16 juni 2021
NOV Nieuwsbrief nummer 5/2021

Nu steeds meer mensen zich laten vaccineren tegen corona, lijken evenementen dit najaar weer mogelijk. De Najaars Orchideeëndag staat alvast gepland. Er is echter ook triest nieuws. Lees het allemaal in deze nieuwsbrief.Orchideeën 3/2021 komt eraan!

Het derde nummer van Orchideeën in jubileumjaar 2021 zal rond 29 juni bij de NOV-leden in de bus vallen. Buiten Nederland iets later. In de serie over de NOV-kringen stelt dit keer Kring Amsterdam zich voor met een leuk, kort artikel.
Daarna een ‘fruitmand’ van artikelen, voor elk wat wils. Bijvoorbeeld: wat is een Cambria? En ook: hoe tel je nou duizend honingorchissen in een duinpan?Leo Boogaart met zijn spectaculaire
Dendrobium speciosum
Tony Presser, BN De Stem

Leo Boogaart, 1945–2021

In 1972, als Leo in Halsteren bij Vrederust gaat werken, raakt hij in de ban van orchideeën en wordt lid van de Kring Noord Brabant West en van de NOV. Als secretaris van de Kring is hij erg betrokken bij andere kringen en de NOV. Samen met René Schepers helpt hij bij de opbouw van vele tentoonstellingen, waaronder de Orchiade in Arcen en Leiden. Leo heeft een voorliefde voor Vanda en Rhynchostylis en heeft hiermee veel succes. Dat wordt nog beter in zijn nieuwe kas, hierbij ondersteund door vrouw Coby en papagaai.
Voor zijn vele verdiensten voor de Kring kreeg Leo het erelidmaatschap van de Kring.
Bedankt, Leo, voor wat je voor ons en de Kring hebt gedaan.
Hans VastenhoudOrchideeënteelt anno 1986

Bloemenveiling Berkel en Omstreken in Bleiswijk verhandelde in de jaren tachtig een grote variëteit aan orchideeën. Als snijbloemen en potplanten gingen ze de hele wereld over. Wat valt op aan deze video? Allereerst natuurlijk de keurige commentaarstem. Opvallend is ook de nadruk op snijbloemen, met als ‘voornaamste product’ de Cymbidium. Want Phalaenopsis, nu de nummer één potplant wereldwijd, is dan nog nauwelijks belangrijk. Wel was al de vermeerdering via meristeem in gebruik.
Bijgaande video komt uit het archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Vergeet niet het geluid op je computer of tablet aan te zetten. Met dank aan Michiel van Winkel voor deze tip.

Gesponsord bericht

Orchideeën Hoeve weer open

Sinds 5 juni mag de Orchideeën Hoeve weer bezoekers ontvangen. Bijna zes maanden was er geen bezoek in het junglepark, maar stil is het er geen dag geweest. Dankzij de komst van de goudkopleeuwaapjes, de geboorte van de stokstaartjes-vierling en een grootse verbouwing van de winkel wist het familiebedrijf zich met een positieve mindset door de lockdown heen te slaan.
Toen bleek dat de lockdown geen weken maar maanden ging duren, besloot de Orchideeën Hoeve de tijd zonder bezoekers goed te benutten. In januari werd de hele winkel en entree vervangen door een karakteristiek jungledorp van 2.000 m2 dat volledig past bij het junglepark

 

Troostdeken voor onze planeet

Dat het niet goed gaat met de aarde, dat weten orchideeënliefhebbers maar al te goed. Door klimaatverandering en ontbossing lopen vele orchideeën gevaar uit te sterven. Met hen talloze andere planten en dieren. En uiteindelijk ook wij, mensen. Tijd dus voor actie!
De vormgeefster van ons tijdschrift Orchideeën, Gijsje van Bakel, voegde de daad bij het woord: zij vroeg mensen overal ter wereld een lapje te breien, haken, knopen of borduren en naar haar te sturen. Gijsje zet vervolgens al die lapjes aan elkaar tot één grote ‘troostdeken’. Wat gaat er met die deken vervolgens gebeuren?

 

Evenementen

Voor het eerst na ruim een jaar, vind je hier weer de rubriek ‘Evenementen’. Het ziet ernaar uit dat evenementen gepland voor komend najaar door kunnen gaan. Daaronder is de Najaars Orchideeëndag van de NOV op zaterdag 2 oktober in de Botanische tuinen Utrecht. Niettemin, check vóór je gaat de website van het evenement. Gaat het echt door? Zijn er voorwaarden aan je bezoek, zoals een reservering?

 
Onze adverteerders

De NOV Nieuwsbrief is er om jou actuele informatie te geven over evenementen en andere bijzondere ontwikkelingen in de orchideeënwereld. Dus ook betrouwbare adressen waar je orchideeën kunt kopen. Bijgaande kwekers zijn zulke betrouwbare adressen. Zij ondersteunen met hun advertentie de NOV Nieuwsbrief. Dankzij hen blijft de NOV Nieuwsbrief gratis voor leden en niet-leden van de NOV.
 

 

 
Onze hoofdsponsors

terug naar nieuwsbrief overzicht

Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging
Deel je passie met andere orchideeënliefhebbers
NOV 2021