17 februari 2016 NOV Nieuwsbrief nummer 1/2016
 
   
 
       
       
   

Februari en maart, dat is hét bloeiseizoen van veel orchideeën. Je ziet het aan de vele tentoonstellingen en orchideeënbeurzen die gehouden worden. Dit nieuws en meer in deze NOV Nieuwsbrief.

 
   
 
   

Maand van de Orchidee

De hele maand februari staat bij de Orchideeën Hoeve in het teken van de orchidee. Nou zal je misschien denken: er zijn dertigduizend soorten, ‘de’ orchidee bestaat niet, al menen sommigen dat daarmee de Phalaenopsis wordt bedoeld. Tijdens de maand van de orchidee kunnen bezoekers ervaren wat een enorme verscheidenheid aan orchideeën er is. Vrijwilligers van de Nederlandse Orchideeën Vereniging vertellen er graag over…

Lees meer

 

 
   
 
   

Orchideeënshow Mergelland 2016

In het weekend van 4-6 maart organiseert Orchideeënvereniging Mergelland weer haar tweejaarlijkse orchideeënshow bij Intratuin Geleen. De show vindt plaats in de kamerplantenkas van Intratuin die in dit weekend een tropische uitstraling heeft. Door medewerking van bevriende verenigingen uit België en Duitsland kunnen we een breed scala van orchideeën presenteren. Ook de bekende vitrine van Mergelland zal weer in volle glorie aanwezig zijn boordevol miniatuur orchideeën. Er zal een verpotservice zijn alsmede verkoop van een (beperkt) aantal botanische orchideeën door de leden van Mergelland. 

Lees meer

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   

Open dagen Jan van der Linden

Op vrijdag 25, zaterdag 26 en maandag 28 maart (Paasweekend) organiseert Jan van der Linden open dagen in zijn orchideeënkwekerij in Brakel. Tijdens deze 3 dagen kunt u genieten van de verschillende soorten orchideeën. Een aantal orchideeënliefhebbers hebben hun mooiste orchideeën beschikbaar gesteld voor een tentoonstelling. Ook voor al uw vragen over de verzorging van uw orchidee kunt u deze dagen terecht in de kwekerij. U bent van harte welkom van 10.00 tot 16.00 uur.

Lees meer

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   

‘Orchideeën’ 1/2016 komt eraan

Het heeft even geduurd, maar het februarinummer zal rond het einde van de maand in je brievenbus vallen - voor wie lid is van de NOV natuurlijk. Dankzij de kopij van onze eigen leden plus de twee vertaalsters die de mooiste artikelen uit buitenlandse orchideeënbladen voor onze lezers toegankelijk maken, is ook dit weer een afwisselend nummer geworden.

Lees meer

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   

Orchideeënreis naar Oostenrijk

Eén van de artikelen in het februarinummer van ‘Orchideeën’ gaat over een schitterend gebied in de Oostenrijkse Alpen. Er is daar veel te zien, alpiene rotsplanten en orchideeën, waaronder de rijkste vindplaats van Venusschoentjes in Europa. De schrijver van dit artikel, Wiert Nieuman, organiseert een groepsreis per bus naar dit gebied, vertrek 28 mei, terugreis 4 juni. Het reistechnische deel van het programma wordt verzorgd door Garden Tours, een kleinschalige touroperator naar groene bestemmingen.

Lees meer

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   
Orchideeën in Noord Thailand

Thailand heeft de orchideeënliefhebber veel te bieden, zowel in zijn natuurparken als bij de vele kwekerijen. Orchid Nursery Sukhaking is een kleinschalige orchideeënkwekerij met veel ervaring in het produceren en exporteren van orchideeënhybriden naar Nederland, zowel van flessen als planten. Wij kweken Oncidium, Vanda, Dendrobium en andere hybriden. Vorig jaar zijn wij bij de kwekerij een Bed & Breakfast gestart, om onze gasten een goed onderdak te bieden tijdens hun trips naar de natuurparken in Noord Thailand.

Lees verder

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   
Costa-Ricaans tijdschrift online

Wie kent niet Bert van Zuylen, de man achter de boekenbeurs. Bert heeft dankzij zijn goede internationale contacten weer een pareltje orchideeënkennis gevonden, online. Lankester Gardens in Costa Rica is een botanische tuin maar tevens een wetenschappelijk instituut dat onder meer onderzoek doet aan orchideeën. Ze geven sinds 2001 een eigen tijdschrift uit, Lankesteriana. Vooral meer gevorderde liefhebbers kunnen hier hun hart ophalen.

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   
Evenementen 2016

Dit voorjaar zijn er ongelooflijk veel orchideeënshows, in eigen land en in de landen om ons heen. We hebben de mooiste op een rijtje gezet.

Lees verder

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
         
   
       
   
       
    terug naar nieuwsbrief overzicht   naar NOV- website  
           
 
  Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging NOV 2016