20 juni 2019
NOV Nieuwsbrief nummer 6/2019

Ja, het is zomer en dat merk je. Je eigen orchideeën zijn hard aan de groei, dus verzorg ze goed met volop water en bemesting. Dat hebben ze nu echt nodig! Ook in het wild zijn er volop bloeiende orchideeën te zien. Trek erop uit!

 


‘Orchideeën’ 3/2019 komt eraan

Eind juni, misschien pas begin juli ligt nummer 3/2019 in je brievenbus – voor wie NOV-lid is natuurlijk en buiten Nederland iets later. Wel weer een mooi, afwisselend nummer, met als meest in het oog springende artikel: ‘IJsblokjes?!’ - over het heel erg foute advies je orchideeën water te geven met ijsblokjes. Je zou het haast fake news noemen … en ja, het is overgewaaid uit Amerika. Dit artikel is nu al te vinden op de NOV-website.


Succesvolle NOV-workshops Schrijven en Fotograferen

Met twaalf deelnemers waren de NOV-workshops Schrijven en Fotograferen, afgelopen zaterdag 8 juni, precies vol. NOV-voorzitter Rob Hendriks was daar blij mee: ‘We zijn op weg naar het negentigjarig jubileum van de NOV, in 2021. Deze workshops helpen om kennis over orchideeën te delen binnen de club.’
In de ochtend zette schrijfcoach Paula Brummelkamp iedereen aan het werk met de opzet van een kort artikel. Voor je kringblad, voor de NOV Nieuwsbrief of voor het NOV-blad ‘Orchideeën’. In de middag stuurde fotograaf Hein Athmer de deelnemers de kassen in van de Botanische Tuinen Utrecht met de opdracht: kom terug met twee foto’s die samen een verhaal vertellen, voor NOV Facebook bijvoorbeeld.Creatieve bloemstylist gezocht!

Voor de Najaars Orchideeëndag, zaterdag 5 oktober 2019, zoeken we een florist, arrangeur of bloemstylist, iemand met creativiteit en stijl die de orchidee nog mooier tot haar recht kan laten komen in een klein (of groot) bloemstuk. En die aan het publiek kan laten zien en vertellen hoe je dat doet. Lijkt dit jou een mooie uitdaging en heb je die zaterdag tijd (van 09:30 tot 16:00 uur), neem dan contact op met NOV-bestuurslid Annemieke Nagtegaal via acties@nov-orchidee.nl. Geef daarbij wat informatie over je ervaring als bloemstylist en liefst een paar foto’s van jouw eerdere creaties.


Prijs voor uitvinder ‘Phalaenopsis-kraagje’

Floricultura is een wereldspeler in uitgangsmateriaal voor Phalaenopsis en andere orchideeën, en sponsor van het NOV-blad ‘Orchideeën’. Eens in de twee jaar looft het bedrijf, via een onafhankelijke stichting en jury, een prijs uit van tienduizend euro voor een persoon, bedrijf of organisatie die baanbrekend werk heeft verricht op het gebied van orchideeën. Deze Klaas Schoone Memorial Award viel dit jaar toe aan Eric Moor van Sion Orchids voor zijn innovaties in de orchideeënteelt. Een voorbeeld daarvan is het ‘Phalaenopsis-kraagje’, dat nu door de hele sector wordt gebruikt. Het tilt de bladeren iets op zodat er meer planten per vierkante meter kas kunnen worden geteeld. En het voorkomt dat luchtwortels van de ene naar de andere pot groeien. Geniaal toch!


42e Bijzondere Plantenmarkt van Succulenta

Cactussen en vetplanten zijn in. Ook andere exotische kamerplanten zijn trendy. Op zondag 23 juni kunnen liefhebbers van deze opvallende planten terecht op de 42e Bijzondere Plantenmarkt in Nijmegen. De markt biedt een rijk en prikkelend aanbod aan bekende soorten als geneeskrachtige Aloe vera, bol- en zuilcactussen, opmerkelijke penisplanten en chaotische medusahoofden, maar ook zeldzame soorten voor de specialist. Ook dit jaar met een uitgebreide tentoonstelling van bonsai-boompjes. De markt is van 10 - 15.30 uur, Kolpinghuis, Smetiusstraat 1, Nijmegen, nabij NS-station.

 


Evenementen

De plantenmarkt van Succulenta is het laatste evenement voor de zomer. Komend najaar belooft weer interessant te worden. Pak je agenda er maar bij! Organiseer je ook een evenement, mail naar nieuwsbrief@nov-orchidee.nl en geef het door!

Advertenties

De NOV Nieuwsbrief is er om jou actuele informatie te geven over evenementen en andere bijzondere ontwikkelingen in de orchideeënwereld. Dus ook betrouwbare adressen waar je orchideeën kunt kopen. Bijgaande kwekers zijn zulke betrouwbare adressen. Zij ondersteunen met hun advertentie de NOV Nieuwsbrief. Dankzij hen blijft de NOV Nieuwsbrief gratis voor leden en niet-leden van de NOV.Onze hoofdsponsors

terug naar nieuwsbrief overzicht

Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging
Deel je passie met andere orchideeënliefhebbers
NOV 2019