14 februari 2017 NOV Nieuwsbrief nummer 1/2017
 
   
 
       
       
   

Deze eerste NOV Nieuwsbrief van 2017 is meteen ook een héél uitgebreide nieuwsbrief geworden. Neem de tijd alles te lezen, want er is veel nieuws, tips en … een mooie aanbieding.

 
   
 
   

‘Orchideeën’ 1/2017 komt eraan

Bij de Nederlandse NOV-leden valt ie over een week in de bus, het eerste nummer van 2017, buiten Nederland wat later. Een gevarieerd nummer met 24 pagina’s orchideeënnieuws, kweektips, foto’s. Een groot artikel met tips over het verpotten van je kostbare planten, want het voorjaar nadert… En over voorjaar gesproken: dit is het moment om een orchideeënreis naar Griekenland of naar Italië te boeken. En er is nog zoveel méér inspiratie in dit nummer!

Lees meer

 

 
   
 
   

Facebook-groep NOV-Orchidee

De NOV was al enkele jaren actief op Facebook, maar heeft nu een speciale Facebook-groep gestart, NOV-Orchidee. Dit is een besloten Facebook-groep waar in principe iedereen lid van kan worden. Zo wil de NOV meer uitwisseling van kennis en ervaringen tussen leden onderling mogelijk maken. Heb je een goed resultaat en ben je daar trots op? Deel het met andere liefhebbers. Heb je goede ervaringen met een bepaalde manier van kweken? Plaats het! Gaat er iets niet goed en weet je geen oplossing? Vraag het! Ook reclame voor activiteiten van kringen en werkgroepen is hier welkom!

Aanmelden

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   

Aanbieding van de Orchideeën Hoeve

De Orchideeën Hoeve, hoofdsponsor van ons blad ‘Orchideeën’, is voor de zesde maal op rij uitgeroepen tot leukste uitje van Flevoland. NOV-leden kunnen daar nu extra voordelig van genieten, want op vertoon van je NOV-lidmaatschapspas krijg je 50% korting op een jaarkaart van de Orchideeën Hoeve. Bovendien zijn er twee nieuwe attracties bijgekomen: de Zwevende Bloementuin, geïnspireerd op het wereldberoemde Japanse kersenbloesemfeest, en het Mangrove Speelparadijs voor kinderen die ‘oerwoudervaring’ willen opdoen.

Lees meer

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   

3D-gedrukte Dracula-bloem trekt fruitvliegen aan

De Universiteit van Oregon, Verenigde Staten, heeft onderzoek gedaan naar de bestuiving bij Dracula-soorten. De binnenzijde van een Dracula-lip lijkt op de onderzijde van een paddenstoel. Ook verspreiden ze dezelfde geur.
Met behulp van een 3D-printer heeft men de bloem van een Dracula lafleurii geprint, want men wilde graag vaststellen wat de bestuiver, een fruitvliegje, lokt om de bloem te bestuiven. Hierbij heeft men de geprinte bloem in de natuur (Noord-Ecuador, waar Dracula lafleurii vandaan komt) geplaatst naast de echte bloemen. Men kwam tot een speciale ontdekking.

Lees verder

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   
Orchideeënshow Brabant Zuid Oost

De kring Brabant Zuid Oost organiseert van 17 t/m 19 maart 2017 in tuincentrum ‘de Biezen’ in Beek en Donk haar tweejaarlijkse internationale show, ditmaal dus bij haar nieuwe sponsor. Een aantal zuidelijke kringen van de Nederlandse Orchideeën Vereniging en enkele regio’s van de Orchideeën Vereniging Vlaanderen doen daar aan mee.

Lees verder

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   
Reis naar Sumatra

Sumatra is het meest ongerepte eiland van Indonesië, met nog heel veel oerwoud en dus veel orchideeën. Henk Brugman komt er al jaren en heeft eerder in de NOV Nieuwsbrief bericht over zijn reizen. Dit jaar, rond eind augustus, gaat hij opnieuw en hij is nog op zoek naar enkele medereizigers. Dit keer heeft ie midden-Sumatra uitgekozen, waar het rijk is aan orchideeën. Vandaaruit gaat de reis naar het noorden, een omgeving die Henk en zijn lokale gids goed bekend is.

Lees verder

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   
Reis naar Iran

Toegegeven, Iran is niet het eerste land waarbij je onmiddellijk aan orchideeën denkt. Maar het bergachtige noorden van Iran is een ware botanische schatkamer. Twee jonge, enthousiaste Iranese orchideeënkenners, werkzaam aan universiteiten in Zweden en Oostenrijk, organiseren twee reizen in mei-juni naar dit bijzondere gebied. De voertaal zal Engels zijn, eventueel Duits.
Natuurbescherming staat in Iran nog in haar kinderschoenen, en dat terwijl er duizenden orchideeën uit het wild worden geoogst voor de productie van salep – waarover we zullen berichten in ‘Orchideeën’ 2/2017, komende april. Des te beter dat twee Iraniërs nu deze reizen organiseren. Want ja, zo begint natuurbescherming!

Lees meer over de eerste reis

Lees meer over de tweede reis

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   
Evenementen

Ook het komende jaar zijn er weer veel orchideeënshows, in eigen land en in de landen om ons heen. We hebben de mooiste op een rijtje gezet. Let ook op de Algemene Leden Vergadering van de NOV, zaterdag 29 april. Heel bijzonder natuurlijk is het Wereld Orchideeën Congres dat eind 2017 in Ecuador wordt gehouden. Wie daar heen gaat, zal er graag een orchideeënvakantie aan vastknopen…!

Lees verder

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
         
   
       
   
       
    terug naar nieuwsbrief overzicht   naar NOV- website  
           
 
  Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging NOV 2017