Klik op de foto om uit te vergroten  
           
   

Orchideeënshow in Oudenbosch

Van donderdag 5 mei tot en met zondag 8 mei houdt de Kring Noord-Brabant West en Zeeland, in samenwerking met de Kring Brabant Zuid Oost, hun tweejaarlijkse show in het Arboretum te Oudenbosch. De door Arboretum beschikbaar gestelde ruimte zal door de ervaren arrangeurs van deze kringen weer worden omgetoverd in een prachtige tentoonstelling met bijzondere orchideeën.
Er zal een variatie getoond worden van planten met een bloemdoorsnee van 1 mm tot wel 10 cm groot. Te zien zijn niet alleen de gangbare orchideeën die men in tuincentra en supermarkten vindt, maar vooral ook de natuursoorten (botanische orchideeën) met al hun verscheidenheid in kleur, vorm en geur.
Van alle bloeiende kamerplanten die er tegenwoordig in de tuincentra worden aangeboden, bloeit de Phalaenopsis (vlinderorchidee) het langst. Maar als hij na een paar maanden is uitgebloeid, wat moet er dan met zo'n plant gebeuren? Moet hij verpot worden, zo ja, in welke potgrond, wat moet je doen met al die wortels die overal uitsteken, wat doe je met de uitgebloeide bloemstengel, hoeveel mest moet deze plant hebben...? Zo zijn er vele vragen. Neem tijdens de show gerust je eigen orchideeën mee, je krijgt deskundig advies van een orchideeënspecialist en als het nodig is worden je planten verpot in het juiste potmengsel. In onze informatiestand zijn naast de gewone huiskamerorchideeën ook botanische soorten te koop en speciaal oppotmateriaal (bark).
Na de bezichtiging van de show kun je een rondwandeling maken in de voormalige kloostertuin van het Arboretum met een rijke variatie aan planten en bomen. Meer informatie hierover kun je vinden op www.arboretumoudenbosch.nl.
Een bijzonder gebouw in Oudenbosch is de ‘Basilica Minor’. In 1865 is men met de kerk begonnen, met als belangrijkste adviseur de beroemdste architect uit die tijd: Pierre Cuijpers. Na diverse restauraties is de basiliek geworden tot wat zij nu is: een merkwaardige parochiekerk, een weerspiegeling van de grote Sint Pieter in Rome, een huis van gebed waar velen zich thuis voelen en een toeristische trekpleister voor mensen uit alle windstreken.
De show van 2014 - hieronder enkele foto's daarvan - werd een overweldigend succes met bijna duizend bezoekers. De kringen verwelkomen je ook dit keer van harte! Meer weten: www.orchidee-wbz.nl.

Foto's: Herman ter Borch

 

 
   
     
Brassavola flagelaris   Maxillaria sanderiana yellow   Encyclia sp.   Ascocentrum ampullaceum
             
 
           
         
           
 
terug naar nieuwsbrief   Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging NOV 2016