1 november 2017 NOV Nieuwsbrief nummer 10/2017
 
   
 
       
   

De Orchideeëndag in de Botanische Tuinen Utrecht, op 7 oktober georganiseerd door de NOV, was een groot succes. Dat wist je al uit de vorige NOV Nieuwsbrief. Hier twee voorbeelden van het vervolg van dat succes, plus nog twee andere verrassende nieuwsberichten.

 
   
 
   

Green, greener, Greennest

Het was een wat stille en bescheiden uithoek tijdens de Orchideeëndag, de tentoonstelling van Greennest in de kas van de Botanische Tuinen Utrecht. Misschien heeft niet eens elke bezoeker van de Orchideeëndag de Greennest Galery gezien. Maar wel intrigerend, zo’n verticale plantentuin. Neemt weinig plaats in, en is goed voor de luchtkwaliteit in huizen en kantoren. Zouden daar behalve varens en anthuriums misschien ook orchideeën in te kweken zijn? We vroegen het Gerard van Buiten, hortulanus van de Botanische Tuinen Utrecht.

Lees meer

 

 
   
 
   

Wetenschap en kunst: Esmée Winkel

Met haar artikel in ‘Orchideeën’ 4/2017 en haar aanwezigheid op de Orchideeëndag heeft Esmée Winkel indruk gemaakt op veel NOV-leden. Haar teken- en schildertalent verdient meer bekendheid. Dat vond haar werkgever Naturalis in Leiden blijkbaar ook en maakte bijgaande video op YouTube. De tekst is in het Engels, en niet ondertiteld, dus vergeet niet het geluid aan te zetten. En ook wie geen supergoed Engels kan: kijken!

Lees meer

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   

Pleione Confirmation viert haar dertigste verjaardag

Kan een orchidee jarig zijn? Van een natuursoort, die via evolutie ontstond lang voordat wij mensen op aarde waren, zullen wij de geboortedatum nooit weten. Maar bij een door de mens gemaakte hybride ligt dat anders. Daarvan weten we precies wanneer en door wie de kruising werd gemaakt. Bij Pleione Confirmation was dat in najaar 1987, nu dus dertig jaar geleden, door Jan Berg, een vooraanstaand NOV-lid. Jan Berg zelf leeft helaas niet meer, maar zijn Pleione-hybride leeft voort bij veel liefhebbers in Nederland en de rest van Europa. Waarom maakte Jan Berg deze hybride eigenlijk?

Lees meer

 

 
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   

Tien nieuwe orchideeën ontdekt op Madagaskar

Een botanicus van de universiteit in Wenen heeft tijdens een expeditie in Noord-Madagaskar maar liefst tien nieuwe soorten orchideeën ontdekt, allen van het geslacht Cynorkis. Een ervan, Cynorkis christae genaamd, heeft opvallend grote, geurende bloemen. Johan Hermans van Kew Gardens, die zelf vaak op Madagaskar is geweest, is zeer verrast door de vondst: “Dat deze opvallende orchidee met zijn grote geurende bloemen niet eerder is ontdekt, is verbazend. Maar goed, hij groeit dan ook in een zeer afgelegen gebied.”

Lees meer

 

 
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   
Evenementen

Geen héél lange lijst evenementen, de rest van dit najaar, maar volgend voorjaar belooft veel. Daarover meer in een volgende nieuwsbrief.

Lees meer

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
         
   
       
   
       
    terug naar nieuwsbrief overzicht   naar NOV- website