Klik op de foto om uit te vergroten  
           
   

Orchideeën bij Drinkwaterbedrijf Vitens

Distributiereservoir Hoekelum van Vitens ligt pal aan de A12-afslag Ede, geen plek waar je orchideeën zou verwachten. Toch bloeien daar, elk jaar weer, in de maand mei opvallend donkerpaarse orchideeën, en ook niet een paar maar wel honderd. Gezien de vroege bloeitijd is er dan maar één kandidaat: de Brede orchis, Dactylorhiza majalis (de soortnaam majalis is afgeleid van de maand mei). Die is redelijk zeldzaam in Nederland. Nou staat er een stevig hek rond het Distributiereservoir, begrijpelijk, want ons drinkwater moet goed beschermd worden. Zou het inderdaad gaan om de Brede orchis?
Na wat mailtjes naar Drinkwaterbedrijf Vitens lukte het om een afspraak te maken en het terrein te bezoeken, in mei 2016. Daar troffen we Anne Immers, aquatisch ecoloog, gepromoveerd bij het Nederlands Instituut voor de Ecologie (NIOO) en nu werkzaam als Specialist Ecologie bij Vitens. “Ik weet alles over waterdieren en -planten, maar leer graag bij over orchideeën,” zo begon ze. Al snel was duidelijk dat het inderdaad de Brede orchis was die daar groeide. De stevige gedrongen groeiwijze en de grote donkere vlekken op de brede bladeren onderscheiden hem van de Rietorchis, Dactylorhiza praetermissa, die er ook groeide, in kleinere aantallen, en die pas in juni zou gaan bloeien.
Maar hoe kwam die Brede orchis nou terecht op het terrein van een drinkwaterbedrijf? Daartoe is Anne Immers in de archieven van Vitens gedoken. Ook heeft ze de voormalige en huidige terreinbeheerders om informatie gevraagd. Wat blijkt: bij de bouw van de reinwaterkelder, rond 1988, is professor Piet Zonderwijk gevraagd om advies te geven over een zo natuurlijk mogelijke inrichting van het omliggende terrein – dat was zijn specialiteit. Zo is er een laagte gegraven en daar is turfmolm in de grond gewerkt. Omdat het terrein in een kwelzone ligt aan de rand van de Veluwe waren zo de ideale condities geschapen voor de Brede orchis. En die kwam er dus! Het terrein wordt elk najaar gemaaid zodat de orchideeën zich hebben kunnen uitzaaien en de overige vegetatie kort wordt gehouden. Naast orchideeën staan er op het terrein diverse andere zeldzame planten. Al met al fantastisch hoe een drinkwaterbedrijf zich inzet voor natuurbescherming. Een pluim voor Vitens!

 

 

 
   
     
Al in 2006 bloeiden er Brede orchissen bij het distributiereservoir, toen nog zonder graffiti, foto Vitens   Brede orchis, met zijn gedrongen groeiwijze, brede blad en dichte donkere vlekken   De ringvormige vlekken van de Rietorchis onderscheiden hem, naast de latere bloeitijd en de ijlere groeiwijze, van de Brede orchis   Blaassilene en op de achtergrond Veldsalie op het talud van de reinwaterkelder, foto Anne Immers
             
             
             
 
           
         
           
 
terug naar nieuwsbrief   Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging
deel je passie met andere orchideeënliefhebbers
NOV 2017