1 april 2017 NOV Nieuwsbrief nummer 3/2017
 
   
 
       
       
   

Weer een hoop leuk en verrassend voorjaarsnieuws in deze NOV Nieuwsbrief van 1 april.
Veel leesplezier!

 
   
 
   

Nieuwe Vanda Dendrobium

Vier jaar geleden werd in Japan een blauwe Phalaenopsis getoond die haar kleur dankte aan genetische modificatie met de intens blauwbloemige Commelina communis uit Azië. In ‘Orchideeën’ 5/2013 berichtten we daarover. Uit Singapore komt nu raadselachtig nieuws over een hightech Vanda Dendrobium, waar bovendien ook Nederlanders aan hebben bijgedragen. Vanda en Dendrobium en zijn beide ongelooflijk populair in Azië en Europa. Is dit nu de eerste kruising tussen deze twee populaire geslachten?

Lees meer

 

 
   
 
   

Keuring Noord-Nederland

Op 11 maart was de KeuringsCommissie Orchideeën (KCO) bij de kring Noord-Nederland. Keurmeesters waren Jan Sienders en Mieke Lammers. Er waren 27 planten ter keuring aangeboden waarvan er 24 in aanmerking kwamen voor een certificaat. De uitslag: één goud, tien zilver, dertien brons. Het goud was voor de Maxillaria schunkeana van Tinus Strik met een 9.0.

Lees meer

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   

Orchideeën 2/2017 komt eraan

Bij de Nederlandse NOV-leden valt ie rond 12 april in de bus, het tweede nummer van 2017, buiten Nederland wat later. Een echt voorjaarsnummer met 24 pagina’s orchideeënnieuws, kweektips, foto’s. Een artikel met tips over het verpotten van je kostbare planten, want dat kan nu nog. Artikelen over bijzondere soorten op de vensterbank en natuurlijk ook een artikel over tuinorchideeën. Kortom, véél voorjaarsinspiratie!

Lees meer

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   

Reis naar Sumatra

Henk Brugman en zijn vrouw hebben al dertien eilanden bezocht in Indonesië en willen nu voor de vierde keer naar Sumatra, nu naar midden en noord Sumatra en opnieuw met hun vaste chauffeur en gids. Zij zijn op zoek naar enkele medereizigers voor eind augustus. De reis zal beginnen in midden Sumatra in de prachtige Harau-vallei (zie foto), een gebied met veel anggrek (orchideeën), en gaat dan naar het noorden. Behalve wilde orchideeën zijn er ook veel anggrek te zien bij kwekers en bij mensen thuis. In de NOV Nieuwsbrief van februari 2017 vind je een impressie van de vorige reis. Heb je interesse, mail dan naar: hj.brugman@outlook.com.

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   
Orchideeënvereniging ’t Gooi 40 jaar

In 1977 werd orchideeënvereniging ’t Gooi opgericht en nu, veertig jaar na dato, is het nog steeds een bloeiende club waar op de donderdagse kringavonden steevast zo’n vijftig mensen komen. Naast avonden met lezingen zijn de jaarlijkse bingo en het kerststukjes maken in december favoriet. Ook in het buitenland is de vereniging actief: al drie keer een show in het Franse Sézanne, en de Gooise orchideeëndokters op Orchilim in België. Met zo’n jubileum timmer je natuurlijk extra aan de weg: de website van de vereniging is flink vernieuwd en je vindt er een tv-interview met voorzitter John Nieuwenhuis.

Lees verder

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   
2017 is het jaar van de botanische tuinen

In 25 botanische tuinen verspreid over heel Nederland opent op 22 april de tentoonstelling ‘Kroonjuwelen’. In de 25 tuinen staan de vreemdste, mooiste, meest bedreigde en verrassende planten in de spotlight. Bezoekers van de tuinen krijgen deze gepresenteerd op een vernieuwende manier: via Hortus Chat. Deze app voor iPhone en Android werkt met GPS en stuurt je een bericht als je dicht bij een kroonjuweel bent. Nu al beschikbaar is de vernieuwde website met alle planten in de 25 botanische tuinen. Ook verschijnt er een boek over al deze 25 botanische tuinen.

 

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   
Evenementen

Dit hele jaar zijn er weer veel orchideeënshows, in eigen land en in de landen om ons heen. We hebben de mooiste op een rijtje gezet. Let ook op de Algemene Leden Vergadering van de NOV, zaterdag 29 april. Heel bijzonder natuurlijk is het Wereld Orchideeën Congres dat eind 2017 in Ecuador wordt gehouden. Wie daar heen gaat, zal er graag een orchideeënvakantie aan vastknopen…!

Lees verder

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
         
   
       
   
       
    terug naar nieuwsbrief overzicht   naar NOV- website  
           
 
  Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging NOV 2017