28 mei 2018
NOV Nieuwsbrief nummer 6/2018

‘Dat verdient een lintje’ wordt wel eens gezegd als iemand iets heel bijzonders doet voor anderen. Zulke blijken van waardering, in diverse soorten en maten, waren er toevallig veel in de afgelopen maand. Je leest er meer over in deze nieuwsbrief!

Lintje voor Dirk de Haan

Op Koningsdag werd Dirk de Haan benoemd tot Lid in de orde van Oranje-Nassau voor zijn jarenlange vrijwilligerswerk voor IVN en NOV. Op die bewuste ochtend gidste Dirk toevallig een IVN-wandeling. Daar werd hij ‘uit het bos geplukt’ en naar het gemeentehuis in Dronten gebracht om zijn onderscheiding in ontvangst te nemen!
Naast zijn IVN-werk zat Dirk zat diverse jaren in het NOV-bestuur. Hij heeft heel wat orchideeëndagen georganiseerd alsook de jubileumtentoonstelling van 2016. Dirk houdt zich nu bezig met de Facebook-pagina van de NOV en met de vernieuwing van de NOV-website.

Lees meer

Koos Wubben lid van verdienste

Wie heeft er geen orchidee uit de kwekerij van Koos Wubben in zijn collectie? Koos viert dit jaar zijn zestigjarig jubileum als orchideeënkweker. Op de Algemene Leden Vergadering van de NOV, 28 april, werd Koos bij acclamatie benoemd tot lid van verdienste. Aan het eind van de vergadering hield Koos een boeiend verhaal over zijn vele ervaringen in de orchideeënwereld.
En daar kondigde hij meteen ook een sympathieke actie aan: wie dit jaar lid wordt van de NOV, krijgt van hem een Epidendrum radicans cadeau. Dat is een mooie en makkelijke orchidee, alleen te groot om op te sturen. Even komen ophalen in Hollandsche Rading dus!

Lees meer

De Orchideeën Hoeve wint ZooSite Award

De Orchideeën Hoeve is door ZooSite, de grootste onafhankelijke nieuwswebsite voor dierentuinen en -liefhebbers in de Benelux, uitgeroepen tot ‘Mooiste Indoor Zoo’ in de categorie niet-EAZA. Het tropische park in Flevoland ontving maar liefst 39% van de stemmen en liet daarmee andere genomineerden ver achter zich.
In 2015 viel de Orchideeën Hoeve ook al in de ZooSite-prijzen. “We zijn ontzettend trots dat wij deze award voor de tweede maal hebben gewonnen. De Orchideeën Hoeve is nog maar sinds 2014 officieel een dierentuin. Deze prijs is een bekroning op alle vernieuwingen die wij de afgelopen jaren in ons park hebben gedaan”, aldus mede-eigenaar Thomas Maarssen.

Goud, zilver en brons op keuring Oosterbeek

De ruilbeurs in Oosterbeek, dit jaar op 21 april georganiseerd door kring Arnhem, is hét voorjaarsevenement voor wie aan bijzondere planten wil komen. Zoals altijd stond er al vóór 10:00 uur een rij belangstellenden voor de poort: de jagers op bijzondere soorten. Die zag je vervolgens de diverse kramen afstruinen op zoek naar die ene Bulbophyllum, Maxillaria of Restrepia die nog in de collectie ontbrak.
Ook was de Keurings Commissie Orchideeën (KCO) er actief om planten te keuren. Maar liefst zes keer goud, dertien keer zilver en drie keer brons.

Lees meer

Orchideen Röllke 25 jaar

Bezoekers van de jaarlijkse Orchideeëndag in Utrecht weten dat de gerenommeerde Duitse kweker Röllke daar elk jaar een verkoopstand heeft, met mooie en bijzondere planten. Nu bestaat Rõllke 25 jaar en dat wordt gevierd met een open weekend op 9-10 juni waar ook collega-kwekers uit Zuid-Amerika, Maleisië en Taiwan exposeren en verkopen. Niet zomaar een open dag dus... Het bedrijf ligt zo’n 120 km over de Nederlandse grens vanaf Winterswijk, even ten zuiden van Bielefeld. Mooie omgeving ook, ideaal voor een weekendje weg.

Lees meer

Orchideeënmuseum in Rusland geopend

In de Russische stad Vologda, zo’n 400 km ten noorden van Moskou, is op 18 mei een orchideeënmuseum geopend. Een deel is een orchideeëntuin, waarvan nu twee gedeelten klaar zijn, met warme en met koele soorten uit de tropen. Twee andere delen, met Europese orchideeën en soorten uit noordelijke streken, komen later. Naast een permanente orchideeënshow is het ook een heus museum, met stands over de biologie, ecologie en geschiedenis van orchideeën, plus stands over drie orchideeënlanden: Taiwan, Duitsland en Nederland. Enkele grote Nederlandse bedrijven zijn vertegenwoordigd, waaronder Ter Laak, Anthura en Anco, en ook is er aandacht voor de Nederlandse Orchideeën Vereniging.

Lees meer

 

Evenementen

Bijna alle orchideeënshows zijn inmiddels gepasseerd, maar na de zomer is er weer een interessante lijst evenementen om af te lopen, in Nederland en België en verder in Europa. Organiseer je ook een evenement, mail naar nieuwsbrief@nov-orchidee.nl en geef het door!

Lees meer

De NOV Nieuwsbrief en uw persoonsgegevens

Vanaf 25 mei is nieuwe wetgeving van kracht over het bewaren en beschermen van persoonsgegevens: de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Voor u als geadresseerde van de NOV Nieuwsbrief verandert er echter niets: uw persoonsgegevens (naam en e-mailadres) zijn en blijven veilig opgeslagen bij mailprovider YMLP en die gegevens worden uitsluitend gebruikt om de nieuwsbrief toe te sturen. Als u zich afmeldt voor de NOV Nieuwsbrief worden uw persoonsgegevens meteen verwijderd.

terug naar nieuwsbrief overzicht

Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging
Deel je passie met andere orchideeënliefhebbers
NOV 2019