17 maart 2017 NOV Nieuwsbrief nummer 2/2017
 
   
 
       
       
   

Orchideeën Vereniging Brabant Zuid Oost houdt elke twee jaar een internationale orchideeënshow, deze keer in Beek en Donk. De NOV Nieuwsbrief was erbij!

 
   
 
   

Orchideeënshow Brabant Zuid Oost nog t/m zondag

Tuincentrum De Biezen, Biezenweg 2A in Beek en Donk is dit keer het decor van de show, die bovendien ruimer van opzet is dan twee jaar geleden. Zes orchideeënkringen uit zuidelijk Nederland en België doen ook mee, plus vier kwekers uit Nederland, België en Duitsland. Deze bieden een mooi assortiment van botanische soorten en hybriden. Daarnaast is er een stand van ImageCreation by light met prachtige foto’s van orchideeën geprint op een aluminium drager. Zaterdag 18 maart van 9:00 tot 17:00 uur en zondag 19 maart van 12:00 tot 17:00 is de show te bezoeken. De toegang is gratis.

Lees meer

 

 
   
 
   

Hollandse bijen vinden tropische verrassing

Orchideeënliefhebbers uit Utrecht en omgeving helpen als vrijwilliger in de kassen van de Botanische Tuinen Utrecht. Eén van hen is Paul Raadschelders, met het volgende verhaal.
“Woensdag 15 februari was een onverwacht zonnige dag. Buiten steeg de temperatuur boven de tien graden. De koele afdeling van de collectiekasjes van de Botanische Tuinen Utrecht geurde naar Coelogyne flaccida: een kruidige lucht. Terwijl ik bezig was, zag ik opeens twee bijen op de Coelogyne. Ik rende naar de kantine om mijn camera te halen…”

Lees meer

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   

Orchid Roots - een nieuwe databank

Deze zeer uitgebreide databank gebruikt de checklist van Kew Gardens als basis en houdt dus ook die naamgeving aan. Deze databank is echter anders opgebouwd, waardoor het zoeken eenvoudiger is. Je komt op de startpagina en je kunt gelijk naar een alfabetisch overzicht naar keuze. Boven in de balk klik je op de eerste letter van een geslacht, hierna ga je naar het geslacht van je keuze en vervolgens kun je de soort zoeken. Heb je deze gevonden, dan krijg je meestal meerdere foto’s van de soort te zien.

Lees meer

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   

Index ‘Orchideeën’ 1985-2016

Wie al jaren lid is van de Nederlandse Orchideeën Vereniging heeft met al die nummers van ‘Orchideeën’ een rijke bron van informatie in handen. Alleen, dan moet je daar wel gericht in kunnen zoeken. Dat kan, de bestaande index vanaf jaargang 1985 is nu bijgewerkt tot en met 2016 en staat op de NOV-website: daar vind je onder de knop ‘Tijdschrift’ de index van alle jaargangen. In die index vind je ruim 2000 artikelen en ruim 5000 foto’s.

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   
Evenementen

Ook het komende jaar zijn er weer veel orchideeënshows, in eigen land en in de landen om ons heen. We hebben de mooiste op een rijtje gezet. Let ook op de Algemene Leden Vergadering van de NOV, zaterdag 29 april. Heel bijzonder natuurlijk is het Wereld Orchideeën Congres dat eind 2017 in Ecuador wordt gehouden. Wie daar heen gaat, zal er graag een orchideeënvakantie aan vastknopen…!

Lees verder

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
         
   
       
   
       
    terug naar nieuwsbrief overzicht   naar NOV- website  
           
 
  Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging NOV 2017