11 augustus 2020
NOV Nieuwsbrief nummer 6/2020

Terwijl kringbijeenkomsten en orchideeënshows nog niet mogelijk zijn, hebben diverse kringen van de NOV een alternatief bedacht: zij organiseerden een online fotowedstrijd voor hun kringleden. Dit goede voorbeeld is nu overgenomen door het NOV-bestuur. Lees er meer over in deze nieuwsbrief.Of je nu een grote camera hebt of een smartphone, doe mee!

NOV-fotowedstrijd

Het lag in de bedoeling om een fotowedstrijd te houden op de Najaars Orchideeëndag, maar helaas gaat die niet door. Daarom komt er een fotowedstrijd op de NOV-website, voor leden en niet-leden. Het gaat dan natuurlijk om een foto van een orchidee, van alleen een bloem of de hele plant. Daarbij is het de bedoeling dat de plant zelf in bloei gebracht is.
De ingestuurde foto’s worden op de NOV-website geplaatst. Daarna volgt een stemming, waar ook weer iedereen aan mee kan doen, leden en niet-leden. Het is een wedstrijd, dus er zijn prijzen aan verbonden. Maar natuurlijk zijn er ook spelregels. Mogelijk komen er meerdere rondes. Inzenden voor ronde 1 kan van 14 augustus tot 1 september.
Orchideeën 4/2020 komt eraan

Half augustus valt ie in je brievenbus, iets later buiten Nederland: het komende nummer van Orchideeën. Met daarin een artikel over Kring Noord, in de serie over de NOV-kringen. Je vindt dit artikel ook op de NOV-website. Ook een interview met Jan Meijvogel, de ‘hoffotograaf’ van de Hortus Leiden. Als enige, naast het verzorgend personeel, behield hij tijdens de lockdown toegang tot de tuin en kassen om zo het grote publiek met zijn prachtige foto’s te laten meegenieten van alles wat er in bloei kwam. Verder een nieuwe serie artikelen door Patrick Mannens, die als vrijwilliger werkt in de Plantentuin Meise, bij Brussel. Hij komt daar orchideeën tegen die hij eerder op zijn reizen gezien heeft. Deze keer: Vanilla.


 

Voedselhulp aan de lokale bevolking, maar eerst handen ontsmetten!

Hulp voor bevolking Dracula-reservaat

In het noorden van Ecuador, Zuid-Amerika, ligt een uniek stuk oerwoud met orchideeën (waaronder dracula’s, plus vele andere planten en dieren) die nergens anders voorkomen. Dankzij donaties vanuit de hele wereld is dit Dracula-reservaat ontstaan.
De bevolking van de dorpjes rond het reservaat kreeg er een welkome bron van inkomen bij dankzij ecotoerisme, maar die inkomstenbron is met de coronacrisis plots opgedroogd. De belangrijkste financier van het Dracula-reservaat, de Orchid Conservation Alliance, is daarom een actie gestart om de lokale bevolking te voorzien van voedselhulp, onder het motto ‘Buren helpen buren’. Wil je ook doneren? Ga dan naar de website van de Orchid Conservation Alliance. Bij je donatie kun je aangeven dat je doneert voor ‘food relief’.
Bron: Orchid Digest 84-3 July, Aug., Sept. 2020


Gastvrije bletilla’s

Al zo’n twintig jaar heb ik Bletilla striata in mijn tuin staan. Een winterharde aardorchidee uit China, Korea en Japan, die in mei-juni bloeit. Te koop bij elk tuincentrum, gek genoeg bij de afdeling vijverplanten – maar dat zijn ze niet! Ze breiden zich elk jaar een beetje uit. Ook worden ze kennelijk bestoven, want elk jaar vormen ze wel zaadpeulen. Nog nooit zaailingen gevonden, dus gelukkig geen risico op lokale floravervalsing. Te midden van die bletilla’s dienden zich twee spontane gasten aan en daarover gaat dit korte verhaal.


Onze adverteerders

De NOV Nieuwsbrief is er om jou actuele informatie te geven over evenementen en andere bijzondere ontwikkelingen in de orchideeënwereld. Dus ook betrouwbare adressen waar je orchideeën kunt kopen. Bijgaande kwekers zijn zulke betrouwbare adressen. Zij ondersteunen met hun advertentie de NOV Nieuwsbrief. Dankzij hen blijft de NOV Nieuwsbrief gratis voor leden en niet-leden van de NOV.

 

 

Onze hoofdsponsors

terug naar nieuwsbrief overzicht

Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging
Deel je passie met andere orchideeënliefhebbers
NOV 2020