Klik op de foto om uit te vergroten  
           
   

Orchideeënshow ‘Rêve d’Orchidées’ in Sézanne

Van 27 mei tot en met 4 juni 2017 was er in Sézanne, Frankrijk, voor de vierde keer een grote orchideeënshow met in Nederland gekweekte orchideeën. De show trok in negen dagen 13.212 bezoekers. De vitrine van de NOV was voor deze gelegenheid ook naar Frankrijk getransporteerd. Pim van Bommel had een collectie met bloeiende orchideeën ingezonden om de vitrine in te richten. Het was een mooie botanische aanvulling op al het ‘gangbare’ wat daar te zien was aan orchideeën.
Naast orchideeën waren er ook bromelia’s, lelies en zelfs rozen te zien. De firma Bernhard uit Luttelgeest kweekt namelijk naast orchideeën ook rozen en is op de vrijdag voor de opening zelf naar Sézanne gekomen om eigenhandig ‘hun’ rozen op te steken in een grote bol met rozen in de kleuren van de Nederlandse vlag.
In het laatste weekend heeft François Ackx, één van de organisatoren van Orchilim, aan geïnteresseerde bezoekers uitleg gegeven over het kweken van orchideeën. De show was dagelijks geopend van 10.00u tot 20.00u en op zaterdag zelfs tot 23.00u. De hal was dan sfeervol verlicht en er werd livemuziek gespeeld op een podium gemaakt van bamboe.
Op de doordeweekse dagen zijn er honderden schoolkinderen langs geweest die een rondleiding door de hal kregen en genoten van de prachtige bloemen en ook van de tropische vlinders die in een speciaal onderkomen rondfladderden. Na de rondleiding mochten de kinderen onder begeleiding zelf een kleine Phalaenopsis oppotten en mee naar huis nemen. Andere bezoekers kregen een kant-en-klaar vers opgepotte Phalaenopsis mee om verder op te kweken. De gratis plantjes waren gesponsord door Floricultura en het oppotmateriaal was gesponsord door Bas van Buren bv.
De bezoekers betaalden geen entree en na afloop van de show zijn alle planten die nog in goede conditie waren uitgedeeld aan diverse instellingen waaronder het plaatselijke bejaardentehuis en het ziekenhuis.
Enthousiaste vrijwilligers hielpen met het opbouwen en afbreken van de show, en hielden tijdens de show de boel draaiende. In totaal waren er bijna veertig vrijwilligers bij betrokken, zowel uit Nederland van Orchideeënvereniging ’t Gooi als uit België en Frankrijk.

Tekst en foto’s: Jeroen van Schaik

<Lees meer>

 

 
   
     
De entrée van de show   Het ‘hart’ van de show, een enorme kroonluchter met blauwe Vanda’s…   en onderaan zilverwitte tillandsia’s   De mascotte van deze show: Phalaenopsis Elégant Magic Sézanne
     
     
Honderden schoolkinderen potten hun eerste orchidee op   Naast orchideeën ook rozen, in de kleuren van de Nederlandse vlag   Nog meer moois uit Nederland: lelies   De tienduizendste bezoeker kreeg een prachtplant mee naar huis
             
     
De vitrine van de NOV, door Pim van Bommel ingericht…   met allerlei botanische orchideeën…   ...in aanvulling op al het ‘gangbare’ dat er te zien was…   … en waarover Francois Ackx graag uitleg gaf
 
           
         
           
 
terug naar nieuwsbrief   Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging
deel je passie met andere orchideeënliefhebbers
NOV 2017