28 september 2019
NOV Nieuwsbrief nummer 8/2019

Het groeiseizoen is voor veel orchideeën voorbij, het bloeiseizoen komt eraan. We gaan dat beslist ook zien op de Najaars Orchideeëndag, dé ontmoetingsplek voor NOV-leden en andere ‘orchidioten’. En er is meer nieuws…


Najaars Orchideeëndag

Wees erbij, op zaterdag 5 oktober in de Botanische Tuinen Utrecht. Hier het laatste nieuws over wat er zoal te doen is. Met 14 professionele standhouders en 28 hobbykwekers is er beslist weer veel te halen voor iedereen. Botanisch illustrator Esmée Winkel laat haar werk zien en demonstreert hoe zij schildert. Verder is er ook de Keurings Commissie Orchideeën, dus neem je mooiste planten mee en laat ze beoordelen. De oorkondes van de keuring worden uitgereikt door NOV-voorzitter Rob Hendriks om 12:30 uur.
Tot slot: vanilleteelt in Nederland? Ja, daar zit toekomst in. Barbara Gravendeel en Filip van Noort laten dat zien in hun lezing die drie keer wordt gegeven, om 12:00, 12:45 en 13:30 uur in de Wachendorffzaal.


Terugblik op Liefhebbersmarkt

We blijven nog even in de Botanische Tuinen Utrecht. Op zaterdag 7 september was daar de jaarlijkse Liefhebbersmarkt. Van rotsplanten en bloembollen tot schaduwplanten uit de Himalaya en van tropische plantjes voor in een terrarium tot kuipplanten. De NOV had er ook een stand.
Hortulanus Gerard van Buiten blikt terug op de dag: ‘Door de slechte weersverwachtingen die een week lang over ons uit waren gestort vielen de bezoekersaantallen wat lager uit dan verwacht, maar toch waren er nog ruim 1200 bezoekers. Met 62 standhouders was het aanbod nog een stuk gevarieerder dan vorig jaar. Volgend jaar hopen we het aanbod nog verder te verbreden zodat we uitgroeien tot dé liefhebbersmarkt van Nederland!’Internationale Dag van de Orchidee

Je wist het misschien niet, maar ook de orchidee heeft tegenwoordig haar internationale feestdag: 5 september. Om daar zo veel mogelijk mensen van te laten meegenieten, was er op station Utrecht Centraal een ‘bolvormig object gevuld met orchideeën’ geplaatst. Zelfs de meest haastige reiziger stond er even verbaasd bij stil…


Floricultura behaalt MPS-GAP certificering

‘Naast dat de productie veel aandacht en goede zorg vergt, geldt dit ook voor onze werknemers. Met deze certificering benadrukken we dat Floricultura kwaliteit en duurzaamheid borgt. Hiermee komen we tegemoet aan eisen uit de markt op het vlak van transparantie en traceerbaarheid", stelt Wart van Zonneveld, bij Floricultura verantwoordelijk voor het duurzaamheidsbeleid.
Al jaren staat bij Floricultura duurzaamheid hoog in het vaandel en voert het continu aanpassingen door om het productieproces te verduurzamen. Een voorbeeld hiervan is de aardwarmteput waarmee Floricultura al jaren zijn eigen kassen duurzaam verwarmt.Hortus Amsterdam vernieuwt Drieklimatenkas

De Hortus Botanicus Amsterdam werkt aan plannen voor een grootscheepse vernieuwing van de Drieklimatenkas, die klaar moet zijn in 2023. Deze kas stamt uit 1993 en nog steeds scoort de kas hoog bij bezoekers. Behalve een tropisch deel en een woestijndeel, zal in de vernieuwde kas een Kaaps deel te zien zijn. De Kaapse collectie is een van de oudste en belangrijkste collecties van de Hortus. Een groot deel van de planten daar komt nergens anders ter wereld voor.
De komende tijd zal de Hortus werken aan de financiering van dit project, dat 4,6 miljoen zal gaan kosten. De zelfstandige stichting kan 1 miljoen uit eigen middelen financieren, de rest van het bedrag zal middels fondsenwerving en crowdfunding via Vrienden van de Hortus en Amsterdammers gevonden moeten worden.


Evenementen

Komende maanden zijn nog enkele evenementen, waaronder de Najaars Orchideeëndag, zaterdag 5 oktober. Op de NOV-website vind je ook al veel evenementen in 2020. Organiseer je ook een evenement, mail naar nieuwsbrief@nov-orchidee.nl en geef het door!

Advertenties

De NOV Nieuwsbrief is er om jou actuele informatie te geven over evenementen en andere bijzondere ontwikkelingen in de orchideeënwereld. Dus ook betrouwbare adressen waar je orchideeën kunt kopen. Bijgaande kwekers zijn zulke betrouwbare adressen. Zij ondersteunen met hun advertentie de NOV Nieuwsbrief. Dankzij hen blijft de NOV Nieuwsbrief gratis voor leden en niet-leden van de NOV.


Onze hoofdsponsors

terug naar nieuwsbrief overzicht

Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging
Deel je passie met andere orchideeënliefhebbers
NOV 2019