12 december 2020
NOV Nieuwsbrief nummer 11/2020

De derde ronde van de online NOV-fotowedstrijd heeft wel al een paar foto’s opgeleverd, maar kennelijk is iedereen nu meer bezig met Sinterklaas en Kerst.Inzendtermijn derde ronde NOV-fotowedstrijd verlengd

Graag geven we alle fotografen de kans hun mooiste orchideeënfoto alsnog in te sturen als de feestdagen voorbij zijn. Daarom is de inzendtermijn verlengd tot 6 januari. Vervolgens kan er van 9 t/m 15 januari gestemd worden. Zoek je mooiste foto uit en doe mee! Lees ook nog even de spelregels – daar vind je ook waar je je foto kunt indienen.
Satyrium longicauda met olieverzamelende bij Rediviva neliana
foto Miguel Castaneda-Zarate

Bestuivertje wisselen

De evolutie betrapt, zo kun je dit resultaat van wetenschappelijk onderzoek wel noemen. Een Zuid-Afrikaanse aardorchidee, Satyrium longicauda, wordt normaliter bestoven door nachtvlinders. De witte, zoet geurende bloem heeft lange nectarsporen waar de nachtvlinders met hun lange roltong de nectar uithalen. Onderzoekers van de universiteit van KwaZulu-Natal vonden tijdens veldonderzoek echter één populatie van deze soort die overdag bestoven wordt door bijen. Die kunnen alleen niet bij de nectar. Wat zoeken die bijen dan? Het bleek dat ze olie verzamelen die de bloem uitscheidt op haar lip. Door een kleine genetische verandering maakt dit type Satyrium longicauda minder nectar aan en meer olie. Dat leidde tot het wisselen van bestuiver. Uiteindelijk zal het leiden tot evolutie naar een aparte soort. Zie ook bionieuws. Met dank aan Nel van der Meer voor deze tip.
Evenementen in 2021

Omtrent evenementen in het komende jaar zijn er natuurlijk nog veel onzekerheden. Wat weten we wel zeker? De Voorjaars Orchideeëndag van de NOV in Helmond zal niet doorgaan. Dat is niet alleen omdat corona dan nog een risico zal vormen, maar ook omdat de grote show Dresdner Ostern in Duitsland eind maart 2021 is afgelast. Diverse verkopers, zoals Ecuagenera, komen normaliter met hun planten vanuit Dresden het weekend daarna naar Helmond – en dat zal nu niet kunnen. Het NOV-bestuur hoopt dat de Najaars Orchideeëndag in Utrecht wel kan doorgaan.
De befaamde ruilbeurs van Kring Arnhem, die altijd in het voorjaar in Oosterbeek werd gehouden, zal in voorjaar 2021 zeker niet doorgaan. Heel misschien, zo zegt de Kring, op een later moment in het jaar.
Tot slot het World Orchid Congres (WOC) in Taichung, Taiwan, oorspronkelijk gepland voor maart 2020. Dat staat nu op de rol voor 24 april tot 3 mei 2021. Toch zou ik nog even wachten met boeken…


Onze hoofdsponsors

terug naar nieuwsbrief overzicht

Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging
Deel je passie met andere orchideeënliefhebbers
NOV 2020