Klik op de foto om uit te vergroten  
           
   

Ruilbeurs Kring Arnhem

Afgelopen 16 mei hield Kring Arnhem zijn jaarlijkse ruilbeurs. Ook dit keer was het evenement goed bezocht en waren er bijzondere planten te koop – zeker voor wie op tijd kwam…. Ook hield de Keurings Commissie Orchideeën (KCO) een tafelkeuring.
Zoals haast altijd, vind je op zo’n tafelkeuring ook planten waarvan de naam onbekend of onzeker is. Dit keer een Epidendrum sp. van Ger Rommelaars. Beetje klein voor een Epidendrum? De redactie van de NOV Nieuwsbrief ging weer op speurtocht…
Epidendrums zijn meestal forse planten, maar dit was een bescheiden, beslist elegant plantje met rolronde blaadjes van twee centimeter lengte, korte opgaande stengeltjes, en naar verhouding lange bloemtrossen. Ger Rommelaars vertelde dat het plantje jaren geleden was meegenomen door een handelsreiziger die veel in Latijns Amerika kwam. Dat vergemakkelijkte het zoeken en al snel waren we eruit: Epidendrum paranthicum, een soort uit Midden Amerika waar hij op zo’n 900-1800 m hoogte groeit. Een kleine, wat atypische Epidendrum dus, en daarom is de soort een poosje ondergebracht geweest in een apart geslacht, Epidanthus. (Met dank aan Rogier van Vugt voor de bevestiging van onze determinatie.)
Verder vind je hier ook een overzicht van enkele planten van de keuring door de KCO. Er viel twee keer goud en diverse malen zilver.

 

 

 


Dendrobium dickasonii (synoniem: D. seidenfadenii) van Ger Rommelaars – 8,2 punten

 

 
   
     
De kerk van Oosterbeek vormt het fraaie decor van deze jaarlijkse ruilbeurs   Vaak kun je hier bijzondere planten vinden, als je op tijd bent   De prijzen liggen op aangenaam niveau   De KCO in actie
             
     
Dendrobium trigonopus van
Ger Rommelaars – 9,1 punten
  Zygostates alleniana van
Wil Riksen – 9,0 punten
 

Het onbekende plantje van
Ger Rommelaars: Epidendrum paranthicum (synoniem: Epidanthus paranthicus)

 

Laelia speciosa van Gab van Winkel – 7,5 punten

             
         
Cryptochilus sanguineus van Gab van Winkel – 7,6 punten   De KCO in actie        
             
 
    Foto’s: Eveline Engels en Redactie NOV Nieuwsbrief      
         
           
 
terug naar nieuwsbrief   Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging NOV 2015