Klik op de foto om uit te vergroten  
         
 

Nieuwe orchidee gevonden in Nederland

Afgelopen zomer is in een natuurgebied aan de oever van de Lek in Zuid-Holland een Amerikaanse schroeforchis, Spiranthes lucida, gevonden. Een nieuwe soort voor Nederland en voor Europa! Maar liefst 27 exemplaren werden geteld, waarvan 12 bloeiend. Hoe deze orchideeënsoort in Nederland terecht is gekomen, is een raadsel.

Spiranthes lucida komt voor in het oosten van Canada en de Verenigde Staten. Hier groeit hij op vochtige, kalkrijke rivier- en beekoevers, in moerassen en in groeven. De Nederlandse groeiplaats, in de Achthovense Uiterwaard langs de Lek, komt hiermee overeen. De soort moet zich hier al enige tijd geleden gevestigd hebben, want schroeforchissen hebben jaren nodig om tot bloei te komen.
Een paar jaar geleden werd op twee plekken in Nederland, in Twente en in Noord Brabant, al een andere Amerikaanse schroeforchis gevonden, Spiranthes odorata. Deze soort is waarschijnlijk ontsnapt uit cultuur, maar handhaaft zich goed en heeft inmiddels een Nederlandse naam: Welriekende schroeforchis.
Spiranthes lucida wordt niet gekweekt en verhandeld. Het is daarom een raadsel hoe deze soort zich in Nederland heeft gevestigd. Een Nederlandse naam heeft de soort nog niet, die wordt in overleg met onze zuiderburen toegekend.
Meer hierover: natuurbericht.nl en verder op verspreidingsatlas.nl

 

foto's: Rien Schot


Spiranthes lucida groeiend langs de Lek

 
   
Spiranthes odorata Chadd’s Ford wordt veel gekweekt
 
Spiranthes odorata is al eerder in Nederland gevonden
 
Bloeiwijze van Spiranthes lucida. Kenmerkend is de gele vlek op de lip
 
         
  terug naar nieuwsbrief