13 december 2018
NOV Nieuwsbrief nummer 12/2018

Dit is alweer de laatste nieuwsbrief van 2018. We hopen dat je alle twaalf nieuwsbrieven met plezier hebt gelezen. De redactie van de NOV Nieuwsbrief wenst je

‘Orchideeën’ 6/2018 komt eraan

Het decembernummer van ‘Orchideeën’ valt deze week in je brievenbus – als je NOV-lid bent. Buiten Nederland wat later. Een goedgevuld nummer, met veel aandacht voor de verzorging van orchideeën tijdens de winter, juweelorchideeën met hun schitterende bladeren, en hoe orchideeën evolueerden om hun bestuivers te bedriegen. Verder hebben we een praktijkverslag over wat te doen als een orchidee in je verzameling eigenlijk iets warmer wil groeien, over de Chinese miniatuursoort Phalaenopsis honghenensis, en over orchideeën die zijn vernoemd naar de Griekse Medusa.

Lees meer

Nieuwe website NOV

Onze vereniging heeft een nieuwe website. Deze biedt een aantal voordelen ten opzichte van de oude:
- Hij is beveiligd via waarin de ‘s’ staat voor ‘security’. Als je de oude NOV-website bij je favorieten had staan, passen veel browsers dat automatisch aan. Zo niet, doe het dan even zelf.
- Hij is ‘responsive’, dat wil zeggen beter leesbaar op tablets en smartphones, die immers een ander beeldformaat hebben dan een pc.
- Elke pagina heeft zijn eigen ‘url’, het adres boven in de balk van je browser, die je bv kunt sturen naar iemand met een specifieke vraag.
- In dezelfde mooie huisstijl als blad en nieuwsbrief.
- Gratis ruimte voor kringen en werkgroepen voor hun eigen pagina.
Nog niet alles is klaar. Zo wordt bijvoorbeeld de ‘Orchitheek’ inhoudelijk vernieuwd, een geleidelijk proces. Vragen of tips over de website naar: digitale_media@nov-orchidee.nl.

Naar de nieuwe NOV-website

Vanda’s uit Nederland naar huwelijk in India

Vanda’s komen van oorsprong uit Azië en er zijn daar heel veel kwekerijen die zich toeleggen op de veredeling en de teelt ervan. Des te opmerkelijker dat de Nederlandse Vanda-kweker Anco in Wateringen is gevraagd Vanda-bloemen te leveren voor de bruiloft van de rijkste dochter van India. Het team van Steef van Adrichem heeft keihard gewerkt om honderdduizend roze Vanda-bloemen en twintigduizend blauwe op een vliegtuig naar India te krijgen. Zij zullen het decor vormen van de bruiloft van Isha Ambani en Anand Piramal, respectievelijk dochter van de rijkste man van India en zoon van een andere Indiase miljardair.

Darwin-lezing over orchideeën 20 december gaat niet door

Onder de uitnodigende titel ‘Darwin & Drinks’ is er deze winter in de Botanische Tuinen Utrecht een serie lezingen over Charles Darwin, de grondlegger van de moderne biologie. Onder meer heeft Darwin een boek geschreven over de bestuiving van orchideeën. Botanisch filosoof Norbert Peeters zou daarover vertellen in een lezing op donderdagavond 20 december. Helaas moet deze lezing worden uitgesteld tot ergens begin 2019, dit vanwege een onverwachte maar noodzakelijke verbouwing van de Botanische Tuinen. We houden je op de hoogte van de nieuwe datum!

Evenementen

Deze maand zijn er nog twee leuke evenementen. Voorjaar 2019 biedt veel, onder meer het Orchideeënweekend van de NOV op 6-7 april. Organiseer je ook een evenement, mail naar nieuwsbrief@nov-orchidee.nl en geef het door!

Lees meer

terug naar nieuwsbrief overzicht

Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging
Deel je passie met andere orchideeënliefhebbers
NOV 2018