6 mei 2017 NOV Nieuwsbrief nummer 4/2017
 
   
 
    Beste  
       
   

Zoals je ziet is de NOV Nieuwsbrief in een nieuw jasje gestoken en heeft ie nu dezelfde frisse huisstijl als het blad 'Orchideeën'.
Het thema van deze NOV Nieuwsbrief is: ‘Ontdek orchideeën waar je ze niet had verwacht’. Nooit gedacht? Na lezing van deze nieuwsbrief zul je ook op ontdekkingsreis gaan… Veel succes en plezier!

 
   
 
   

Ruilbeurs Oosterbeek

Hét voorjaars evenement voor elk orchideeënliefhebber, want waar vind je méér orchideeën die je niet had verwacht dan op de ruilbeurs van kring Arnhem, zaterdag 27 mei in Oosterbeek. Tientallen liefhebbers verkopen daar zeldzame zaailingen, exotische importen en nog veel meer. Tafelkeuring door de KCO, dus neem je winnaar mee! Ook een plek om mekaar weer eens te ontmoeten, bij te praten, kweektips en ideeën uit te wisselen. Doen!
Datum: zaterdag 27 mei, 10:00 – 14:00 uur. Plaats: Lebret, Oosterbeek, Lebretweg 51.
Onze tip: wees vooral op tijd.

 

 
   
 
   

40e Bijzondere Plantenmarkt Nijmegen

Op zondag 18 juni kunnen liefhebbers van bijzondere planten voor de veertigste keer hun hart ophalen op de Bijzondere Plantenmarkt van Succulenta in het Kolpinghuis in Nijmegen. De exotische, bloeiende, geurende, prikkelende, maar altijd merkwaardige planten zijn voor spotprijzen aan te schaffen - bijvoorbeeld als last minute-idee voor Vaderdag en met advies over de verzorging.

Lees meer

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   

Orchideeën bij Drinkwaterbedrijf Vitens

Distributiereservoir Hoekelum van Vitens ligt pal aan de A12-afslag Ede, geen plek waar je orchideeën zou verwachten. Toch bloeien daar, elk jaar weer, in de maand mei opvallend donkerpaarse orchideeën, en ook niet een paar maar wel honderd. Gezien de vroege bloeitijd is er dan maar één kandidaat: de Brede orchis, Dactylorhiza majalis (de soortnaam majalis is afgeleid van de maand mei). Die is redelijk zeldzaam in Nederland. Nou staat er een stevig hek rond het Distributiereservoir, begrijpelijk, want ons drinkwater moet goed beschermd worden. Zou het inderdaad gaan om de Brede orchis?

Lees meer

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   

Boek Europese orchideeën

Dit boek, door Bo Mossberg (afbeeldingen) en Henrik Pedersen (tekst), verschijnt 30 mei aanstaande bij Kosmos, 208 pagina’s, 21 x 28 cm, rijk geïllustreerd, adviesprijs € 27,50. De redactie van de NOV Nieuwsbrief kreeg alvast een inkijkje in het boek plus een mooi aanbod voor NOV-leden en andere lezers van de NOV Nieuwsbrief - waarover straks meer. Illustrator Bo Mossberg staat - terecht, maar toch bijzonder - als eerste auteur vermeld. Van zijn hand zijn de prachtige aquarellen in het boek.

Lees meer

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   
1-April-label

Iedere orchideeënliefhebber kent ze wel: planten waarvan de naam op het label een grap lijkt te zijn. Op een recente bijeenkomst van kring Utrecht, toevallig (?) op 1 april, hadden we er zelfs twee: een Vanda en een Coelogyne. De redactie van de NOV Nieuwsbrief heeft eerder zulke ‘1-april-labels’ kunnen thuisbrengen, bijvoorbeeld een Epidendrum en een Zygostates die we toen beide aantroffen op de ruilbeurs in Oosterbeek. Het geheim is niet alleen te vertrouwen op internet, maar ook naspeuren in boeken en tijdschriften, en zo nodig contact leggen met deskundigen. Zou het dit keer weer lukken?

Lees meer

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   
Evenementen

Ook het komende jaar zijn er weer veel orchideeënshows, in eigen land en in de landen om ons heen. We hebben de mooiste op een rijtje gezet. Heel bijzonder natuurlijk is het Wereld Orchideeën Congres dat eind 2017 in Ecuador wordt gehouden. Wie daar heen gaat, zal er graag een orchideeënvakantie aan vastknopen…!

Lees meer

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
         
   
       
   
       
    terug naar nieuwsbrief overzicht   naar NOV- website