Klik op de foto om uit te vergroten  
           
   

3D-gedrukte Dracula bloem trekt fruitvliegen aan.

De Universiteit van Oregon, Verenigde Staten, heeft onderzoek gedaan naar de bestuiving bij Dracula-soorten. De binnenzijde van een Dracula-lip lijkt op de onderzijde van een paddenstoel. Ook verspreiden ze dezelfde geur.
Met behulp van een 3D-printer heeft men de bloem van een Dracula lafleurii geprint, want men wilde graag vaststellen wat de bestuiver, een fruitvliegje, lokt om de bloem te bestuiven. Hierbij heeft men de geprinte bloem in de natuur (Noord-Ecuador, waar Dracula lafleurii vandaan komt) geplaatst naast de echte bloemen. Men kwam tot een speciale ontdekking.
Bij veel orchidee├źn verspreidt de bloem een lokgeur, bij andere heeft de bloem de vorm van het vrouwtje van de bestuivers. Echter bij Dracula-bloemen, zo bleek uit de 3D-geprinte bloemen, wordt de bestuiver gelokt door de vorm van de binnenzijde van de lip en niet door de geur. Eenmaal in de lip aangekomen, kruipt de fruitvlieg omhoog tegen het zuiltje en raakt daarbij de pollen die zich aan zijn lichaam vasthechten. Hierna vliegt de fruitvlieg weg naar een volgende bloem en laat bij het naar boven kruipen tegen het zuiltje zijn pollen achter in de stempel.

Meer lezen:
3D-printed flower shows how ‘Dracula orchids’ trick bugs
en
3D printed flowers reveal how orchids trick flies by mimicking mushrooms


 

 

 
   
             
 
           
         
           
 
terug naar nieuwsbrief   Verrijk je kennis van orchidee├źn en hun verzorging NOV 2017