1 december 2020
NOV Nieuwsbrief nummer 10/2020

Ook de tweede ronde van de online NOV-fotowedstrijd is een groot succes geworden. Daarom komt er een derde ronde. Lees er meer over in deze nieuwsbriefUitslag tweede ronde NOV-fotowedstrijd

Het lag in de bedoeling om een fotowedstrijd te houden op de Najaars Orchideeëndag, begin oktober, maar helaas kon die niet doorgaan. Daarom heeft de NOV een online fotowedstrijd georganiseerd, voor leden en niet-leden. Die werd, met 19 ingezonden foto’s, een groot succes, zie de NOV Nieuwsbrief 8/2020 van 30 september.
Daarom kwam er een tweede ronde. In deze tweede ronde zijn maar liefst 24 foto’s ingezonden en op de NOV-website geplaatst. Leden en niet-leden konden daarop stemmen. Er zijn 171 stemmen uitgebracht. Wie won er? En wie werden de nummers twee en drie?Derde ronde NOV-fotowedstrijd

Het NOV-bestuur heeft besloten dat er een derde ronde komt van de fotowedstrijd. Inzenden kan van 1 tot 21 december. Foto’s uit de eerste en tweede ronde mogen niet opnieuw meedoen. Je vindt hier de overige spelregels.
Stemmen kan vervolgens van 25 december t/m 9 januari, via de NOV-website. Via de NOV Nieuwsbrief houden we je op de hoogte!
Orchideeën 6/2020 komt eraan

Ook dit jaar is gelukt om Orchideeën elke twee maanden bij je in de bus te laten vallen. Dat kon dankzij de vele auteurs en fotografen die artikelen bleven maken, vormgever Gijsje van Bakel, drukker BladNL en de bezorgers van PostNL. Het decembernummer valt rond 17 december in je bus.
In de serie over NOV-kringen stelt dit keer Noord Oost Brabant zich voor. Verder in dit nummer onder andere een prachtig artikel van Norbert Peeters over Rumphius, de eerste westerling die, ruim drie eeuwen geleden, orchideeën en vele andere planten beschreef op Ambon, nu een eiland van Indonesië.


 

Sint en Piet zitten thuis,
Net als de Kerstman voor de buis.

Komen we samen,
Of door Covid alleen langs de ramen.

Een droeve tijd,
Maar zonder spijt,

Ooit kregen zij een orchidee
En die gaan lang mee.

Eerst in het groen
Plots met een mooie bloem

Heb je er geen
Laat dan geen ween,

Bij deze een kaart
Voor bij de haard

Of bij de boom
Nee het is geen droom.

Want  volgend jaar
Ontmoeten we elkaar

Dus voor dan geluk gewenst
Van deze orchideeën mens

Gesponsord bericht

Kerstshow bij de Orchideeën Hoeve!

Sinds vele jaren houdt de Orchideeën Hoeve, sponsor van ons tijdschrift Orchideeën, een prachtige kerstshow voor jong en oud. Alleen is dit jaar alles anders en is het ook noodzakelijk om je bezoek aan de Orchideeën Hoeve vooraf te reserveren. Deze kerstshow van de Orchideeën Hoeve, genaamd WinterDroom, is dankzij verschillende aanpassingen veilig te bezoeken De kaartverkoop is al gestart en de show duurt van 8 t/m 31 december 2020. Juist nu een aanrader: twinkelende lichtjes overal, bloeiseizoen van heel veel orchideeën en diverse nieuwe dieren! Traditiegetrouw vormen de kaarsjesavonden weer de magische afsluiter. Dit jaar staan er maar liefst zestien op de agenda zodat jij onbezorgd met jouw familie kunt genieten!

 

 

Meer over GBIF

In Orchideeën 5/2020 pagina 135 staat een kort artikel over GBIF, de Global Biodiversity Information Facility, gevestigd in Kopenhagen, Denemarken. GBIF blijkt maar bij weinig mensen bekend te zijn, vandaar dat we er hier in de NOV Nieuwsbrief ook aandacht aan geven. Op de website van GBIF kun je foto’s vinden van allerlei planten en dieren, maar – en dat is uniek – ook verspreidingskaartjes. Hoe komt al die informatie nou op die website? Hoe actueel en betrouwbaar zijn de data? Daar hebben we inmiddels wat meer informatie over.


 

Campagne ‘De waarde van ouder worden’

Over tien jaar telt Nederland ruim twee miljoen mensen van 75 jaar of ouder; 600.000 meer dan nu. Hun betrokkenheid en inzet zijn hard nodig, maar in Nederland worstelen we vaak nog met vooroordelen over ouderdom. Om dit perspectief bij te stellen, start het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de nieuwe campagne ‘De waarde van ouder worden’.
Op één van de advertenties voor die campagne prijkt Koos Wubben, die op zijn 86e gewoon doorgaat met zijn orchideeënkwekerij in Hollandsche Rading. Bekijk hier het filmpje. Klik op het icoontje rechtsonder om het filmpje op je volle scherm te zien en zet het geluid aan.

 

Coelogyne ‘Bangkok’ – foto: Nel van der Meer

Coelogyne ‘Bangkok’

In het recente ‘digi-boekje’ van Orchideeën Vereniging ’t Gooi schreef Nel van der Meer: ‘Vijf jaren geleden werd ik uitgenodigd bij een bejaarde piloot. Ik kreeg het verzoek zijn kasje leeg te halen, want daar stonden orchideeën in die hij op zijn reizen had gekocht. Hij was nog nooit lid van een kring of NOV geweest. Kasje was bomvol, 99% is in de kliko beland en wat nog een beetje groen vertoonde heb ik geprobeerd te redden. Het enige wat aangegeven stond, was het land of de plaats van herkomst. Nu bloeit deze Coelogyne voor het eerst en ik wil graag weten welke naam erbij hoort. Wie kan mij helpen?’
Nou, dan duikt de nieuwsbriefredactie meteen de boeken in! Resultaat: het is Coelogyne trinervis. Komt voor in heel Zuidoost-Azië, waaronder dus Thailand, tot ver in Indonesië. Groeit gematigd tot warm, in het tropische laagland op stammen van bomen - dus nooit zon! De soortnaam trinervis heeft betrekking op de drie prominente nerven in het blad.

 

Vroeger in het tijdschrift, nu in de nieuwsbrief


Een lid van kring Utrecht, Wim van Asselen, is wat kleiner gaan wonen en heeft geen plek meer voor al zijn orchideeën. Een flink aantal coelogynes zijn naar de Hortus Leiden gegaan. Onder meer gaat men daar onderzoeken welke de ware ouders zijn van de bekende hybride Coelogyne Intermedia.
Wim heeft nog circa twaalf coelogynes te koop. De planten zijn bloeibaar en van middelgrote afmeting. Hier de lijst: Coelogyne flaccida, C. odoardi, C. ovalis, C. celebensis, C. flexuosa, C. speciosa, C. lawrenceana, C. fimbriata, C. fuliginosa en de hybride Coelogyne Memoria W. Micholitz. Al deze soorten zijn geschikt voor de huiskamer of een gematigde kas. Heb je belangstelling, mail dan naar w.van.asselen@casema.nl of bel 06 55 39 49 48.

Onze hoofdsponsors

terug naar nieuwsbrief overzicht

Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging
Deel je passie met andere orchideeënliefhebbers
NOV 2020