15 mei 2019
NOV Nieuwsbrief nummer 5/2019

De NOV Nieuwsbrief van begin deze maand was een terugblik op de vele prachtige evenementen in april. Nu is het tijd voor een vooruitblik op wat nog komen gaat in mei en juni. Diverse kwekers houden bijvoorbeeld een open dag.


Zeldzame oude Cattleya-hybride in bloei

‘Dit zijn volgens mijn weten de enige foto’s van Bc. H.G. Alexander. Er bestaat wel een pentekening van bij de RHS.’ Zo begon een email van de Vlaamse Cattleya-kenner Chris Loncke aan de redactie van de NOV Nieuwsbrief over deze bijzondere primaire hybride die in 1907 geregistreerd werd bij de Royal Horticultural Society (RHS) door de Engelsman Holford. ‘Ik heb deze plant meer dan tien jaar geleden als bijna dood gekocht,’ vertelt Chris, ‘en het is de laatste van mijn oude hybriden die nog niet bloeide.’ Maar Chris Loncke blijft altijd op zoek naar meer. ‘Wist je dat in de jaren vijftig ook in Nederland bijzondere Cattleya-hybriden zijn gemaakt?’


Lustrum Sézanne orchideeënshow ‘Rêve d’Orchidées’

In 2011 werd de eerste orchideeënshow in Sézanne, Noord-Frankrijk, gehouden en vanwege het succes werden er in 2013, 2015 en 2017 weer shows georganiseerd. Steeds trokken die 13.000 tot wel 16.000 bezoekers. Naast orchideeën waren er ook veel bromelia’s en lelies te zien. Verder werd de show uitgebreid met een vlindertuin met zo’n 300 tropische vlinders.
De bezoekers gaan altijd met een zelf opgepot plantje naar huis. Deze plantjes (jonge Phalaenopsis) worden beschikbaar gesteld door Floricultura, wereldwijd marktleider in uitgangsmateriaal van orchideeën. Ook alle andere planten zijn afkomstig van Nederlandse kwekers. Zij worden na afloop van de show geschonken aan diverse openbare instellingen in Sézanne. Dit jaar wordt de show voor de vijfde keer gehouden van zaterdag 25 mei t/m zondag 2 juni.

gesponsord bericht

Opendeurdagen Akerne 1-2 juni

Wij nodigen u graag uit voor onze jaarlijkse opendeurdagen op zaterdag 1 juni en zondag 2 juni van 10 tot 17 uur. Traditiegetrouw wordt u verwelkomd met een gratis drink en een hapje. Op alle aankopen van planten, meststoffen en potmaterialen gedurende dat weekend in de serre krijgt u een rechtstreekse korting van 15%.
Nieuw in ons assortiment: een groter aanbod van Angraecum-achtigen, Chysis aurea, Cymbidiella pardalina, Cymbidium eburneum, Erycina glossomystax en pusilla, Lepanthes-soorten en primaire kruisingen, Masdevallia herradurae f. xanthina, Neogyne gardneriana, en het grootste aanbod van Sarcochilus-kruisingen in Europa.
Hopelijk tot ziens op de opendeurdagen! Met vriendelijke groeten, Kenneth Bruyninckx.

gesponsord bericht

Open Dagen Röllke 8-9 juni

Onder de naam ‘Tag der offenen Tür’ houdt de Duitse kwekerij Röllke in het Pinksterweekend van 8-9 juni haar open dag. Daar zijn ook collega-kwekers uit Latijns-Amerika en Azië bij aanwezig, dus een uitgelezen kans om zeldzame soorten te bemachtigen! Er komen: Ecuagenera (Ecuador), Peruflora (Peru), BR Orquidea (Brazilië), Ten Shin Gardens (Taiwan), NT Orchids (Maleisië) en Ching Hua Orchids (Taiwan).
Het familiebedrijf Röllke in Stukenbrock, Duitsland, bestaat al ruim dertig jaar. Het legt zich toe op de vermeerdering van zeldzame orchideeënsoorten en daarnaast van bijzondere hybriden. Uiteraard heeft de kwekerij een webshop, waar je naast orchideeën ook tillandsia’s en andere begeleidplanten kunt kopen, plus allerlei potmaterialen.


Nieuw Odontoglossum-boek

We begonnen deze NOV Nieuwsbrief over Cattleya-hybriden van een eeuw geleden, maar er was in die tijd nog een andere groep orchideeën die iedereen gek maakte: Odontoglossum. En opnieuw waren het Vlaamse kwekers die het verschil maakten, neem bijvoorbeeld Vuylstekeara Cambria ‘Plush’, een complexe hybride ontwikkeld door Charles Vuylsteke rond 1900 en nog steeds heel populair.
Volgens de Kew Checklist zijn de meeste Zuid-Amerikaanse odontoglossums nu opgenomen in het geslacht Oncidium, maar daar is niet iedereen het mee eens. Stig Dalström en collega’s bereiden momenteel een boek voor dat gaat heten: The Odontoglossum Story. Het zal hopelijk nog dit jaar verschijnen. Denk aan 600+ pagina’s en een prijs van rond 100 euro.


Evenementen

De grote evenementen in Nederland en België van dit voorjaar zijn voorbij, maar de show in Sézanne (Noord-Frankrijk) en de open dagen van bekende kwekers in Nederland, België en Duitsland bevelen we van harte aan. Organiseer je ook een evenement, mail naar nieuwsbrief@nov-orchidee.nl en geef het door!

Advertenties

De NOV Nieuwsbrief is er om jou actuele informatie te geven over evenementen en andere bijzondere ontwikkelingen in de orchideeënwereld. Dus ook betrouwbare adressen waar je orchideeën kunt kopen. Bijgaande kwekers zijn zulke betrouwbare adressen. Zij ondersteunen met hun advertentie de NOV Nieuwsbrief. Dankzij hen blijft de NOV Nieuwsbrief gratis voor leden en niet-leden van de NOV.Onze hoofdsponsors

terug naar nieuwsbrief overzicht

Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging
Deel je passie met andere orchideeënliefhebbers
NOV 2019