18 december 2019
NOV Nieuwsbrief nummer 11/2019

We hebben een klein feestje te vieren: de NOV Nieuwsbrief bestaat vijf jaar. Wie vanaf het begin aangehaakt was, heeft zo’n zestig nieuwsbrieven zien binnenvallen – praktisch elke maand een. Heb je een orchideeënvriend die de NOV Nieuwsbrief nog niet leest? Aanmelden, het is gratis! Zeker nu, want de Nederlandse Orchideeën Vereniging gaat groots uitpakken in aanloop naar haar negentigjarig lustrum in 2021.
Verder danken we iedereen die met tekst of foto’s heeft bijgedragen aan de nieuwsbrief in 2019. Tot slot wensen we alle nieuwsbrieflezers fijne feestdagen en alle goeds voor 2020!


‘Orchideeën’ 6/2019 komt eraan

Het decembernummer van ‘Orchideeën’ zal vóór de kerst bij je in de bus vallen, tenminste in Nederland. In dit nummer het tweede artikel van de nieuwe serie over de regionale kringen van de NOV, dit keer Kring Utrecht. Opvallend is verder een groot artikel over drie manieren om blauwe Phalaenopsis te kweken. Daarnaast natuurlijk kweekadviezen voor dit seizoen en in totaal vijf ‘plantportretten’, waaronder Prosthechea citrina, die toch-niet-zo-moeilijke en mooie soort uit Mexico, en Paphiopedilum sukhakulii, de eerste orchideeënliefde van de auteur, Roland Schollaert. Een zeer veelzijdig eindejaars nummer.


Boek van Art Vogel

Wie kent hem niet? Art Vogel, oud-hortulanus van de Hortus Leiden heeft over de hele wereld naar planten gezocht die nog niemand had gezien. In ‘Orchideeën’ 4/2019 mochten we een interview met hem publiceren. Recent heeft Art een boek gemaakt over zijn botanische avonturen, met prachtige anekdotes en foto’s. Het boek is te koop in de winkel van de Hortus Leiden en te bestellen via de NOV.

gesponsord bericht

WinterDroom

Bezoek tot en met 26 december 2019 de magische ‘WinterDroom’ in de geheel overdekte Orchideeën Hoeve en laat jouw winterse dromen tot leven komen! Warm je op in het bijzondere park met talloze bloemen, planten en dieren. Struin over de gezellige kerstmarkt en geniet samen met jouw familie van de sprookjesachtige kaarsjesavonden. De sprookjesachtige kerstbeleving trok vorig jaar een recordaantal bezoekers. De Orchideeën Hoeve pakt de 35e editie daarom nog grootser aan. Mis dit spektakel niet en bestel jouw tickets op tijd online.©Selby Gardens

Carlyle Luer overleden

Op de leeftijd van 97 jaar is op 9 november jongstleden Carlyle A. Luer overleden. Liefhebbers van Pleurothallis-achtigen weten dat hij dé specialist was van deze grote groep orchideeën uit Midden- en Zuid-Amerika. Na een medische carrière stapte hij over op de studie van orchideeën en maakte daar een ware tweede carrière van. Hij beschreef 3000 nieuwe soorten, publiceerde vele boeken en artikelen, en bracht zo orde in de indeling van de Pleurothallis-achtigen. Zo splitste hij, in 1978, het geslacht Dracula af van Masdevallia – een ingreep die iedereen meteen accepteerde. De wereld heeft een groot orchideeënkenner verloren.Winterprogramma Hortus Leiden

De dagen worden weer korter en buiten is het guur. Kom opwarmen in de kassen van de Hortus botanicus Leiden en verwonder je over de veelzijdigheid van het plantenrijk. Loop mee met een van de vele zondagwandelingen over wisselende thema’s, sluit aan bij een workshop of lezing, of bezoek de presentatie ‘Overlevers’ in de gerenoveerde Wintertuin. Voor kinderen is er het nieuwe ‘Overlevers’ wandelboekje.
Let op: in de winterperiode gaan we twee uur eerder dicht, namelijk om 16.00 uur.


Evenementen

Komend jaar is er een interessante lijst evenementen, vóór de zomer al vier in Nederland. Organiseer je ook een evenement, mail naar nieuwsbrief@nov-orchidee.nl en geef het door!

Onze hoofdsponsors

terug naar nieuwsbrief overzicht

Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging
Deel je passie met andere orchideeënliefhebbers
NOV 2019