18 december 2016 NOV Nieuwsbrief nummer 13/2016
 
   
 
    Beste orchideeënliefhebber,  
       
   

Het jaar 2016 nadert zijn einde en onvermijdelijk blik je dan terug. Op je eigen kweeksuccessen en je planten die daardoor nu bloeien. Op de gezellige bijeenkomsten van jouw orchideeënkring. En op de fantastische jubileumshow van de Nederlandse Orchideeën Vereniging. Maar we blikken ook vooruit, daarom deze kerstwens!

 
   
 
   

Kerst bij de Orchideeën Hoeve

Wie in december op zoek is naar de echte ouderwetse, gezellige en warme kerstsfeer, kan zijn hart ophalen in de Orchideeën Hoeve, hoofdsponsor van ons blad ‘Orchideeën’. Tot 26 december is de Orchideeën Hoeve omgetoverd in een magische kerstbeleving voor jong en oud. Volg de met duizenden kaarsen verlichte route door de tuinen, bezoek de gezellige kerstmarkt, laat je creatieve geest los tijdens demonstraties en workshops, kruip tegen je geliefden aan in het sfeervolle serre-restaurant of zing uit volle borst mee met de live kerstmuziek.

Lees meer

 

 
   
 
   

Dubbelnummer ‘Orchideeën’

Sommige Nederlandse NOV-leden hebben hem al gekregen, nummer 5-6/2016. Andere leden, zeker buiten Nederland, nog ietsje langer geduld graag. Dit dubbelnummer biedt 48 pagina’s orchideeënnieuws, kweektips, foto’s. Natuurlijk een ruime terugblik op de jubileumshow in Utrecht, begin oktober. En daarnaast adviezen om je kostbare planten door de winter te helpen, altijd zo’n lastig seizoen. Op de voorpagina een foto van de majestueuze Maxillaria striata, want het hoofdartikel, van onze nationale Maxillaria-kenner Ed Schmidt, gaat over … Maxillaria. Wie geen NOV-lid is kan dit artikel ook lezen op de NOV-website.

Lees meer

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   

Boekbespreking

Maxillaria, an unfinished monograph’ is een bijzonder boek. De auteur, Eric Christenson, overleed, volkomen onverwacht, vijf jaar geleden terwijl hij bezig was aan dit boek. Anderen hebben zijn werk, voor zover hij gevorderd was, afgemaakt. Maxillaria telt ruim zeshonderd soorten en is qua naamgeving geen gemakkelijk geslacht orchideeën. We hebben deze boekbespreking van Ed Schmidt niet gepubliceerd in ‘Orchideeën’ omdat dit boek echt voor specialisten is. Maar die specialisten vinden in dit boek wel héél veel!

Lees meer

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   

Website Orchids of New Guinea

Sinds kort is deze bijzondere website online. Deze website is het initiatief van drie fervente verzamelaars, onderzoekers en beschrijvers van de orchideeën van Nieuw-Guinea: Ed de Vogel van de Hortus Leiden, Neville Howcroft en Wolgang Bandish. Zij hebben enkele jaren terug hun krachten en kennis gebundeld en dat heeft nu geleid tot deze Engelstalige website. De zes CD’s met orchideeën uit Papoea Nieuw Guinea van het Nationaal Herbarium Nederland in Leiden vormen de basis, maar de drie auteurs hebben dat nu aangevuld met zo’n 150 nieuwe soortbeschrijvingen. Daardoor geeft de website nu een compleet overzicht van de beschrijvingen van alle orchideeën die de laatste honderd jaar zijn verzameld op dit bijzondere eiland.

Lees verder

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   
Evenementen

Ook het komende jaar zijn er heel veel orchideeënshows, in eigen land en in de landen om ons heen. We hebben de mooiste op een rijtje gezet. Heel bijzonder natuurlijk is het Wereld Orchideeën Congres dat eind 2017 in Ecuador wordt gehouden. Wie daar heen gaat, zal er graag een orchideeënvakantie aan vastknopen…!

Lees verder

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
         
   
       
   
       
    terug naar nieuwsbrief overzicht   naar NOV- website  
           
 
  Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging NOV 2015