18 augustus 2019 NOV Nieuwsbrief nummer 7/2019  
 
 
  Beste    
 

Een prima groeizame zomer voor onze orchideeën? Dat lag eraan hoe je kweekte, en natuurlijk welke soorten. De record hittegolf van juli was funest voor veel planten in de kas. De buitenkwekers hebben de boel beter koel kunnen houden. Ook op de vensterbank was het, met goed schermen, te doen. We kijken in deze augustus-nieuwsbrief alvast vooruit naar wat het komende najaar brengen zal. Hopelijk ook heerlijk groeizaam weer!

 
 
 
   

‘‘Orchideeën’ 4/2019 komt eind augustus

Vakantietijd, dus het ideale moment voor enkele wat langere artikelen in dit nummer van ‘Orchideeën’. Het eerste lange artikel gaat over de Plantentuin te Meise, nabij Brussel, waar Patrick Mannens als vrijwilliger werkt. Het tweede artikel gaat over Art Vogel, bij veel NOV-leden bekend als oud-hortulanus van de Hortus Leiden. En het derde grote artikel gaat over vanda-kweker Anco die recent fuseerde met de vanda-tak van Thaise partner Suphachadiwong Orchids. Lees hoe binationale samenwerking werkt.

   

Tilburgse Terrarium Dagen op 24 en 25 augustus

De oudste en gezelligste reptielenbeurs in Nederland, dit jaar wederom georganiseerd op de locatie achter het terrein van ‘Dierenpark De Oliemeulen’ in Tilburg. Ook de NOV en de orchideeënkring ‘Hart van Brabant’ zijn aanwezig. Neem je lidmaatschapskaart van de NOV mee en je krijgt korting bij de entree, maar hieronder kun je ook een kortingsbon downloaden.

   

Liefhebbersmarkt 7 september in Utrecht

Ruim vijftig standhouders bieden een fantastisch sortiment planten aan. Van rotsplanten en bloembollen tot schaduwplanten uit de Himalaya en van tropische plantjes voor in een terrarium tot kuipplanten. Naast de verkopers zijn ook verschillende plantenverenigingen aanwezig, waarvan leden met enthousiasme vertellen over hun specialistische hobby. Ook de NOV is er weer, dus kom even langs! De Liefhebbersmarkt is in de Botanische Tuinen Utrecht, zaterdag 7 september vanaf 10:00 uur.

 

 
 
 
   

Show in Sézanne trok 15.335 bezoekers

Gelegen in de noord-Franse champagnestreek, trekt het stadje Sézanne om het jaar vele duizenden bezoekers voor een orchideeënshow, en dit keer dus ruim vijftienduizend. John Nieuwenhuis met zijn vaste team van Orchideeënvereniging ’t Gooi organiseert deze mooie shows, nu al voor de vijfde keer. Maar hoe kom je aan zoveel orchideeën? ‘Die krijgen hier een tweede leven na de show in de Beatrixhal van de Keukenhof,’ vertelt John. ‘En na de show in Sézanne krijgen veel planten zelfs een derde leven, in het ziekenhuis, het bejaardentehuis, de bibliotheek en andere publieke instellingen in het stadje. Kwestie van goed verzorgen tijdens de shows!’

   


Portret van Carla van Steijn op jongere leeftijd

Hortus botanicus Leiden ontvangt erfenis van vijf miljoen euro

Al jarenlang steunde Carla van Steijn (1925-2018) vrijwillig de door haar zo geliefde Hortus botanicus Leiden. Zij was een frequente bezoekster, die niet alleen genoot van de rust en schoonheid van de prachtige tuin, maar haar betrokkenheid ook toonde in haar vele gesprekken met de medewerkers van de Hortus en met de bestuursleden van de stichting Vrienden van de Hortus. Haar gulle, anonieme donaties werden altijd enorm gewaardeerd. Carla van Steijn hield van ‘haar’ Hortus. In haar nalatenschap heeft zij nog éénmaal een schenking gedaan aan de Hortus botanicus Leiden: vijf miljoen euro!


 

Evenementen

Komend najaar belooft weer druk en interessant te worden. Pak je agenda er maar bij! Natuurlijk gaan we elkaar zien op de Najaars Orchideeëndag, zaterdag 5 oktober. Organiseer je ook een evenement, mail naar nieuwsbrief@nov-orchidee.nl en geef het door!

 
 
 
 

Advertenties

De NOV Nieuwsbrief is er om jou actuele informatie te geven over evenementen en andere bijzondere ontwikkelingen in de orchideeënwereld. Dus ook betrouwbare adressen waar je orchideeën kunt kopen. Bijgaande kwekers zijn zulke betrouwbare adressen. Zij ondersteunen met hun advertentie de NOV Nieuwsbrief. Dankzij hen blijft de NOV Nieuwsbrief gratis voor leden en niet-leden van de NOV.

   

   

 
 
 
   

   

   

 
 
 
  Onze sponsors  
 
 

 
 
             
  terug naar nieuwsbrief overzicht