8 juni 2017 NOV Nieuwsbrief nummer 5/2017
 
   
 
    Beste  
   

Nederland en België tellen tezamen ruim veertig soorten inheemse orchideeën. Het grootste deel daarvan bloeit nu, in de maand juni. Ga ze bekijken! En wat betreft de tropische orchideeën voor kamer en kas, het voorjaar is de ideale tijd ze te kopen: dat kon bijvoorbeeld op de ruilbeurs in Oosterbeek. Over beide lees je in deze nieuwsbrief

 
   
 
   

‘Orchideeën’ 3/2017 komt eraan

Nederlandse NOV-leden mogen het juni-nummer rond het midden van deze maand in hun brievenbus verwachten, in België en andere landen zal het iets langer duren. Ook in dit nummer zal je een gevarieerd pallet aan artikelen aantreffen. Wist je bijvoorbeeld dat het grote orchideeëngeslacht Liparis (400 soorten) over de hele wereld voorkomt en één soort kent die in Europa voorkomt? Het openingsartikel gaat daarover. Voor wie nog geen NOV-lid is: van elk nummer van ‘Orchideeën’ vind je één artikel op de NOV-website.

Lees meer

 

 
   
 
   

Ruilbeurs Oosterbeek

Kring Arnhem organiseert sinds al heel wat jaren een internationale ruil- en verkoopbeurs in Oosterbeek. Nu opnieuw in zalencentrum Lebret aan de rand van Oosterbeek, op zaterdag 27 mei. Ook de redactie van de NOV Nieuwsbrief komt er graag, want er valt veel ‘nieuws’ te halen – en dan bedoelen we vooral bijzondere soorten. Het aantal bezoekers en het aantal verkopers blijft hoog, en er is alle ruimte om met oude bekenden weer eens bij te praten. Ook was daar de KCO om te keuren. Nou, er was een mooi aanbod en de keurmeesters deden hun best!

Lees meer

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   

Hondskruid ontdekt op Campus Wageningen Universiteit

We wisten al dat de groenste universiteit van Nederland vijf soorten orchideeën herbergt op haar Campus, nu is daar een zesde soort bijgekomen: Hondskruid, Anacamptis pyramidalis. Ontdekt door Chris van Swaaij van de Vlinderstichting, die regelmatig de natuurtuin op de Campus afstruint op zoek naar bijzondere vlinders. Tussen de honderden Rietorchissen die er bloeien ontdekte hij deze ene, nét wat andere orchidee. Een soort die we vooral kennen van de duinen en Zuid-Limburg. Hoe kwam die in Wageningen terecht?
                                                                                                                                     Foto: Wieger Wamelink
Lees meer

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   

Méér over wilde orchideeën

Zoals gezegd, het grootste deel van de ruim veertig soorten inheemse orchideeën bloeit nu, in de maand juni. Wil je ze op een presenteerblaadje? Ga dan naar de orchideeëntuin in het Gerendal, Zuid-Limburg. Héél veel soorten, en de namen staan erbij! Natuurlijk vind je veel orchideeën op onze prachtige Waddeneilanden. Maar ze groeien ook op plekken die je niet zou verwachten, bijvoorbeeld in Rotterdam. De wonderbaarlijke bestuiving van wilde orchideeën zie je in video’s van Jean Claessens en Jacques Kleynen. En voor wie verder wil dan alleen kijken, zie hier.
Met dank aan Bert van Zuylen en Paul Raadschelders voor al deze leuke tips!

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
   
Evenementen

De vele voorjaars orchideeënshows zijn nu wel voorbij, maar we tippen graag de leuke plantenmarkt in Nijmegen, van Succulenta. En staat de Orchideeëndag van de NOV, 7 oktober, al in je agenda?

Lees meer

   
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
   
 
         
   
       
   
       
    terug naar nieuwsbrief overzicht   naar NOV- website