de website.

Gesponsord bericht

Orchideeëntelers blijven vernieuwen

De coronacrisis heeft de Nederlandse sierteelt hard getroffen, maar de orchideeëntelers zitten niet bij de pakken neer. Zo moest de grootste producent van Phalaenopsis, Ter Laak, zijn winkel gevestigd naast de kwekerij een poos lang sluiten, maar begon een webwinkel.
Ook de grootste Nederlandse producent van uitgangsmateriaal van orchideeën, Floricultura, blijft doorgaan met vernieuwen. Op 27 mei lanceerde het bedrijf een nieuwe lijn Phalaenopsis, de Eccentrix serie. “De bloemen zijn net iets voller, kleurijker en meer aanwezig dan bij Multiflora rassen. Met een taklengte van rond de 45-50 cm nemen de rassen een unieke positie in,” zo meldt het bedrijf.

 

Index Orchideeën uitbreiden?

Wie al wat langer lid is van de NOV, heeft thuis een boekenplank met oude nummers van Orchideeën. Een rijke bron van informatie, maar wáár vind je de gewenste informatie? Dat opzoeken is heel makkelijk: met de index op de NOV-website.
Die index begint nu met de jaargang 1985. Maar ook de tijdschriften van daarvóór bevatten zoveel interessants dat je niet op internet vindt. Bovendien, alles is gewoon in het Nederlands. Daarom een aanbod: krijg de jaargangen 1957-1992 gratis thuisbezorgd en breidt de index van Orchideeën uit met tenminste tien jaargangen.

 

Bibliografie Europese orchideeën

Twee Duitse plantenliefhebbers, Rita en Eckhart Willing, hebben een website gemaakt over allerlei planten in Duitsland en Griekenland, waaronder veel orchideeën. De voertaal is Duits en er staan duizenden foto’s op.
Als extraatje een enorm uitgebreide bibliografie van alle Europese orchideeën, die begint in 1744 met het werk van Linnaeus, Species orchidum et affinum plantarum. De bibliografie is in het Duits en Engels. Het is een pdf die je kunt downloaden en waarin je makkelijk kunt zoeken. Ook ons blad Orchideeën vind je meer malen terug in deze bibliografie!


Boek over Pleurothallis-achtigen

Twee Latijns-Amerikaanse orchideeën-deskundigen, Adam Karremans uit Costa Rica en Sebastián Vieira uit Colombia zijn bezig aan een boek over Pleurothallis-achtigen. Deel 1 verschijnt dit najaar en er zijn twee vervolgdelen gepland. Elk geslacht zal worden behandeld, en binnen elk geslacht een flink aantal kenmerkende soorten - dit alles volgens de laatste wetenschappelijke inzichten.
Vind hier enkele voorbeeldpagina’s uit het boek. Deel 1 is hier (let op: helemaal naar beneden scrollen) te bestellen. Toegegeven, het boek is niet goedkoop, US$ 115 (pre-order) inclusief verzending. Verwacht geen kweekadviezen, wel een uitgebreide beschrijving van waar ze groeien plus schitterende foto’s van de planten op hun natuurlijke groeiplaats. Een goeie kweker weet dan eigenlijk al genoeg…!

Onze adverteerders

De NOV Nieuwsbrief is er om jou actuele informatie te geven over evenementen en andere bijzondere ontwikkelingen in de orchideeënwereld. Dus ook betrouwbare adressen waar je orchideeën kunt kopen. Bijgaande kwekers zijn zulke betrouwbare adressen. Zij ondersteunen met hun advertentie de NOV Nieuwsbrief. Dankzij hen blijft de NOV Nieuwsbrief gratis voor leden en niet-leden van de NOV.
Onze hoofdsponsors

terug naar nieuwsbrief overzicht

Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging
Deel je passie met andere orchideeënliefhebbers
NOV 2020