Klik op de foto om uit te vergroten  
           
   

Orchideeën op Campus Wageningen

Wageningen Universiteit mag zich graag de ‘groenste universiteit’ van Nederland noemen, omdat Wageningse wetenschappers en studenten zich inzetten voor gezonde voeding, duurzame landbouw, natuur en milieu. Weinig mensen weten dat op de Campus van Wageningen Universiteit maar liefst vijf soorten wilde orchideeën groeien. De groenste universiteit is daarmee ook de orchideeënrijkste universiteit van Nederland – tenminste, op het gebied van inheemse orchideeën.
De Campus van Wageningen Universiteit ligt op een unieke plek, op de overgang van de Veluwe en de Gelderse Vallei. Grondwater van de Veluwe komt hier na een lange reis als kwelwater weer boven de grond. Schoon en voedselarm kwelwater, ideaal voor orchideeën. Bovendien is er op sommige plekken bijzondere grond aangebracht, kalkrijke löss uit Limburg of zure zandgrond, en zijn er lichte hoogteverschillen.
Wageninger Joop Spijker was betrokken bij de aanleg van het gebied: “De bedoeling was enkele verschillende milieus te creëren waarna de natuur de rest zou doen. De orchideeën die er nu groeien zijn dan ook niet aangeplant maar gezaaid. Zaaien van orchideeën is alleen succesvol als de omstandigheden helemaal kloppen. Ook het beheer is erop afgestemd: laat maaien, als de planten zaad hebben kunnen zetten.”
Nu is de beste tijd deze orchideeën te zien, want vier van de vijf soorten bloeien nu. De vijfde is de Brede wespenorchis, Epipactis helleborine, die later in de zomer bloeit. De Campus ligt aan de noordkant van Wageningen en is goed bereikbaar per bus vanaf de zuidzijde van station Ede/Wageningen of per auto vanaf de afslag Wageningen aan de A12. De orchideeën groeien op een terrein direct rechts van de ingang van de Campus, rond enkele vijvers.

 

 

 
   
     
Langs de waterkant vind je vaak forse exemplaren van de Rietorchis, Dactylorhiza praetermissa   Op een stukje met vochtige, zure grond staan enkele Gevlekte orchissen, Dactylorhiza maculata   Op één plek staan enkele exemplaren van Vleeskleurige orchis, Dactylorhiza incarnata   Op twee plekken staan een paar honderd stuks Moeras-
wespenorchis, Epipactis palustris
             
 
   

Foto’s: redactie NOV Nieuwsbrief

     
         
           
 
terug naar nieuwsbrief   Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging NOV 2015