15 april 2016 NOV Nieuwsbrief nummer 5/2016
 
   
 
       
       
   

Ook zo aan het genieten van het mooie weer? De lente barst los en dat merken we aan onze orchideeën. Op de vensterbank, in de kas en ook in de tuin. Maar let goed op: net als wijzelf moeten onze orchideeën wel even wennen aan de zon, dus schermen is heus niet voor watjes maar betekent het behoud van je mooie planten. En verpotten? Het kan nog, maar pas op met die tere nieuwe wortels.

 
   
 
   

‘Orchideeën’ 2/2016 komt eraan

Binnen enkele dagen valt de Ecuador special in je brievenbus – als je NOV-lid bent tenminste. In november 2015 trokken vijf orchideeënliefhebbers door Ecuador. Het was een voorspoedige reis met bezoeken aan botanische tuinen, een prachtige tentoonstelling, bloeiende soorten op grote hoogte, goed gesitueerde lodges, te veel om op te noemen. Zij hebben hun ervaringen op papier gezet en met een overdaad aan beschikbare mooie foto’s levert dat een mooie special op.

Lees meer

 

 
   
 
   

Index ‘Orchideeën’ op NOV-website

Wie al jaren lid is van de Nederlandse Orchideeën Vereniging heeft met al die jaargangen ‘Orchideeën’ een rijke bron van informatie over orchideeën in handen. Alleen, dan moet je daar wel gericht in kunnen zoeken. Vroeger kon dat doordat in elk nummer een gedrukte index zat. Voor de jaargang 2015 hebben we zo’n index niet meer in het blad gezet, dat gaf weer ruimte voor een extra artikel. De index staat nu op de NOV-website: daar vind je onder de knop ‘Tijdschrift’ de index van alle jaargangen vanaf 1985. En wie nog oude jaargangen ‘Orchideeën’ zoekt: bij Bert van Zuylen zijn deze voor een zacht prijsje te koop.

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   

Terugblik op algemene ledenvergadering NOV

De NOV hield haar algemene ledenvergadering op zaterdag 9 april in de Botanische Tuinen Utrecht. Het ‘huishoudelijke’ deel was vlot achter de rug: met een bescheiden positief saldo en een dito ledenwinst sluit de NOV het jaar 2015 netjes af. Daarna kwam de toekomstvisie aan de orde alsook het lustrum. De vergadering werd afgesloten met een boeiende lezing over het veelzijdige geslacht Maxillaria door Ed Schmidt.

Lees meer

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   

Orchideeën Hoeve wint prijs

Voor de vijfde keer op rij is de hoofdsponsor van ons blad, de Orchideeën Hoeve, door de leden van de ANWB uitgeroepen tot ‘leukste uitje’ van Flevoland. Bataviawerf in Lelystad ontving de tweede prijs en Natuurpark Lelystad de derde prijs. Ondanks dat het tropische park in Luttelgeest de titel al vier jaar draagt, komt de benaming ‘Leukste uitje van Flevoland 2016’ ook dit jaar als grote verrassing. “Wij zien veel ontwikkelingen bij collega-bedrijven in Flevoland. Ieder zet zijn beste beentje voor om een compleet dagje uit neer te zetten voor de bezoeker. Dit maakt de strijd naar de felbegeerde titel extra spannend”, aldus Thomas Maarssen, die samen met zijn broer Jeroen Maarssen de Orchideeën Hoeve runt.

Lees meer

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   

Extra bijeenkomst werkgroep Masdevallia

De werkgroep Masdevallia organiseert op 30 april een extra bijeenkomst met lezing van Manfred Speckmaier, Botanische Tuin Wenen, en verkoop van Braziliaanse importplanten in de Wachendorffzaal, Botanische Tuinen Utrecht, aanvang 11:00 uur. Naast de leden van de werkgroep zijn ook andere belangstellenden van harte welkom.

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   
Orchideeënshow in Oudenbosch

Van donderdag 5 mei tot en met zondag 8 mei houdt de Kring Noord-Brabant West en Zeeland, in samenwerking met de Kring Brabant Zuid Oost, hun tweejaarlijkse show in het Arboretum te Oudenbosch. De door Arboretum beschikbaar gestelde ruimte zal door de ervaren arrangeurs van deze kringen weer worden omgetoverd in een prachtige tentoonstelling met bijzondere orchideeën.
Er zal een variatie getoond worden van planten met een bloemdoorsnee van 1 mm tot wel 10 cm groot. Te zien zijn niet alleen de gangbare orchideeën die je in tuincentra en supermarkten vindt, maar vooral ook de natuursoorten (botanische orchideeën) met al hun verscheidenheid in kleur, vorm en geur.

Lees meer

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   
Voorjaarsbijeenkomst werkgroep Paphiopedilum

De werkgroep Paphiopedilum organiseert op 14 mei een bijeenkomst bij René Klinge, Middenweg 56, Nederhorst den Berg, aanvang 10:00 uur. De bijeenkomst is dit keer bewust in het voorjaar gepland, omdat dan weer andere soorten in bloei staan. Neem dus je bloeiende planten mee! Andere belangstellenden zijn ook van harte welkom.

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   
IGPOTY in de Hortus Amsterdam

Vanaf 16 april is de IGPOTY tentoonstelling in de Hortus van Amsterdam te zien. Een outdoor fototentoonstelling met werk van genomineerden en winnaars van de International Garden Photographer of the Year Awards 2016 uit Kew Gardens London. Rondom het thema fotografie en planten organiseert de Hortus diverse interessante en boeiende workshops. Kom kijken naar planten, dat kan tot 19 september.

Lees meer

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   
Evenementen 2016

Ook komende maanden zijn er veel orchideeënshows, in eigen land en in de landen om ons heen. We hebben de mooiste op een rijtje gezet.

Lees verder

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
         
   
       
   
       
    terug naar nieuwsbrief overzicht   naar NOV- website  
           
 
  Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging NOV 2016