Klik op de foto om uit te vergroten  
         
 

Polystachya puzzel

Bij een orchideeënkeuring afgelopen september bij Orchideeënkwekerij Jan van der Linden dook een prachtige orchidee op, een Polystachya zonder soortnaam die afkomstig zou zijn uit Tanzania. De rijkbloeiende plant scoorde 8,6 punten op de keuring, maar welke soort zou het zijn? We hebben we de Polystachya puzzel voor je ontrafeld.
De trotse eigenaar is Ger Rommelaars, die de plant enkele jaren geleden bij Jacky Orchids in België kocht. De redactie van de NOV Nieuwsbrief vond na enig zoeken in de literatuur een mogelijke match, in het boek ‘The Orchids of Rwanda’ uitgegeven door de Universiteit Koblenz in 2010. Contact met drie van de auteurs, die in België, Duitsland en Rwanda wonen, bevestigde dat het gaat om Polystachya poikilantha. De soortnaam betekent ‘met veelkleurig bloemen’. De soort komt van het grensgebergte van oost Congo, Rwanda en Uganda, het gebied waar ook de beroemde berggorilla’s leven. Hij groeit daar op 1800-2800 m hoogte. Wie googelt naar Polystachya poikilantha komt ook afbeeldingen tegen van planten die Polystachya leucorhoda moeten heten, een verwante soort uit hetzelfde gebied maar met roodachtige bloemen.
Ger Rommelaars kweekt de plant in zijn gematigde kas. “Maar hij zou ’s zomers waarschijnlijk ook wel buiten in de tuin kunnen,” vertelt Ger. “De bloei vangt aan in augustus en kan maanden duren, afhankelijk van de temperatuur. De plant kent geen rusttijd en krijgt het hele jaar water en mest. Ventilatoren zorgen voor frisse lucht.”

Rest de vraag of de plant nu wel of niet uit Tanzania komt en hoe hij ooit in België terecht is gekomen. Er zijn in het verleden nogal wat Belgische missiepaters en –zusters naar Congo en Rwanda gegaan. Die namen soms wel eens een plantje mee. Dit lijkt de meest voor hand liggende route en daarmee is een herkomst uit Tanzania, dat een voormalige Britse kolonie is, minder waarschijnlijk.

 

 

 

 Polystachya poikilantha
foto: Herman ter Borch


De plant op de keuring met score 8,6
foto: Cees Verwey


Polystachya poikilantha gefotografeerd in Rwanda
foto: Jean-Paul Lebel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         

 

 


Elke bloem is weer iets anders gevlekt
foto: Ger Rommelaars

Margelliantha burttii komt uit hetzelfde gebied en is via een missionaris naar België gekomen. Zaailingen van deze plant zijn volop te koop
foto: Gab van Winkel
  Polystachya poikilantha in de kas
foto: Ger Rommelaars
 
 
         
  terug naar nieuwsbrief