Klik op de foto om uit te vergroten  
           
   

Laat maar hangen!

Als huiskamerkweker wil je natuurlijk in je huiskamer genieten van de geur en bloemenpracht van je orchideeën. Dat gaat niet altijd even makkelijk. Wat bijvoorbeeld te doen met een tere, sterk afhangende bloemtak? Bij epifytische orchideeën komt zo’n bloeiwijze nogal eens voor, bestuivende insecten kunnen de vrij in de lucht hangende bloemen zo goed vinden. Maar hoe doe je dat in huis? Pim Beirens heeft de oplossing.
“Voor mij werd dit actueel, toen mijn Dendrobium lindleyi begon te bloeien. Midden op tafel plaatsen kan natuurlijk niet vanwege die bloemtak. Op de rand van een kast zetten is riskant, de pot kan topzwaar worden. En ophangen aan plafondlamp of gordijnrails lijkt ook geen slimme zet.”
Pim wist een (oude) oplossing: “Neem een hoge bloemenvaas, klem de plastic pot met orchidee voorzichtig erin, en voilà. Ingeval van een te grote opening, de vaas eerst opvullen met bark. Een glazen vaas werkt dan extra decoratief. Let er op dat de vaas hoog genoeg is voor de uiteindelijke lengte van de bloemtak. Water geven is geen probleem, dat loopt netjes de vaas in. En die vaas zet je waar je maar wilt, midden op tafel, op de vensterbank etc. Daarna is het genieten geblazen! Werkt ook prima voor een Cuitlauzina pendula en vele andere orchideeën met sterk afhangende bloemwijze, zoals Gongora’s. Probeer het eens!”

Foto’s: Pim Beirens

 

 


Rhynchostylis retusa,
foto Herman ter Borch

 
   
         
Dendrobium lindleyi in vaas   Cuitlauzina pendula in vaas        
             
             
             
 
           
         
           
 
terug naar nieuwsbrief   Verrijk je kennis van orchideeën en hun verzorging NOV 2015