19 december 2017 NOV Nieuwsbrief nummer 12/2017
 
   
 
       
   

Het jaar 2017 nadert zijn einde, de kerstboom staat, veel van onze orchideeën zijn nu in rust en vragen minder aandacht. Tijd dus om een alleraardigst filmpje te bekijken en om plannen te maken voor de verrassend lange lijst evenementen.

 
   
 
   

De fascinerende bestuiving van Coryanthes

Sinds Charles Darwin (1809-1882) weten we hoe ingenieus orchideeën zorgen voor hun bestuiving. Hij schreef daarover een boek, nog vóór zijn meest beroemde boek ‘On the Origin of Species’ waarin hij zijn evolutietheorie ontvouwde. Nadien zijn wetenschappers alleen nog maar meer wonderlijke tactieken van bestuiving bij orchideeën op het spoor gekomen. Eén zo’n tactiek is dat een orchidee ‘parfum’ aanbiedt aan mannelijke glansbijen die daarmee een vrouwtje kunnen verleiden. Alleen … daar moet je als bij wel wat voor doen! Dat zie je in dit filmpje. Zet vooral ook het geluid aan. De tekst is in het Engels. Met dank aan Paul Raadschelders voor deze tip.

Lees meer

 

 
   
 
   

Orchideeën 6/2017 is uit

Niks leukers dan met het decembernummer van ‘Orchideeën’ bij de kerstboom zitten en lekker te bladeren in dit sfeervolle nummer. In Nederland is ie al uit, daarbuiten duurt het iets langer eer je hem in de bus krijgt. Nog geen NOV-lid? Wordt vóór 31 december aanstaande lid voor 2018 en je krijgt dit nummer gratis nagestuurd. Zoals gewoonlijk in de NOV Nieuwsbrief een preview van dit nieuwe nummer.

Lees meer

 

 
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   

Beleef jouw winterdroom in de Orchideeën Hoeve

Met één stap in ‘WinterDroom’ ben je de wereld om je heen al vergeten. Van 8 t/m 26 december 2017 komen in de Orchideeën Hoeve winterse dromen tot leven in een sprookjesachtig decor van talloze bloemen, planten en dieren. Duizenden twinkelende lichtjes, een gezellige kerstmarkt, magische kaarsjesavonden en idyllische decors toveren het park om tot een internationaal winterspektakel voor jong en oud en laten jou genieten van al het goede dat december in zich heeft!

Lees meer

 

 
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   

Orchidz.nl

Orchidz is een nieuwkomer met een webshop in Nederland, maar is een onderdeel van Elegant Orchids van René Klinge en Roelof Korteling. We hebben voor de kwekers van natuursoorten een aantal species, voor de warme en gematigde kas in onze collectie, maar ook een aantal mooie hybriden. Van zaailingen tot volwassen planten, dus voor elk wat wils. Om je kennis te laten maken met de nieuwe opzet van ons bedrijf houden we zaterdag 27 januari 2017 een open dag van 08.00 tot 15.00 uur. Verder zijn we elke laatste zaterdag van de maand open van 08.00 tot 15.00 uur.

Lees meer

 

gesponsord bericht

 

 
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   

Reisdoel Sumatra

Henk Brugman en zijn echtgenote zijn op zoek naar enkele medereizigers voor een rondreis over Sumatra. De opzet is eind augustus te beginnen in de spectaculaire Harau vallei, waar we al driemaal zijn geweest. Het is een mooi orchideeëngebied met prachtige natuur. Van daaruit reizen we naar het noorden. We hebben een busje met chauffeur en een gids (Nederlands sprekend). De reis duurt 20 dagen.

Lees meer

 

 
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   
Evenementen.

Een enorme lijst voor volgend voorjaar, in Nederland en België en verder in Europa.
Organiseer je ook een evenement, mail naar nieuwsbrief@nov-orchidee.nl en geef het door!

Lees meer

 

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
         
   
       
   
       
    terug naar nieuwsbrief overzicht   naar NOV- website