30 september 2020
NOV Nieuwsbrief nummer 8/2020

De eerste ronde van de online NOV-fotowedstrijd is een groot succes geworden. Daarom komt er een tweede ronde. Lees er meer over in deze nieuwsbrief.Uitslag eerste ronde NOV-fotowedstrijd

Het lag in de bedoeling om een fotowedstrijd te houden op de Najaars Orchideeëndag, begin oktober, maar helaas kan die niet doorgaan. Daarom heeft de NOV in augustus een online fotowedstrijd georganiseerd, voor leden en niet-leden. Er zijn negentien foto’s ingestuurd!
Alle ingestuurde foto’s stonden op de NOV-website. Leden en niet-leden konden daar tot 9 september op stemmen. De winnaar van de eerste ronde is Nel van der Meer met 36 stemmen voor de foto van haar Aerangis punctata. Lees haar verhaal en bekijk hier ook de nummers twee en drie!
Tweede ronde NOV-fotowedstrijd

Het NOV-bestuur heeft besloten dat er een tweede ronde komt van de fotowedstrijd. Inzenden kan van 1 tot 21 oktober. Foto’s uit de eerste ronde mogen niet opnieuw meedoen. Verder zijn de spelregels ongewijzigd.
Stemmen kan vervolgens van 25 oktober tot 9 november, ook weer via de NOV-website. Via de NOV Nieuwsbrief houden we je op de hoogte!


Gesponsord bericht

Stem op de Orchideeën Hoeve!

Sinds 2012, al negen jaar op rij, is de Orchideeën Hoeve, sponsor van ons tijdschrift Orchideeën, uitgeroepen door de ANWB tot ‘leukste uitje van Flevoland’. Voor 2021 is de Orchideeën Hoeve opnieuw genomineerd. Je kunt hier je stem uitbrengen. Doen! Je helpt daarmee onze sponsor en je maakt kans op een gratis dagje uit voor het hele gezin.
De Orchideeën Hoeve is corona-proof te bezoeken, als je tevoren online reserveert. Juist nu een aanrader: bloeiseizoen van heel veel orchideeën en diverse nieuwe attracties!

 

Orchideeën 5/2020 komt eraan

Ondanks de corona-crisis is het dit jaar gelukt om Orchideeën elke twee maanden bij je in de bus te laten vallen. Dat kon dankzij de vele auteurs en fotografen die artikelen bleven maken, vormgever Gijsje van Bakel, drukker BladNL en de bezorgers van PostNL. Ook met het oktobernummer gaat dat lukken, om praktische redenen zelfs twee weken eerder dan gebruikelijk.
De voorpagina van het oktobernummer, met een foto van Eria coronaria, is een commentaar op de corona-crisis. Daarom in dit nummer een artikel over het interessante orchideeëngeslacht Eria, door Eria-specialist Ger Rommelaars. In de serie over NOV-kringen stelt dit keer Brabant Zuid Oost zich voor. Je vindt dat artikel ook op de NOV-website.

 

Rumphius' Kruidboek

Recent verschenen is Rumphius’ Kruidboek door Norbert Peeters. De van oorsprong Duitse bioloog Georg Everhard Rumpf (1627-1702) kwam in dienst van de VOC op Ambon, toenmalig Nederlands-Indië, waar hij de lokale flora en fauna in kaart bracht. Hij had een Nederlandse moeder en sprak goed Nederlands. Maar omdat Latijn toen de taal der wetenschap was, gebruikte hij in zijn publicaties de naam Rumphius.
Dit is niet echt een orchideeënboek, al komen er wel diverse orchideeën in voor. Wel is het een heerlijk leesboek, mooi geïllustreerd, dat leest als een trein. Een ideaal cadeau voor ‘Sinterkerst’. In Orchideeën 6/2020 besteden we speciale aandacht aan de orchideeën die Rumphius ontdekte en aan dit boek.The Odontoglossum story

In aantocht is een dik boek van Stig Dalström, Wesley Higgins en anderen over Odontoglossum. De meeste soorten uit dit geslacht zijn in de Kew Checklist nu ondergebracht bij Oncidium, maar daar is nog steeds onenigheid over onder taxonomen. Wat je daarover ook denkt, dit boek geeft je unieke informatie over deze groep van orchideeën, met bijvoorbeeld veel foto’s gemaakt in het wild en beschrijvingen van de groeiplaats. Dat is van groot belang voor wie deze prachtige planten wil kweken. Publicatie, door de gerenommeerde uitgeverij Koeltz, is voorzien eind oktober, mogelijk nog iets later.

 

Dendrobium nobile hybride

Als je de naam ziet staan zal menigeen denken ‘niets bijzonders’, maar dat is het voor mij wel. Ik heb deze plant al zo’n zeven jaar en heb hem als keiki (babyplantje) gekregen van een lid van kring Noord Oost Brabant, Jos Verhoeven. Ik ben, net zoals Jos, productief geweest in het genereren van keiki’s en zo nu en dan een paar bloemen. Tot het voorjaar van 2020, want toen zaten er 25 bloemen aan, in trosjes van 2 en 3. Ik heb, kan ik wel zeggen, de truc door!
Tekst en foto: Gerard de Puit


Gesponsord bericht

Kortingsactie Botanische Orchideeën

Door het coronavirus zijn vanaf maart nagenoeg alle activiteiten afgelast, inclusief veel kringactiviteiten. Ook de Najaars Orchideeëndag van de NOV, de tentoonstelling van Kring Brabant Zuid Oost en de jubileumtentoonstelling van Kring Noord Oost Brabant, alle gepland in oktober, gaan niet door. Onze najaarsinkopen vallen dus in duigen.
Vandaar dat wij tussen 3 oktober en 24 oktober 2020 bij aankoop van planten vanaf € 50,- een korting geven van 10% en bij een aankoop boven € 100,- een korting van 20% op alle planten die op onze website te koop worden aangeboden.

 
Onze adverteerders

De NOV Nieuwsbrief is er om jou actuele informatie te geven over evenementen en andere bijzondere ontwikkelingen in de orchideeënwereld. Dus ook betrouwbare adressen waar je orchideeën kunt kopen. Bijgaande kwekers zijn zulke betrouwbare adressen. Zij ondersteunen met hun advertentie de NOV Nieuwsbrief. Dankzij hen blijft de NOV Nieuwsbrief gratis voor leden en niet-leden van de NOV.


Onze hoofdsponsors

terug naar nieuwsbrief overzicht

Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging
Deel je passie met andere orchideeënliefhebbers
NOV 2020