Klik op de foto om uit te vergroten  
           
   

Internationale show

De show vindt plaats in de kamerplantenkas van Intratuin, Egelantier 19 in Geleen. Bevriende verenigingen uit België en Duitsland werken mee om een breed scala van orchideeën te presenteren. Ook de bekende vitrine van Mergelland is weer in volle glorie aanwezig, boordevol miniatuur orchideeën. Er is een verpotservice alsmede verkoop van een (beperkt) aantal botanische orchideeën door de leden van Mergelland.
Voor Hans Diederen van Orchideeënvereniging Mergelland is dit niet zijn eerste show. Hij vertelt: “Maandagmorgen 29 februari zijn we begonnen met de inrichting. De tentoonstellingsruimte van Intratuin moest eerst helemaal worden leeggeruimd voordat de opbouw van onze show kon beginnen. Tafels werden verschoven en planten verplaatst. Langzaam tekende zich een vertrouwd beeld af, dat van een beginnende orchideeënshow. Dinsdag werd een vrachtwagen planten ‘s-nachts uitgeleverd, waaronder heel veel Orchideeën. Zo konden de eerste perken worden ingericht. Ook de aanhanger met materialen voor onze vitrine werd op karren de tentoonstellingsruimte ingereden om opgebouwd te worden.”
“Woensdag, nadat in de nacht weer vele karren orchideeën waren uitgeleverd, arriveerden ook onze leden vroeg in de morgen. We begonnen gelijk met het inrichten van de show en monteren van de vitrine. Deze megaklus doen we misschien wel voor de 25ste keer! De vitrine is echt het paradepaardje van onze vereniging en de blikvanger op menige show. Zij zal ook nu weer vele orchideeënliefhebbers en andere belangstellenden doen smelten. Tegen de avond stond de vitrine startklaar en zo ook de tentoonstellingstafels voor onze gasten.”
”Op donderdag arriveerden onze gasten met een geweldig assortiment planten. Terwijl zij hun tafels inrichtten, vorderde ondertussen ook de vitrine beetje bij beetje. Met 75 orchideeën mag de vitrine rijk gevuld worden genoemd. Miniaturen inwerken is een secuur werkje waarvoor de nodige tijd vrijgemaakt moet worden, maar de inmiddels ervaren mensen van Mergelland hebben ook nu weer laten zien dat hen dit wel toevertrouwd is. Ook de planten van onze gasten gooien hoge ogen, waaronder een prachtige collectie Paphiopedilums van zowel de Duitse als ook de Belgische inzenders.”
De show lijkt groter dan in voorgaande jaren. “Ja, dat klopt,” zegt Hans Diederen. “Door een kleine tegenvaller die voor ons een meevaller inhield hebben we een 50 vierkante meter extra tentoon-
stellingsruimte tot onze beschikking! Dit betekent natuurlijk voor de planten dat ze niet tegen elkaar hoeven te staan maar de ruimte krijgen die een orchidee ook verdient. Toen dan op donderdagavond de show klaar was, konden we heel tevreden terugkijken op een aantal drukke dagen, dagen die ertoe geleid hebben dat we er klaar voor zijn vele bezoekers te mogen verwelkomen. We zijn er zeker van dat we hen niet zullen teleurstellen op een prachtige show in een geweldige Intratuin in Geleen.”

Foto's: Hans Diederen

 

 
   
     
In den beginne was er niets…   De vitrine is opgebouwd en wacht op inrichting   Een klein deel van de show: het lijkt wel een oerwoud   Deze Calanthes staan op uitkomen
             
     
Een heuse epifytenboom, de vitrine op de achtergrond   Ook Intratuin zelf heeft extra veel orchideeën te koop   Paphiopedilum fairrieanum   Paphiopedilum callosum
             

Bovenstaande was donderdagavond, voordat de show openging. Inmiddels zijn we één dag verder en zit de eerste dag erop. Hans Diederen laat weten: “De eerste dag is super verlopen. Veel bezoekers gehad, veel complimenten en een goede verkoop. Met name de grote collectie tuinorchideeën viel bijzonder in de smaak en dan vooral de vele Cypripedium- en Calanthe-soorten, maar ook Bletilla en Pleione's verkochten goed. Ook werd er veel gebruik gemaakt van onze verpotservice."
"Ook de orchideeën die Intratuin speciaal had ingekocht verkochten goed, in het bijzonder de Paphiopedilum Maudiae en Paphiopedilum delenatii. Uiteraard staat de Phalaenopsis nog steeds op nummer één, maar een vertakte orchidee voor € 3,99 laat je dan ook niet staan. Kortom, we zijn klaar voor dag twee!"

<Lees meer over Mergelland>

   
             
     
De verkoop van bijzondere botanische soorten door leden van Mergelland liep erg goed   Die 50 vierkante meter extra ruimte was nodig ook   Wow, wat een show!   Wéér het pronkstuk van de show: de vitrine van Mergelland, vol zeldzaamheden
             
 
           
         
           
 
terug naar nieuwsbrief   Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging NOV 2016