Titel_5_2017

foto_1_5_2017Zijn orchideeŽn vrouwelijk? Volgens mij wel. Deze plant is het in ieder geval. Zo elegant zweeft ze daar. Een prima ballerina, in afwachting van ‘t applaus na haar dans van het Zwanenmeer.

Een forse plant. Lijkt een beetje rommelig met een soort takken die bulben zijn en cilindervormige bladeren die lijken op sperziebonen. Daar komen dan een tot drie witte bloemen uit, tot wel 15 cm groot. Zeg nou zelf, is dit adembenemend of niet?

Thuis betekent voor deze plant Mexico en Midden-Amerika. Dat Epidendrum ‘op bomen levend’ betekent, weet iedereen denk ik wel. In dit geval in bosgebieden op 1000 tot 2300 meter hoogte. Op die hoogte is het een stuk frisser dan in het laagland. Die dikke bladeren betekenen dat het niet erg is als je een paar dagen vergeet te gieten. In haar thuisland krijgt zij het meeste water door de mist die elke nacht overtrekt, als een vochtige deken over de planten. Daar houden ze van, dus meer sproeien dan gieten. Zet haar op een blok, niet in een pot. Hang haar in de halfschaduw, ’s zomers lekker buiten. Als alles goed gaat komt de traktatie in het voorjaar, zo tussen maart en mei.